Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   ULTIMA ORĂ/ Fostul premier Vlad…

ULTIMA ORĂ Fostul premier Vlad Filat a revenit la șefia PLDM: „Eu știu exact ce va urma”

Sursa: Captură foto Privesc.eu

Fostul premier Vlad Filat a fost reales duminică, 2 iulie, în calitate de președinte al Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) pentru următorii patru ani. Decizia a fost luată în cadrul Congresului X Extraordinar al formațiunii politice.

Prezent la eveniment, Vlad Filat a declarat că știe exact ce va urma de acum încolo.

„(…) Acum cincisprezece ani și jumătate în această sală, exact în acest loc anunțam crearea PLDM. Să știți că nu întâmplător anume aici petrecem acest congres (…). Eu vreau să vă mulțumesc pentru încredere, pentru acest vot, care pe de-o parte mă onorează, dar pe de altă parte mă responsabilizează. Eu știu exact ce va urma după acest congres. Eu știu exact ce vom face noi, dar o vom face într-o manieră foarte energică și vă asigur foarte rezultativă, așa cum am demonstrat că noi știm să facem lucrurile în R. Moldova (…)”, a spus Filat.

Vlad Filat s-a retras de la șefia PLDM pe 28 aprilie 2021. În cadrul congresului formațiunii politice din acea perioadă, el și-a prezentat demisia, „invocând motive personale”.

Vlad Filat a ajuns după gratii pe 15 octombrie 2015, după ce a fost condamnat la nouă ani de detenție, prin sentința Judecătoriei Chișinău din iunie 2016, rămasă definitivă prin hotărârea Curții Supreme de Justiție din februarie 2017. Pentru că pe numele lui Filat mai erau dosare penale în instrumentarea Centrului Național Anticorupție și a Procuraturii Anticorupție, acesta nu a fost dus să-și execute pedeapsa în Penitenciarul de la Lipcani, unde sunt deținuți condamnații care au ocupat anterior funcții publice. El a rămas în Chișinău, încarcerat în Penitenciarul nr. 13.

În timp ce își executa pedeapsa, Filat s-a adresat la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO), reclamând condițiile inumane de detenție din Penitenciarul nr. 13, dar și încălcarea dreptului la libertate și siguranță din cauza lipsei temeiurilor de aflare în arest preventiv pe perioada judecării cauzei sale sau încălcarea dreptului la viața privată.

Eliberarea din detenție a fostului premier Vlad Filat după ce a ispășit patru ani, o lună și două săptămâni din pedeapsa de nouă ani aplicată anterior, a provocat un ping-pong de acuzații între taberele politice de la Chișinău. Încheierea prin care Filat a fost eliberat din închisoare a fost pronunțată în dup amiaza zilei de 3 decembrie 2019, de către judecătorul de instrucție, Victor Rățoi. Același judecător, pe 15 octombrie 2015, aplicase, pentru prima dată, mandat de arestare pe numele lui Filat.

Pe 31 ianuarie 2023, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a admis parțial plângerea politicianului privind lipsa de publicitate în cadrul procedurii penale. Astfel, statul urma să-i plătească fostului premier Vlad Filat 7 500 de euro cu titlu de prejudiciu moral. După publicarea hotărârii CtEDO, fostul premier Vlad Filat a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că a așteptat „acest moment de 7 ani și 4 luni”: „Atât a trecut din momentul în care a avut loc acel complot, pe 15 octombrie 2015”, a spus Filat.