• Vacanţă şi indemnizaţii de lux pentru deputaţi

  Vacanţă şi indemnizaţii de lux pentru deputaţi
  de
  06 august 2015 | 14:01

  Sesiunea parlamentară de primăvară-vară 2015 s-a încheiat. La 31 iulie, s-a desfăşurat ultima şedinţă în plen a Legislativului, după care a început vacanţa mare a deputaţilor.

  În cadrul ultimei şedinţe în plen a fost discutat proiectul Legii privind modificarea şi completarea Codului audiovizualului. Liberalul Mihai Ghimpu a propus includerea în ordinea de zi a dezbaterilor pe marginea proiectului hotărârii de aprobare a bugetului Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică pentru anul 2015, dar preşedintele Parlamentului, Adrian Candu, a respins, printr-o replică, această propunere.

  „Conform articolului 46 din Regulamentul Parlamentului modificări şi completări la ordinea de zi nu se mai fac astăzi, decât în mod excepţional, preşedintele Parlamentului având acest drept cu votul plenului. Atâta timp cât nu sunt demersuri scrise regulamentar nici n-o să le iau în considerare”, a precizat Candu.

  În conformitate cu legislaţia în vigoare, la încheierea sesiunii parlamentare, deputaţii ridică o indemnizaţie de concediu şi un ajutor material.

  În 2015, indemnizaţia acordată deputaţilor s-a majorat. În raport cu anul trecut, când aceasta constituia în jur de 29 mii de lei, anul acesta este de peste 30 mii de lei.

  „E prea mult în comparaţie cu veniturile celor care umblă astăzi pe la gunoişte şi nu au ce mânca. Ar putea fi ajutate mai întâi orfelinatele şi pensionarii”, a declarat pentru ZdG fosta deportată Margareta Cemârtan, din Chişinău.

  Indignate de indemnizaţiile de care beneficiază deputaţii sunt şi alte persoane.

  „Eu cred că e o sumă prea mare. Banii aceştia ar putea fi investiţi pentru deschiderea unei uzine ori a unei întreprinderi de prelucrare a fructelor şi legumelor. S-au aranjat bine pe scaun şi de populaţie au uitat”, a spus Elena Moroşanu, fostă învăţătoare cu 35 de ani de stagiu, care acum primeşte o pensie de o mie de lei.

  Contactat de ZdG, deputatul fracţiunii PLDM, Iurie Ţap, a specificat: „Este o constatare deplasată faptul că deputaţii au primit 30 mii de lei indemnizaţie pentru concediu. În această sumă este inclus şi salariul pentru luna iulie”. Acesta a mai spus că, oficial, parlamentarii ar trebui să revină din concediu în perioada 10-15 septembrie.

  Întrebat cum tratează socialiştii aceste indemnizaţii fabuloase, în raport cu sărăcia de la noi, secretarul fracţiunii PSRM, Vasile Bolea, membru al Comisiei Juridice pentru Numiri şi Imunităţi, a spus că deputaţii socialişti au aflat despre aceste indemnizaţii doar pe 31 iulie, când banii fuseseră deja transferaţi pe carduri. „Noi am aflat la ultima şedinţă şi nu am mai putut întreprinde nimic. Sunt sigur că, atunci când vom reveni din vacanţă, vom decide să-i transmitem pentru vreo acţiune de binefacere”.

  Aceeaşi opinie, potrivit căreia indemnizaţia pentru concediile deputaţilor e prea mare, împărtăşeşte şi pensionara Elizaveta Pârcălab- Parfene. Aceasta ne-a spus: „Cu aceste sume de bani ar putea fi reparate şi amenajate drumurile din Chişinău. Ar trebui să se investească în soluţionarea problemelor ecologice ale oraşului ”.

  Solicitat de ZdG să comenteze raportul dintre cheltuielile suportate de stat pentru oferirea indemnizaţiilor pentru concediile deputaţilor şi sărăcia din R. Moldova, expertul economic Valeriu Prohniţchi a replicat: „Nu pot să comentez chestia asta. Nu este o întrebare pe care s-o adresaţi economiştilor”.

  Potrivit surselor, deputaţii se vor afla în vacanţă până la începutul lunii septembrie, data exactă a primei zile lucrătoare a acestora însă nu se cunoaşte.

  Tatiana Viju, pentru ZdG
  [gs-fb-comments]

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  7 aprilie 2009/ Ghimpu, Filat și Urechean, după 11 ani de la evenimentele în care erau în prim-plan

  Mihai Ghimpu, Vlad Filat și Serafim Urechean, mai târziu devenind colegi de alianță, erau, la protestele organizate după alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009, politicienii care le inspirau speranță tineril…
  7 aprilie 2009/ Ghimpu, Filat și Urechean, după 11 ani de la evenimentele în care erau în prim-plan

  Niciun nou deces în China pentru prima oară de la debutul epidemiei

  În China nu s-a înregistrat niciun nou deces pentru prima oară de când sunt date publicităţii statistici privind numărul bolnavilor care au murit ca urmare a infectării cu noul coronavirus în luna ianuarie, tra…
  Niciun nou deces în China pentru prima oară de la debutul epidemiei

  Toți locuitorii unui bloc dintr-o suburbie a capitalei, plasați în regim strict de izolare

  Locuitorii unui bloc de locuit, cu 386 de apartamente, din comuna Stăuceni au fost plasați, începând de marți, 7 aprilie, în regim strict de izolare până cel puțin pe 16 aprilie. Decizia a fost luată de către C…
  Toți locuitorii unui bloc dintr-o suburbie a capitalei, plasați în regim strict de izolare

  New York nu mai face față. „O parte dintre morți ar putea fi îngropați temporar în parc”

  Autoritățile din New York apelează la măsuri urgente pentru a face față numărului mare de morți înregistrat pe fondul pandemiei de COVID-19, scrie Skynews. Directorul Consiliului Local pentru probleme de sănăta…
  New York nu mai face față. „O parte dintre morți ar putea fi îngropați temporar în parc”

  Apel comun: Dosarul 7 APRILIE 2009 a fost ignorat până în acest moment de toate guvernările și poate crea precedente periculoase

  Un grup de ONG-uri din domeniul drepturilor omului vine cu un Apel comun adresat autorităților în contextul evenimentelor din aprilie 2009. Se cere, inclusiv publicarea informației privind funcționarii de stat…
  Apel comun: Dosarul 7 APRILIE 2009 a fost ignorat până în acest moment de toate guvernările și poate crea precedente periculoase

  VIDEO/ Încă două decese din cauza infecției cu Covid-19. Detalii de la autorități

  Încă două persoane au decedat fiind răpuse de infecția cu noul coronavirus. Între timp, ministra Sănătății a anunțat că 77 de pacienți infectați cu Covid-19 sunt în stare gravă. Potrivit ministrei, în ultimele…
  VIDEO/ Încă două decese din cauza infecției cu Covid-19. Detalii de la autorități