• Vacanţă şi indemnizaţii de lux pentru deputaţi

  Vacanţă şi indemnizaţii de lux pentru deputaţi
  de
  vizualizări
  06 august 2015 | 14:01

  Sesiunea parlamentară de primăvară-vară 2015 s-a încheiat. La 31 iulie, s-a desfăşurat ultima şedinţă în plen a Legislativului, după care a început vacanţa mare a deputaţilor.

  În cadrul ultimei şedinţe în plen a fost discutat proiectul Legii privind modificarea şi completarea Codului audiovizualului. Liberalul Mihai Ghimpu a propus includerea în ordinea de zi a dezbaterilor pe marginea proiectului hotărârii de aprobare a bugetului Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică pentru anul 2015, dar preşedintele Parlamentului, Adrian Candu, a respins, printr-o replică, această propunere.

  „Conform articolului 46 din Regulamentul Parlamentului modificări şi completări la ordinea de zi nu se mai fac astăzi, decât în mod excepţional, preşedintele Parlamentului având acest drept cu votul plenului. Atâta timp cât nu sunt demersuri scrise regulamentar nici n-o să le iau în considerare”, a precizat Candu.

  În conformitate cu legislaţia în vigoare, la încheierea sesiunii parlamentare, deputaţii ridică o indemnizaţie de concediu şi un ajutor material.

  În 2015, indemnizaţia acordată deputaţilor s-a majorat. În raport cu anul trecut, când aceasta constituia în jur de 29 mii de lei, anul acesta este de peste 30 mii de lei.

  „E prea mult în comparaţie cu veniturile celor care umblă astăzi pe la gunoişte şi nu au ce mânca. Ar putea fi ajutate mai întâi orfelinatele şi pensionarii”, a declarat pentru ZdG fosta deportată Margareta Cemârtan, din Chişinău.

  Indignate de indemnizaţiile de care beneficiază deputaţii sunt şi alte persoane.

  „Eu cred că e o sumă prea mare. Banii aceştia ar putea fi investiţi pentru deschiderea unei uzine ori a unei întreprinderi de prelucrare a fructelor şi legumelor. S-au aranjat bine pe scaun şi de populaţie au uitat”, a spus Elena Moroşanu, fostă învăţătoare cu 35 de ani de stagiu, care acum primeşte o pensie de o mie de lei.

  Contactat de ZdG, deputatul fracţiunii PLDM, Iurie Ţap, a specificat: „Este o constatare deplasată faptul că deputaţii au primit 30 mii de lei indemnizaţie pentru concediu. În această sumă este inclus şi salariul pentru luna iulie”. Acesta a mai spus că, oficial, parlamentarii ar trebui să revină din concediu în perioada 10-15 septembrie.

  Întrebat cum tratează socialiştii aceste indemnizaţii fabuloase, în raport cu sărăcia de la noi, secretarul fracţiunii PSRM, Vasile Bolea, membru al Comisiei Juridice pentru Numiri şi Imunităţi, a spus că deputaţii socialişti au aflat despre aceste indemnizaţii doar pe 31 iulie, când banii fuseseră deja transferaţi pe carduri. „Noi am aflat la ultima şedinţă şi nu am mai putut întreprinde nimic. Sunt sigur că, atunci când vom reveni din vacanţă, vom decide să-i transmitem pentru vreo acţiune de binefacere”.

  Aceeaşi opinie, potrivit căreia indemnizaţia pentru concediile deputaţilor e prea mare, împărtăşeşte şi pensionara Elizaveta Pârcălab- Parfene. Aceasta ne-a spus: „Cu aceste sume de bani ar putea fi reparate şi amenajate drumurile din Chişinău. Ar trebui să se investească în soluţionarea problemelor ecologice ale oraşului ”.

  Solicitat de ZdG să comenteze raportul dintre cheltuielile suportate de stat pentru oferirea indemnizaţiilor pentru concediile deputaţilor şi sărăcia din R. Moldova, expertul economic Valeriu Prohniţchi a replicat: „Nu pot să comentez chestia asta. Nu este o întrebare pe care s-o adresaţi economiştilor”.

  Potrivit surselor, deputaţii se vor afla în vacanţă până la începutul lunii septembrie, data exactă a primei zile lucrătoare a acestora însă nu se cunoaşte.

  Tatiana Viju, pentru ZdG

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Live/ Lansarea Partidului Politic „NOI” cu sloganul „Noi reînnoim Moldova”

  La 11 iulie curent se lansează Partidul Politic „NOI”. Evenimentul se desfășoară în Grădina Publică „Ștefan cel Mare” din mun. Chișinău. Știrea se actualizează.
  Live/ Lansarea Partidului Politic „NOI” cu sloganul „Noi reînnoim Moldova”

  Alte 284 de cazuri de infectare cu Covid-19 și cinci decese. S-a stins o soră-gospodină de la spitalul din Briceni

  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) a anunțat despre alte 284 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 care au fost confirmate astăzi în R. Moldova, dintre care 12 în Transnistria. Din numă…
  Alte 284 de cazuri de infectare cu Covid-19 și cinci decese. S-a stins o soră-gospodină de la spitalul din Briceni

  Comisia Europeană a evaluat cum a îndeplinit R. Moldova cerințele pentru liberalizarea vizelor

  Comisia Europeană a evaluat cum au fost îndeplinite cerințele pentru liberalizarea vizelor de către țările din Balcanii de Vest și cele ale Parteneriatului Estic: Georgia, Ucraina, dar și R. Moldova. În raportu…
  Comisia Europeană a evaluat cum a îndeplinit R. Moldova cerințele pentru liberalizarea vizelor

  Piața imobiliară din R. Moldova a înregistrat o scădere de 36% în al doilea trimestru al anului 2020

  În trimestrul doi al anului 2020 vânzarea/cumpărarea apartamentelor a fost la nivelul de 4,1 mii tranzacții, cu 36% mai puțin decât în perioada similară a anului trecut, când au fost înregistrate 6,5 mii tranza…
  Piața imobiliară din R. Moldova a înregistrat o scădere de 36% în al doilea trimestru al anului 2020

  România: 698 de cazuri de infectare cu coronavirus. Este cea mai mare cifră de la debutul pandemiei

  În ultimele 24 de ore au fost confirmate 698 de cazuri noi de COVID-19 în România. Este cea mai mare cifră de la debutul pandemiei. Numărul total de cazuri trece astfel de 32.000. De asemenea, de la ultimul bil…
  România: 698 de cazuri de infectare cu coronavirus. Este cea mai mare cifră de la debutul pandemiei

  Concluziile unui document analitic: „Mecanismul de răspundere disciplinară a judecătorilor trebuie simplificat și eficientizat”

  Mecanismul de răspundere disciplinară a judecătorilor trebuie simplificat și eficientizat, pentru a responsabiliza judecătorii, fără a afecta, desigur, independența lor. Acestea sunt concluziile de bază ale doc…
  Concluziile unui document analitic: „Mecanismul de răspundere disciplinară a judecătorilor trebuie simplificat și eficientizat”