Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Transparency International Moldova: „Aceste alegeri…

Transparency International Moldova: „Aceste alegeri au avut loc în condiţii de stat capturat”

Transparency International (TI)– Moldova îşi exprimă îngrijorarea privind gradul de răspîndire a corupției politice în R. Moldova și superficialitatea cu care unele insituții au monitorizat alegerile Parlamentare din 24 februarie 2019. Instituția atenționează că aceste alegeri „au avut loc în condiţii de stat capturat, când majoritatea instituțiilor publice relevante a demonstrat fidelitate politică partidului de guvernare, adesea neglijând rigoriile legale”.

Transparency face referire la circumstanțe de context, care argumentează cele expuse mai sus. Între acestea, se enumeră modificarea sistemului electoral, multiple iniţiative legislative de legalizare a banilor de provenienţă frauduloasă, neglijarea de către autorităţile statului a provenienţei şi legalităţii sumelor de bani vărsate de către fundaţiile liderilor partidelor în scop electoral, eliberarea certificatelor de integritate unor persoane compromise, persecutarea oponenților politici, a liderilor locali, a activiștilor civici prin intermediul organelor de drept și mass-media controlată.

De asemenea, Transparency punctează că în ziua alegerilor au fost identificate multiple încălcări –  în special, coruperea alegătorilor, transportarea organizată în masă a alegătorilor din regiunea transnistreană şi constrîngerea acestora să voteze pentru un candidat anume contra plată, împiedicarea diasporei să voteze în baza pașapoartelor expirate şi să depună contestaţii în acest sens, semnarea proceselor verbale înainte de închiderea secțiilor de votare, prezenţa în liste a persoanelor decedate.

„Pornind de la contextul desfășurării alegerilor, subestimarea încălcărilor și fraudelor identificate în ziua alegerilor parlamentare este extrem de periculoasă și ar putea submina viitorul democratic al R. Moldova, transformând–o într-un poligon de experimente nocive care ar putea fi exportate, afectând democrația și securitatea regională”, conchide TI. 

În urma alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019, după prelucrarea a 100% din procesele verbale, în Parlament vor accede patru partide politice: PSRM, Blocul ACUM, PDM și Partidul Șor. Comisia Electorală Centrală a prezentat următoarele rezultate preliminare pe circumscripția națională: PSRM – 31,15% Blocul ACUM – 26,84% PDM – 23,62%, Partidul Șor – 8,32%.