Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   UPDATE/ Ultima oră: Oligarhul Vladimir…

UPDATE Ultima oră: Oligarhul Vladimir Plahotniuc a câștigat circumscripția Nisporeni cu peste 70% din voturi

Oligarhul Vladimir Plahotniuc, președintele Partidului Democrat din Moldova (PDM) a obținut cele mai multe voturi după numărarea a 2% din voturi în circumscripția nr 17, Nisporeni. Plahotniuc are 80% din voturi. Acesta era urmat de candidatul Blocului ACUM, Ion Terguță. S-au numărat însă doar 2% din numărul proceselor verbale.

Update: După procesarea 16% din procesele verbale, Plahotniuc acumulează 80%, urmat de Ion Terguță, cu doar 11% din voturi.

Update: După prelucrarea a 50% din procesele verbale, Plahotniuc are 73% din voturi, iar Ion Terguță, 16%.

Update: După prelucrarea a 80% din procesele verbale, Plahotniuc are 76% din voturi, iar Ion Terguță, 15.2%.

Update: După prelucrarea a 90% din procesele verbale, Vladimir Plahotniuc obține 74% din voturi și câștigă circumscripția nr 17, Nisporeni.

Citiți și:Radiografie electorală: Totul despre candidații din circumscripția nr.17

Conform profilului realizat în cadrul inițiativei civice „Pentru un Parlament Curat 2019”, Vladimir Plahotniuc a apărut în viața politică a R. Moldova la alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010. Atunci, cu câteva zile înainte de scrutin, lista PDM, unde pe primul loc era Marian Lupu, care tocmai plecase de la comuniști, a fost modificată și introduse, pe primele poziții, 5 nume noi, unul dintre care fiind Vladimir Plahotniuc. A deținut mandatul de deputat și, în paralel, funcția de vice-președinte al Parlamentului, în jur de doi ani, apoi a renunțat la funcțiile din Legislativ, invocând motive personale. La următoarele alegeri, din 2014, Vladimir Plahotniuc a fost ales din nou pe listele PDM, însă peste aproximativ un an a renunțat din nou la mandat. În decembrie 2010 a fost ales vicepreședinte al PDM, în luna decembrie 2016 – președinte al PDM, iar în martie 2017 – vicepreședinte al Internaționalei Socialiste.

Mulțumim că citești ZdG!
Ajută-ne să continuăm să furnizăm informații esențiale — donează pentru jurnalismul nostru.

Donează

Deși este unul dintre cei mai bogați oameni din partid, Vlad Plahotniuc a făcut o singură dată, oficial, donație în bugetul partidului – la alegerile parlamentare din 2014. Atunci a donat aproape un milion de lei. În luna ianuarie 2016 partidul l-a înaintat la funcția de prim-ministru, însă candidatura sa a fost respinsă de președintele de atunci Nicolae Timofti.

Înainte de a ajunge deputat, Vladimir Plahotniuc a deținut funcția de președinte al Consiliului de Administrație al Victoriabank și cea de vicepreședinte al Companiei „Petrom Moldova”.

În declarația de avere pentru anii 2017 – 2018, liderul democraților a indicat că deține 10 conturi bancare în dolari, euro, lei și franci elvețieni. Cea mai mare sumă de pe aceste conturi este de 523.783 euro. Democratul declară și suma de peste patru milioane de lei de la „Prime Management”, ceea ce reprezintă, potrivit documentului, „returul capitalului social”, dar și dividende din activitatea unei întreprinderi pe care demnitarul o declară pentru prima dată – Vanguard International LTD: 4,5 milioane de euro; 11,6 milioane de lei și 347.500 dolari. De asemenea, de la două companii străine Vladimir Plahotniuc arată că a încasat 46 .63,68 de franci elvețieni și 15.000 de dolari. Chiar dacă indică un venit de aproape un milion de lei din vânzarea unei mașini, democratul nu și-a micșorat numărul de autoturisme deținute. El arată că are patru Mercedes-uri, dintre care două procurate în anul 2018. În declarația de avere a lui Vladimir Plahotniuc apar patru apartamente (spre deosebire de maxim două în cele precedente), dintre care două procurate în anii 2017 și 2018, dar și un spațiu comercial de 300,4 m.p., deținut în bază de contract de locațiune. Democratul a mai indicat că deține volume de cărți de anticariat și de cărți „universale”, care ar valora, respectiv, 3,2 milioane de lei și 7,8 milioane de lei, dar și un pian de 131 mii euro. La capitolul cote-părți sau acțiuni deținute în capitalul social al agenților economici, Vladimir Plahotniuc arată că deține patru companii ca fondator unic.

În anul 2011 s-a aflat și faptul că Vladimir Plahotniuc, care era și cetățean al României, a cerut schimbarea numelui său în Vlad Ulinici, astfel având dublă identitate – un nume în Republica Moldova și altul în România. Ulterior a cerut schimbarea identității și pentru copiii săi, în numele de familie Ulinici, care este, de fapt, numele de fată al mamei sale. La câteva zile după ce presa din România și Republica Moldova a publicat această informație, Vladimir Plahotniuc a anunțat că a cerut autorităților române să oprească procedura de schimbare a numelui.

În septembrie 2018 RISE Moldova a scris că familia lui Vladimir Plahotniuc deține, direct sau prin intermediul unor firme, două vile pe malul lacului Leman, una pe malul elvețian al lacului și alta pe malul francez. Prima a fost cumpărată în anul 2012, iar a doua – încă în 2008. O altă proprietate din Franța, deținută de o firmă al cărui beneficiar este familia liderului PDM este o cabană în munții Alpi, localitatea Les Houches. Proprietatea a fost cumpărată în anul 2012. Ultima proprietate descoperită de RISE este o casă în București. Nici una dintre proprietățile deținute peste hotare nu apar în declarațiile de avere depuse în ultimii ani de Vladimir Plahotniuc în calitate de deputat. În luna noiembrie 2018, Procuratura Anticorupție, după ce a fost sesizată de președinta PAS, Maia Sandu, a răspuns că a refuzat să pornească o cauză penală în care ar investiga legalitatea deținerii de către Vladimir Plahotniuc a proprietăților de peste hotare.

Urmăriți harta interactivă de pe Ziarul de Gardă pentru a vizualiza cine sunt candidații care au câștigat în circumscripțiile uninominale.