Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   UPDATE/ Planul „B” al partidului…

UPDATE Planul „B” al partidului Șansă pentru funcțiile de primar al orașului Orhei și Bălți, prezentat de președintele partidului, Alexei Lungu

Tatiana Cociu și Arina Corșicova. Captură de ecran, colaj ZdG

UPDATE 20:15 Președintele partidului Șansă, Alexei Lungu, a anunțat că, în cazul în care va fi scos din cursa electorală, Tatiana Cociu, jurnalistă, va fi alternativa pentru funcția de primar al orașului Orhei. Totodată, Arina Corșicova o va înlocui pe Victoria Șapa la alegerile pentru funcția de primar al orașului Bălți, dacă cea din urmă va fi scoasă din cursa electorală.

Știrea inițială

Comisia Electorală Centrală (CEC) obligă Consiliile electorale de circumscripție din mai multe localități din țară să examineze, până la 1 noiembrie, anularea înregistrării candidaților la funcția de primar și consilier din partea partidului Șansă. Decizia a fost luată în cadrul ședinței de luni, 30 octombrie, fiind constatată coruperea alegătorilor prin oferirea sau promisiunea oferii unor foloase și alte încălcări.

Mai mult, unul dintre membrii Comisiei a propus lipsirea partidului de alocații de la bugetul de stat, timp de un an, în perioada 2024-2025, dar restul membrilor au decis că alocarea banilor de la bugetul de stat va fi examinată mai târziu, în funcție de rezultatele pe care le va avea partidul la alegeri.

Mai exact, Consiliile electorale care vor anula înregistrarea candidaților din partea partidului Șansă sunt din:

  • Tîrșiței, raionul Telenești
  • Țareuca, raionul Rezina
  • Ișcălău, raionul Fălești
  • Dobrogea Veche, raionul Sîngerei
  • Merenii Noi, raionul Anenii Noi
  • Alexanderfeld, raionul Cahul
  • Pitușca, raionul Călărași
  • Răculești, raionul Criuleni
  • Joltai, din UTA Găgăuzia

CEC a examinat sesizarea Direcției de poliție a municipiului Chișinău privind materialele electorale cu inscripțiile partidului, depistate de oamenii legii la un SRL din Chișinău, care are ca tip de activitate tipărirea ziarelor și alte servicii conexe.

Președintele partidului Alexei Lungu a declarat că a semnat un contract, pe 3 august, „prin care au fost comandate mai multe seturi de materiale publicitare promoționale și pentru activitatea de partid”. Comisia a constat că contractul cu valoarea de peste 2,4 milioane de lei a fost încheiat fără ca partidul politic să dispună de cont bancar și resursele financiare, pentru că s-ar fi adresat unei bănci abia la 14 octombrie.

La 18 august, Ilan Șor a anunțat că „oferă” 17 milioane de lei pentru modernizarea satelor din R. Moldova.

Conform CEC, agentul economic nu a putut prezenta „actele de proveniență legală a materiei prime” pentru că contractul ar fi fost întocmit, de fapt, mai târziu, și antedatat.

La 22 septembrie, pe pagina de Facebook a partidului Șansa a fost anunțat că „își unește forțele cu proiectele lui Ilan Șor Satul moldovenesc și Orașul moldovenesc”.

„Comisia constată situații care confirmă oferirea sau promisiunea de oferire alegătorilor sau promisiunea oferirii alegătorilor a unor foloase din alte acțiuni de binefacere, în scopul determinării acestora de a-și exercita drepturile electorale, utilizarea în campanie altele decât din contul cu mențiunea fond electoral, depășirea plafonului fondului electoral și folosirea fondurilor financiare și materiale nedeclarate, dar care provin din străinătate”, a notat membrul raportor Pavel Postica.

Partidul Șansă „nu au luat nicio decizie și nu au participat la strângerea de semnături”, a comunicat Comisie Lungu.

