Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Maia Sandu, întrebată de…

VIDEO Maia Sandu, întrebată de presa din România dacă ia în calcul o lovitură de stat în R. Moldova, finanțată de Rusia: „Există aceste riscuri”

Președinta R. Moldova Maia Sandu a declarat, într-un interviu oferit la București pentru publicația românească G4Media, că există „încercări” ale Rusiei de a destabiliza situația din R. Moldova folosind nemulțumirea cetățenilor față de creșterea prețurilor la resursele energetice. Întrebată dacă ia în calcul o lovitură de stat în R. Moldova finanțată de Rusia, șefa statului a spus că „există aceste riscuri”.

Întrebată dacă autoritățile de la Chișinău dețin informații despre acțiuni ale Federației Ruse care ar ar amenința direct R. Moldova, președinta a afirmat că „am văzut de curând și constatări ale Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii, unde se vorbește despre relații, colaborări între grupări corupte din R. Moldova, între partide proruse din R. Moldova și serviciile secrete din Federația Rusă”.

„Și da, știm că există intenții, încercări de a destabiliza situația din Republica Moldova. Intenții și încercări de a folosi nemulțumirea cetățenilor în raport cu prețurile tot mai mari, în special la resursele energetice”, a spus Maia Sandu.

Totodată, la întrebarea dacă se ia în calcul „o revoltă populară instrumentată de Moscova, de FSB în cazul acesta, sau o lovitură de stat finanțată de Rusia”, Sandu susține că „știe că există aceste riscuri”.

„Există acest potențial de protest și noi vrem să consolidăm democrația în R. Moldova. Respectăm dreptul cetățenilor de a protesta, de a critica guvernarea. Repet, chiar dacă noi facem tot ce putem în această criză, există și dovezi că oamenii care sunt scoși la proteste în aceste săptămâni sunt plătiți de grupările corupte”, a mai declarat președinta.

Președinta Maia Sandu a întreprins marți, 2 noiembrie, o vizită de lucru la București, unde a participat la Conferința Internațională „Femeile parlamentare din România și promovarea egalității de gen ca angajament național”, organizată de Parlamentul României. 

Totodată, șefa statului a avut întrevederi cu președintele României Klaus Iohannis, prim-ministrul Nicolae Ciucă și cu mai mulți oameni de afaceri originari din R. Moldova.