„Te salut, Chișinău!”. Din culisele întâlnirii lui Ion Ceban cu o delegație ucraineană: „A spus că nu e cu Rusia, dar că e împotriva românizării totale”

Deși Primăria Chișinău a anunțat prezența „zecilor de delegații străine” la festivalul „Te salut, Chișinău!”, iar în ultima zi a festivalului a publicat mai multe fotografii de la întrevederile cu invitații străini, municipalitatea nu a oferit detalii despre delegații sau numele celor prezenți.
Ziarul de Gardă a identificat un membru al delegației ucrainene, Serhîi Dobrjanskîi, oficial local din Cernăuți. Acesta a povestit pentru ZdG despre întâlnirea „de cel mult 15 minute” cu Ion Ceban, amintindu-și că, la începutul invaziei ruse la scară largă din Ucraina, „nu a fost nici măcar un apel telefonic din partea primarului Chișinăului”, deși Cernăuți și Chișinău sunt orașe înfrățite.
În perioada 18-20 iulie, în capitală a fost organizată cea de V-a ediție a festivalului „Te salut, Chișinău!”, dedicat marcării a 589 de ani de la prima atestare documentară a orașului. Pe lângă concertele pe care municipalitatea le-a descris drept „de excepție”, autoritățile au subliniat în repetate rânduri, în comunicarea publică, prezența a „zeci de delegații din diferite state”.
Cu o zi înainte de festival, mai multe delegații din România și-au anulat vizita oficială la Chișinău. G4Media a relatat cazul administrației locale din Alba Iulia, care, conform surselor publicației, ar fi luat decizia „din cauza contextului politic, în care primarul Ion Ceban a primit interdicție de a intra în Spațiul Schengen”, fapt dezvăluit de Ziarul de Gardă anterior.
Într-un comunicat de pe 20 iunie, autoritățile municipale au relatat despre întrevederile cu delegații inclusiv din România, dar și Ucraina, Polonia, Austria și Italia. Primăria Chișinău nu a oferit detalii despre conținutul sau rezultatul discuțiilor și nu a precizat numele persoanelor cu care s-au întâlnit Ion Ceban și adjuncții săi, dar a punctat că vizitele „subliniază importanța capitalei pe harta diplomatică, culturală și turistică a regiunii”.
Cernăuți și Chișinău – orașe înfrățite
Pe 14 octombrie 2014, fostul primar liberal al capitalei, Dorin Chirtoacă, a semnat un Acord de înfrățire cu orașul ucrainean Cernăuți. În baza acestui parteneriat, unul dintre actualii reprezentanți ai orașului Cernăuți, Serhîi Dobrjanskîi, secretar al Comitetului executiv al Consiliului orășenesc și consilier regional, a fost invitat la Chișinău, unde, pe 19 iulie, a avut o întâlnire cu conducerea Primăriei mun. Chișinău.
„Suntem înfrățiți cu multe orașe din mai multe state. În Moldova sunt două – Chișinău și Bălți. De la începutul războiului, s-a simțit în practică această înfrățire, de exemplu orașe din România, cum ar fi Iași, Timișoara, Suceava, ne-au ajutat cu generatoare, transport și alte lucruri importante. Cu Chișinăul a fost un fel de liniște, iar acum încercăm să reconstruim relațiile”, a declarat Serhîi Dobrjanskîi.
Pe 12 iulie, orașul Cernăuți a fost ținta unor atacuri lansate de forțele ruse, care au folosit 26 de rachete de croazieră și aproape 600 de drone. În urma bombardamentelor, patru persoane au murit și aproximativ 30 au fost rănite. Cu toate acestea, politicianul Ion Ceban nu a condamnat public atacurile asupra orașului Cernăuți – localitate înfrățită cu Chișinăul și aflată la doar 40 de kilometri de granița de nord a Republicii Moldova.
„Am condamnat și condamn războiul. Am condamnat și condamn agresiunea Federației Ruse asupra Ucrainei. Dar asta se întâmplă în fiecare zi. Așteptați ca eu în fiecare zi să ies cu poziție publică pe acest subiect?”, declara Ion Ceban în mai 2025, când a fost întrebat despre atacurile masive asupra Ucrainei.
Ion Ceban a declarat pentru prima dată în mod explicit că Rusia este stat agresor în octombrie 2022, la mai bine de jumătate de an de la începutul invaziei ruse în Ucraina.
