Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Eurodeputatul Siegfried Mureşan: „Tot…

VIDEO Eurodeputatul Siegfried Mureşan: „Tot ce UE face pentru Ucraina, trebuie să facă și pentru R. Moldova”

Parlamentul European va fi alături de R. Moldova în fiecare etapă în procesul de aderare la UE și pe întreg parcursul de integrare în UE, a dat asigurări eurodeputatul Siegfried Mureşan, preşedintele Delegaţiei Parlamentului European pentru relațiile cu R. Moldova, care a susținut miercuri, 2 noiembrie, o conferință de presă la Chișinău împreună cu vicepreședintele Legislativului Mihai Popșoi, cu ocazia celei de-a 12-a reuniune a Comitetului Parlamentar de asociere UE – Moldova.

Totodată, Siegfried Mureşan susține că „tot ce UE face pentru Ucraina, trebuie să facă și pentru R. Moldova”, pentru că este la fel de importantă ca Ucraina din punct de vedere al stabilității și securității.

„A fost prima întâlnire în acest format ce are loc după obținerea de către R. Moldova a statutului de stat candidat pentru aderarea la UE. Primul, și cel mai important mesaj pe care l-am transmis colegilor din Parlamentul R. Moldova și-l transmite și cetățenilor este „felicitări pentru obținerea statutului de stat candidat”. Este o realizare istorică ce a fost posibilă prin eforturile depuse de oameni în ultimele luni, ce a fost posibilă datorită credibilității de care R. Moldova se bucură astăzi la nivelul instituțiilor UE. Credibilitatea marea de care se bucură înseamnă că vom putea face tot mai multe lucruri împreună, vom putea ajuta R. Moldova tot mai mult în aceste timpuri dificile.

Vom lucra alături de Comisia Europeană, de guvernele statelor membre, în următoarele săptămâni, pentru a mobiliza un sprijin financiar cât mai mare pentru R. Moldova. (…) Vom continua și în următoarele luni să tratăm R. Moldova ca o prioritate a Parlamentului European.

(…)Cerem, de îndată ce aceste 9 recomandări ale CE sunt implementate de autoritățile din R. Moldova, Comisia să înceapă negocierile de aderare cu R. Moldova. Cerem CE, ca cât mai devreme, în anul 2023, să vină în R. Moldova, să efectueze evaluarea îndeplinirii de către R. Moldova a tuturor acestor recomandări, pentru a putea trece la etapa următoare”, a declarat preşedintele Delegaţiei Parlamentului European pentru relațiile cu R. Moldova.

În același timp, vicepreşedintele Parlamentului de la Chișinău, a menționat că există un sprijin enorm și un consens larg în toate grupurile din Parlamentul European pentru R. Moldova.

„R. Moldova a primit un puternic mesaj de sprijin în cadrul celei de-a 12-a reuniune a Comitetului parlamentar de asociere UE – R. Moldova. Colegii din Parlamentul European au apreciat înalt eforturile R. Moldova, atât în contextul încercărilor și reușitelor Guvernului de a combate efectele nefaste ale războiului din Ucraina și, în egală măsură, eforturile pe care le face guvernarea de la Chișinău pentru a sprijini reformele pe care ne-am angajat să le implementăm. Cel mai important mesaj pe care l-am primit de la prietenii noștri din Parlamentul European, reflectat și în declarația finală a reuniunii, este încurajarea insistentă a colegilor din Comisia Europeană din statele membre pentru a porni, cât de curând posibil, negocierile de aderare a R. Moldova”, a spus Mihai Popușoi.

Membrii Comitetului Parlamentar de asociere UE – R. Moldova au adoptat marți, 1 noiembrie, o declarație comună prin care cer instituțiilor europene să declanșeze negocierile în vederea aderării „cât mai repede” după îndeplinirea de către R. Moldova a celor nouă recomandări emise de Comisia Europeană (CE) în luna iunie curent. Un anunț în acest sens a fost făcut de europarlamentarul Siegfried Mureşan, preşedintele Delegaţiei Parlamentului European pentru relațiile cu R. Moldova.

„(…) În acest sens, cerem Comisiei să comunice cât de curând posibil eventualele condiții suplimentare necesare pentru deschiderea negocierilor (…). În al doilea rând, cerem instituțiilor europene să asigure sprijin financiar suplimentar, inclusiv fonduri europene nerambursabile, pentru a susține procesul de aderare al R. Moldova și pentru gestionarea crizei energetice din R. Moldova.

Astfel, cerem Comisiei Europene să ofere R. Moldova acces la Instrumentul de Asistență pentru pre-aderare (IPA III), dedicat special țărilor candidate la Uniunea Europeană. Mai cerem totodată, încheierea unui acord între Uniunea Europeană și R. Moldova privind eliminarea tarifelor de roaming. Poziția mea aici este clară: tot ceea ce îi oferim Ucrainei trebuie să-i oferim și R. Moldova. Iar dacă UE decide să elimine tarifele de roaming pentru Ucraina, același lucru trebuie să-l facă și în cazul R. Moldova”, a spus Mureșan într-o postare pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, membrii Comitetului Parlamentar de Asociere R. Moldova – Uniunea Europeană cer liberalizarea totală a comerțului și transportului din R. Moldova în Uniunea Europeană și accelerarea integrării R. Moldova în piața unică europeană.

„(…) Nu în ultimul rând, reiterăm poziția noastră, adoptată în aprilie, cu privire la crearea unui grup de sprijin pentru R. Moldova asemănător cu grupul de sprijin creat pentru Ucraina. Prin crearea acestui grup, ar crește personalul UE în R. Moldova care să ofere mai mult sprijin tehnic și administrativ autorităților de la Chișinău, aspect esențial acum că R. Moldova este stat candidat la Uniunea Europeană. Declarația pe care am adoptat-o astăzi transmite un mesaj clar de susținere a integrării europene a R. Moldova, a procesului său de reforme și sprijin în contextul crizei energetice provocată de Rusia”, a adăugat europarlamentarul.

Marți, 1 noiembrie, la Chișinău s-a încheiat cea de-a 12-a reuniune a Comitetului Parlamentar de asociere UE – R. Moldova.

Guvernul a anunțat că prim-ministra Natalia Gavrilița a avut, astăzi, o întrevedere cu membrii delegației UE la Comitetul Parlamentar de Asociere R. Moldova – Uniunea Europeană (CPA RM-UE), în frunte cu europarlamentarul Siegfried Mureșan. Printre subiectele discutate se numără situația în domeniul energetic, evoluțiile macro-economice și eforturile de instituire a locurilor de muncă și afacerilor, precum și reforma justiției. Șefa Cabinetului de miniștri a menționat că noua Strategie și Planul de Acțiuni privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2022 – 2025 sunt în proces de implementare.

Pe 23 iunie, Consiliul European a acordat R. Moldova statutul de țară candidată pentru aderarea la UE. Obținerea acestui statut nu oferă calitatea de stat membru al UE, întrucât cea din urmă presupune parcurgerea unei proceduri complexe. Abia după ce îndeplinesc condițiile de aderare, țările candidate trebuie să aplice legislația europeană în toate domeniile.