Reprezentanta partidului Șansă Elena Organ, prezentă la ședința CEC, a afirmat că unele dintre sesizările incluse pe ordinea de zi a CEC ar fi fost expediate la mijlocul lunii septembrie, iar termenul de examinare ar fi expirat. Aceasta a mai declarat că formațiunea politică nu și-a putut deschide un cont bancar.

„Cu privire la actele la ridicarea documentelor publicitare de la agentul economic. Vreau să menționez că partidul Șansă a avut încheiat un contract. (…) Nu am văzut o probă din care ar rezulta care au fost produsele poligrafice pe care de-a comandat partidul Șansa și care au fost sumele acestor comenzi (…)”, a declarat Elena Organ.

„Promovează narative înșelătoare”. SIS sesizează CEC pentru examinarea „susținerii” lui Ilan Șor pentru doi candidați la alegerile locale generale

Serviciul de Informații şi Securitate (SIS) a sesizat CEC în privința candidatei din partea partidului Șansă la funcția de primară a orașului Bălți, Șapa Victoria, și a candidatului la funcția de edil al orașului Orhei, din partea aceeași formațiuni politice – Alexei Lungu. Potrivit instituției, de aceștia ar promova „narative înşelătoare” cu scopul coruperii alegătorilor.

Conform unei scrisori expediate de șeful SIS Alexandru Musteața cei doi „au intenția de a influența procesele electorale apelând la pârghii de corupere și finanțare ilegală dirijate de grupul criminal «Șor», prin intermediul așa numitor «proiecte de infrastructură» și «proiecte sociale» (cazul Orhei și UTAG)”. „Proiectele” ar fi finanțate din exterior de către deputatul fugar Ilan Șor, prin intermediul cetățeanului Federației Ruse și Israelului Igal Shved, căruia i-ar fi fost transferate peste 650 de mii de euro de către Victor Guțuleac – o persoană de încredere a lui Șor.

„În cazul accederii la funcția publică de nivel local prin utilizarea fondurilor externe cu o proveniență criminală, există riscuri eminente că grupul criminal «Șor» vor apela la aceleaşi procedee subversive prin coruperea electoratului din R. Moldova şi la celelalte electorale din țară (prezidențiale 2024 şi parlamentare 2025)”, se arată în documentul emis de SIS.

Drept exemple aduse de SIS au fost declarațiile făcute de cei doi candidați, dar și de reprezentanții lor în cadrul aparițiilor publice.

„Noi, cei din echipa lui Ilan Şor, am susținut Partidul Politic «Şansa» condus de Alexei Lungu, şi la fel o susținem pe Victoria Şapa la postul de primar al mun. Bălți. Cu toții cunoașteți că avem un background larg de proiecte sociale, economice și de infrastructura”.„Domnul Şor, datorită investitorilor internaționali a ridicat întrebarea achitării adaosului pensionar de 1000 de lei la pensionari cu pensiile până la 3000 de lei”. „Dragi bălțeni, Şapa+Șor este egal cu șansa pentru Bălți. Victoria Șapa este omul echipei noastre, are încrederea deplină al lui Ilan Şor”, „Victoria Șapa este omul lui Ilan Şor”, a afirmat Pavel Verejanu, reprezentantul candidatei Șapa, în cadrul unor dezbateri electorale din 18 octombrie, notează SIS.

Astfel, SIS menționează că a trimis scrisoarea în scopul „înlăturării cauzelor şi condiţiilor specificate în prezenta sesizare și curmării intențiilor ostile a exponenților grupărilor criminale „Şor” ce ar putea pune în pericol securitatea statului”.

Inspectoratul General al Poliției (IGP) a publicat mai multe înregistrări din dosarul pornit pe faptul finanțării ilegale a partidului Șansă, dar și a candidaților independenți „susținuți din umbră” de formațiune. Șeful IGP Viorel Cernăuțeanu a afirmat vineri, 27 octombrie, în cadrul unui briefing de presă, că sunt investigate zeci de persoane, iar unele dintre ele conlucrează cu instituțiile statului, și ar fi vorba despre tranzacții de milioane de lei, banii venind din Federația Rusă. Acuzațiile au fost negate de președintele partidului.