Mărturii despre „întâlnirea de 15 minute” cu Ion Ceban
Întâlnirea cu Ion Ceban a fost descrisă de oficialul local din Cernăuți drept una „foarte oficială, care nu a durat mai mult de 15 minute”. Acesta a relatat că totuși a avut discuții mai desfășurate cu adjuncții edilului, discutând despre transportul public din Chișinău și posibilitatea oferirii unor cărți pentru clasele cu predare în limba ucraineană din Chișinău.
„Eu am discutat cu Serviciile noastre înainte de a merge la Chișinău. Opiniile au fost împărțite (referitor la vizita la Chișinău, n.r.). Am colectat toate informațiile pentru ca să înțeleg în primul rând cum ar trebui să mă comport eu. Am discutat problema și cu primarul nostru, pentru că, la începutul războiului, când a început invazia la scară largă, nu a fost nici măcar un banal apel telefonic din partea primarului Chișinăului. Vă spun sincer, nu ne-a fost foarte plăcut.
Misiunea mea principală a fost să aduc la cunoștința primarului Ion Ceban că Cernăuțiul este bombardat de Rusia, nu de ființe mitice și i-am zis asta lui și echipei sale. Atacurile de la Cernăuți se întâmplă la 300 de km de Chișinău. Ei trebuie să înțeleagă realitatea noastră și mă îndoiesc că Rusia s-ar comporta altfel cu Moldova în cazul unei extinderi a războiului.
Și el s-a arătat înțelegător, dar pentru mine este clar că lui îi este greu să se distanțeze de Rusia. Când discutam, mi-a zis nu o singură dată că scopul său este să facă opoziție președintei Maia Sandu, că nu este cu Rusia, dar este împotriva românizării totale”, a povestit Serhîi Dobrjanskîi.
În cadrul întrevederii, Serhîi Dobrjanskîi ar fi încercat să aducă în prim-plan și direct aspectele politice „sensibile”. „Îi place Europa, dar și cu Rusia nu vrea să se certe. Am avut asemenea cazuri și în Ucraina și am văzut la ce ne-a adus asta. Ei trebuie să înțeleagă că Rusia este un agresor și nu există prietenii cu Rusia, Kremlinul înțelege doar puterea. Când arăți slăbiciune, fii gata să fii înghițit”, a declarat acesta.
„Înțelegeam că e un soi de proces de spălare de imagine”
Oficialul de la Cernăuți a mai spus că a anticipat modul în care întrevederea va fi reflectată public, luând în calcul „contextul general”: „Înțelegeam că vizita noastră va fi prezentată ca o acțiune de PR, ca să arate că are prieteni în Ucraina, în Italia, în Polonia, Austria și alte state.”
Acesta a povestit că, în cadrul evenimentului, a discutat și cu un deputat din Austria, reprezentant al unui partid cu o retorică mai rezervată față de Ucraina. „I-am explicat și am încercat să sparg anumite mituri precum că dacă Ucraina devine parte NATO, Putin se va supăra. Noi suntem un stat suveran, putem să decidem singuri, fără să ne intereseze supărările lui Putin. Să decidă în țara sa, să facă drumuri și să construiască măcar WC-uri.”
În opinia lui Dobrjanskîi, prezența delegațiilor din țările europene la Chișinău a fost folosită ca un răspuns criticile recente aduse primarului despre „legături complicate ale dumnealui cu reprezentanţi ai Federaţiei Ruse”.
„Am observat că au prezentat asta că, deși e interzis în România, delegații românești vin la el. Din Ucraina au mai fost doi reprezentanți de la Odesa și de la Ujhorod. Înțelegeam că e un soi de proces de spălare de imagine, în contextul general. Dar să ne renegăm total de orașul Chișinău, cu care prietenim de 15 ani, tot nu putem.
El (Ion Ceban, n.r.) trebuie să vadă și să audă partea noastră de adevăr. Pentru mine a fost important să audă de la prima sursă. Eu înțeleg că cu ei trebuie de discutat. Voi veți avea alegeri curând și miza Rusiei este foarte mare, vrea să-și ia revanșa pentru prezidențiale. Păi iată vizita mea este o încercare de a contribui la influențarea poziției lor și de a sprijini forța pro-europenă să câștige în R. Moldova”, a explicat Serhîi Dobrjanskîi.