Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Banca Națională spune NU: „Folosirea…

Banca Națională spune NU: „Folosirea cardurilor МИР pe teritoriul Republicii Moldova este fizic imposibilă”


„Folosirea cardurilor sistemului rus de plăți МИР prin intermediul infrastructurii de plăți pe teritoriul Republicii Moldova este fizic imposibilă”, informează Banca Națională a Moldovei, într-un răspuns oferit la solicitarea Ziarului de Gardă, în contextul în care bașcana autonomiei găgăuze, Evghenia Guțul, a declarat că a semnat un acord cu banca rusească „Промсвязьбанк”, pentru ca locuitorii din regiunea găgăuză să primească bani din Federația Rusă prin intermediul acestor tipuri de carduri.

Banca Națională informează că este singura instituție pe teritoriul Republicii Moldova care licențiază, reglementează şi supraveghează, pe bază individuală şi, după caz, pe bază consolidată, activitatea băncilor persoane juridice din Republica Moldova şi a sucursalelor băncilor din alte state.

BNM subliniază că nu a primit nicio solicitare din parte băncii rusești pentru a opera acest sistem de plată pe teritoriul R. Moldova și că nu a emis nicio autorizație în acest sens.

„Totodată, potrivit Legii cu privire la Banca Națională a Moldovei, orice „persoană juridică care intenționează să opereze o schemă sau aranjament de plată pe teritoriul Republicii Moldova înaintează Băncii Naționale o cerere de autorizare, inclusiv documentația justificativă aferentă, privind îndeplinirea permanentă a cerințelor aplicabile autorităților de guvernanță a schemelor/ aranjamentelor de plată, stabilite în prezenta lege și în actele normative ale Băncii Naționale”. Astfel, vă comunicăm că, momentan, BNM nu a recepționat o astfel de cerere din partea „Промсвязьбанк”.

De asemenea, în conformitate cu Regulamentul cu privire la cardurile de plată, inițierea de către prestatorii de servicii de plată a activității în cadrul unui astfel de sistem de plăți cu carduri poate fi efectuată doar după obținerea autorizației din partea BNM, iar Banca Națională nu a emis o astfel de autorizație.

Ținând cont de aceste prevederi legale, folosirea cardurilor sistemului rus de plăți „МИР” prin intermediul infrastructurii de plăți pe teritoriul Republicii Moldova este fizic imposibilă”, se arată în răspunsul oferit de Banca Națională pentru Ziarul de Gardă.

După o vizită în Federația Rusă, Evghenia Guțul, bașcana regiunii găgăuze, și Dmitri Constatinov, președintele Adunării Populare de la Comrat, au anunțat că au semnat un acord cu banca rusească „Промсвязьбанк”, astfel încât fiecărui locuitor din regiune îi va fi deschis un cont la distanță, pe care, de la 1 mai, ar urma să fie transferate câte 2000 de lei pentru pensionari și bugetari.

„Rusia a salvat din nou poporul nostru și și-a confirmat statutul de prieten și protector al poporului găgăuz”, a subliniat Guțul, dar nu a precizat din ce surse vor fi acești bani.

„Mir” este un sistem de plăți rusesc, lansat după anexarea peninsulei Crimeea de Federația Rusă. După începutul războiului din Ucraina, în februarie 2022, acest sistem a nimerit sub sancțiunile SUA și mai multe state în care funcționa, au refuzat utilizarea lui.

„Промсвязьбанк” este o bancă rusească ce se află într-o situație financiară dificilă, fiind monitorizată în regim special de Banca Centrală a Rusiei, după cum notează Mold-street.