Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   ULTIMA ORĂ/ Evghenia Guțul -…

ULTIMA ORĂ Evghenia Guțul – noua bașcană a Găgăuziei. Curtea de Apel din Comrat a validat rezultatele scrutinului din 14 mai

Sursa foto: Facebook/Evghenia Guțul

Curtea de Apel Comrat a validat luni, 22 mai, mandatul Evgheniei Guțul, membră a Partidului „Șor”, în funcția de bașcană a Găgăuziei. Potrivit procesului-verbal final, prezentat de Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei, Evghenia Guțul a ieșit câștigătoare în urma turului doi al alegerilor pentru funcția de bașcan al regiunii, cu 52,34% din voturi.

Decizia Curții de Apel din Comrat a fost pronunțată în timp ce Procuratura Anticorupție (PA) continuă examinarea listelor alegătorilor din Găgăuzia în contextul „bănuieli rezonabile privind includerea în listele alegătorilor a persoanelor decedate și aflate în afara țării”.

În cadrul examinării subiectului privind validarea alegerilor pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, președinta Comisiei Electorale Centrale a Găgăuziei, Iana Covalenco, a declarat că Evghenia Guțul, candidata Partidului „Șor”, ar trebui să fie recunoscută în calitate de bașcan ales al UTA Găgăuzia. Potrivit acesteia, „nu au existat nereguli evidente care ar fi putut afecta rezultatele alegerilor”, potrivit nokta.md.

„Comisia Electorală Centrală a asigurat un scrutin egal, cu toate garanțiile, prevăzute de Constituția R. Moldova și de Codul Electoral. Noi considerăm că instanța de judecată urmează să valideze alegerile”, a declarat Vadim Bănaru, avocatul Evgheniei Guțul.

În timp ce Curtea de Apel Comrat examina subiectul privind validarea alegerilor pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, în fața instanței a fost organizat un miting în susținerea Evgheniei Guțul, candidata Partidului „Șor” care a câștigat alegerile din 14 mai.

Potrivit legii privind statutul juridic special al Găgăuziei (Gagauz-Yeri), guvernatorul (başkanul) este persoana oficială supremă a Găgăuziei. Lui i se subordonează toate autoritățile administrației publice ale Găgăuziei. Guvernatorul este ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat pentru un mandat de 4 ani, pe bază alternativă. Acesta trebuie să fie cetățean al R. Moldova care a împlinit vârsta de 35 de ani şi posedă limba găgăuză.

Alegeri pentru funcția de bașcan al Găgăuziei

Pe 14 mai 2023, în UTA Găgăuzia s-a desfășurat turul doi al alegerilor pentru funcția de bașcan. Potrivit rezultatelor publicate de Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei, candidata Partidului „Șor”, Evghenia Guțul, a câștigat alegerile pentru funcția de bașcan al UTA Găgăuzia, după ce în turul doi a acumulat 27 374 de voturi, iar contracandidatul acesteia, candidatul independent, susținut de Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), Grigorii Uzun a obținut 24 926 de voturi.

În dimineața zilei de 13 mai, cu o zi înainte de turului doi al alegerilor, Centrul Național Anticorupție (CNA) a efectuat peste 10 percheziții în dosarul privind finanțarea ilegală a Partidului „Șor”.

Pe 16 mai, Comisia Electorală Centrală (CEC) de la Chișinău a informat că, la 13 mai 2023, a inițiat opt procese contravenționale pe faptele de finanțare ilegală a concurenților electorali, care au primit donații de la persoane fizice cu depășirea plafonului maxim stabilit de lege pentru donațiile în numerar, în cadrul alegerilor desfășurate în Găgăuzia.

Tot pe 16, ofițerii CNA au efectuat percheziții la sediul Comisiei Electorale Centrale din Găgăuzia, într-un dosar de corupere a alegătorilor. Reprezentanții CNA au anunțat„temei al acțiunii de ridicare a actelor constituie bănuiala rezonabilă privind includerea în listele alegătorilor a persoanelor decedate și aflate în afara țării și votarea din numele acestora”.

În seara zilei de 16 mai, deputații Adunării Populare a Găgăuziei, s-au întrunit într-o ședință extraordinară și au votat unanim pentru „susținerea deciziei Comisiei Electorale Centrale a Găgăuziei de recunoaștere a rezultatelor alegerilor pentru funcția de bașcan”.

Pe 19 mai, CNA a anunțat că are loc procedura de desigilare și examinare a plicurilor cu listele electorale din UTA Găgăuzia, în prezența a trei membri ai Comisiei Electorale Centrale din Găgăuză. CNA a menționat atunci că „acțiunile efectuate de CNA, sub conducerea Procuraturii Anticorupție, nu afectează, la momentul actual, în niciun mod procesul judiciar de validare a alegerilor”.