Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Vicepreședintele Adunării Populare a Găgăuziei,…

Vicepreședintele Adunării Populare a Găgăuziei, care i-a criticat pe Șor și Guțul, demis din funcție

Captură de ecran/Facebook

Vicepreședintele Adunării Populare a Găgăuziei (APG) Alexandru Tarnavski, care a declarat recent că ex-deputatul fugar Ilan Șor folosește conducerea autonomiei pentru a răsturna Guvernul de la Chișinău, a fost demis din funcție.

Deputații Adunării Populare a Găgăuziei au avut o ședință de urgență marți, 7 mai. Singurul punct de pe ordinea de zi a fost demisia vicepreședintelui Alexandru Tarnavsk, care i-a criticat în mod repetat pe bașcanul Eugenia Guțuțu și Ilan Șor, scrie Nokta.

„Distruge Găgăuzia la ordinul curatorilor de la Chișinău”

Nicolai Andrușoi, deputat din satul Joltai, a fost primul care a luat cuvântul. El a inițiat revocarea din funcție a vicepreședintelui Tarnavski și a adunat în acest scop semnăturile altor 10 colegi. În total, au fost prezenți 21 de deputați, inclusiv Tarnavski. Fracțiunea socialistă în întregime a boicotat ședința.

Potrivit lui Andrușoi, locuitorii autonomiei urmăresc de mulți ani cum Tarnavski „face jocul celor care îl manevrează de la centru” și „încearcă să corodeze autonomia din interior”. Acesta a spus că alegătorii nu au ales deputații pentru a „distruge toate ramurile puterii”, ci pentru a lucra în beneficiul locuitorilor din autonomie. Tarnavski, pe de altă parte, s-ar „opune în mod intenționat” locuitorilor Găgăuziei, legilor Găgăuziei și ar lupta „pentru distrugerea autonomiei” în timp ce deține funcția de vicepreședinte. Andrușoi nu a dat niciun exemplu sau explicație în susținerea cuvintelor sale, notează sursa citată.

Deputatul s-a arătat indignat de faptul că Tarnavschi „elaborează proiecte, care sunt de neînțeles, și le prezintă guvernului moldovean” (deputații nu au autoritatea de a prezenta proiecte guvernului sau parlamentului, doar Adunarea Națională poate face acest lucru – notă Nokta). Andrușoi a amintit și de votul deputaților de la ultima ședință pentru plățile către locuitorii din Găgăuzia prin intermediul cardurilor Mir. El i-a reproșat lui Tarnavski că s-a opus.

Președintele Comisiei pentru reglementări, numiri, imunitate și etică parlamentară, Mihail Jeleznogo, s-a opus inițiativei colegilor săi și a declarat că demisia vicepreședintelui este posibilă doar în cazul în care acesta încalcă legile autonomiei sau îndeplinește în mod incompetent atribuțiile sale, ceea ce nu s-a văzut la Tarnavschi, și este greșit să îl faci pe deputat responsabil pentru opinia sa. Jeleznogo a declarat că va vota împotrivă.

Alexandru Tarnavski a replicat că în actul de demisie, care i-a fost prezentat abia ieri, nu există nicio referire la încălcarea de către el a legislației regionale sau de stat.

Potrivit lui Tarnavschi, la toate discursurile publice și în mass-media, nu și-a permis niciodată să critice, să insulte sau să condamne colegii și nu a vorbit niciodată în numele Adunării Populare și mai ales al întregului popor găgăuz, ci și-a exprimat doar poziția personală.

Deputatul a calificat drept „ridicole” acuzațiile de complicitate cu Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și a spus că la toate întâlnirile a susținut un singur lucru – dialogul constructiv cu Chișinăul, pentru că fără acesta dezvoltarea autonomiei este imposibilă.

Prin vot secret, 19 deputați au susținut demisia lui Tarnavski.

Demisia vicepreședintelui Adunării vine la mai puțin de o lună de la participarea sa în cadrul emisiuniiНовая неделя” de la TV8. 

„Odată cu alegerea Evgheniei Guțul în funcția de bașcan al Găgăuziei, Ilan Șor, care i-a oferit acesteia sprijin politic, s-a ales cu puterea politică în autonomie. Scopul acestui politician este de a destabiliza situația din regiune, precum și de a răsturna puterea oficială de la Chișinău”, a spus Tarnavski, în cadrul emisiunii de la TV8.

Totodată, Alexandr Tarnavski s-a arătat convins că Ilan Șor se opune oricărei cooperări a autonomiei cu autoritățile de la Chișinău. 

„Se opune oricăror semințe de dialog și prezenței reprezentanților autorităților oficiale în Găgăuzia. El folosește atuul care se află în mâinile sale, în speță conducerea Găgăuziei, pentru a înrăutăți situația, astfel încât să nu existe un dialog constructiv între Comrat și Chișinău”, a mai spus Tarnavski.

Vicepreședintele Adunării Populare a Găgăuziei a vorbit și despre protestele din timpul vizitei președintei Maia Sandu la Comrat, organizate de susținătorii lui Șor. În opinia lui Tarnavski, Șor apelează la acest „instrument” de fiecare dată când planurile nu îi merg conform scenariilor. 

Conform portalului MoldovaCurata.md, la alegerile din 2021, Alexandru Tarnavski, pe atunci vicepreședinte al Adunării Populare din Găgăuzia, a candidat pe circumscripția nr. 3 din Comrat pentru un nou mandat. El este de profesie este economist. La alegerile din 2016 la fel a candidat independent, fiind însă susținut de democrați. Atunci Alexandru Tarnavski era membru al Mişcării „Noua Găgăuzia”, condusă de fostul primar din Comrat, Nicolae Dudoglo. Potrivit unui comunicat emis în anul 2012 de Partidul Democrat din Moldova (PDM), Mişcarea Obştească „Noua Găgăuzia” a aderat la PDM.

Alexandru Tarnavskii a activat mai mulți ani în cadrul Primăriei municipiului Comrat, unde a deținut funcțiile de contabil adjunct, de specialist în atragerea investițiilor, iar mai apoi de viceprimar pe probleme financiar-bugetare. De asemenea, Tarnavski a condus Direcția Finanțe a raionului Comrat. Imediat după alegerile din APG din anul 2016, Tarnavski a fost ales în funcția de președinte al Adunării. Atunci, deputatul Serghei Cimpoeș a contestat această alegere, menționând că Tarnavski nu cunoaște limba găgăuză, de aceea numirea sa în calitate de președinte al APG contravine legislației autonomiei. O lună mai târziu, Tarnavski și-a dat demisia, mai notează sursa citată.