Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Deputații BCS cer declararea…

VIDEO Deputații BCS cer declararea neconstituționalității legii promulgate de Maia Sandu, privind rambursarea impozitelor din UTA Găgăuzia

Captură foto: PSRM/ Facebook

Un grup de parlamentari din partea fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) și membri ai Adunării Populare a Găgăuziei au depus o sesizare la Curtea Constituțională (CC). În frunte cu socialistul Grigore Novac, aceștia cer să fie declarată neconstituțională legea cu privire la procedura de restituire a taxei pe valoarea adăugată (TVA) și a accizelor găgăuze, care, în urma unei promulgări a președintei Maia Sandu, vor fi achitate din bugetul autonomiei.

În cadrul briefing-ului de presă a solicitanților din fața CC, deputatul BCS în Parlamentul R. Moldova, Grigore Novac, a zis că „deputații socialiști își exprimă speranța ca, în timpul cel mai apropiat, efectul legii să fie suspendat, ca să nu aducă prejudicii bugetului, iar apoi legea să fie declarată neconstituțională, cum și este firesc”.

Deputații BCS Fiodor Gagauz, Grigore Novac, Vladimir Odnostalco, Ivanka Koksal și colegii acestora din Adunarea Populară a Găgăuziei s-au prezentat în fața Înaltei Curți. Sesizarea depusă, din spusele lui Novac, a fost semnată doar de către un deputat din Parlamentul R. Moldova și alții trei, reprezentanți ai Adunării Populare.

Prevederile privind restituirea accizelor și a TVA din bugetului regional vine în contradicție cu legislația națională”, consideră Gagauz.

Membră a Adunării Populare a Găgăuziei din partea PSRM, Elena Iurcenco, a remarcat: „În urma acestei legi, adoptate fără a fi ascultată opinia locuitorilor Autonomiei, bugetul regional va pierde circa 100 de milioane de lei”.

La data de 20 octombrie, Maia Sandu a promulgat legea care completează articolul 6 din Codul Fiscal. Aceasta prevede că Găgăuzia trebuie să ramburseze impozitele către întreprinzători, inclusiv TVA, din bugetul local, în loc de bugetul național, cum era până la modificare.

În cazul în care suma pe care Găgăuzia trebuie să o plătească drept rambursări depășește veniturile bugetare, legea prevede că diferența va fi acoperită din bugetul de stat în anul bugetar următor.