Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   SUA anunță o asistență suplimentară…

SUA anunță o asistență suplimentară pentru R. Moldova în sumă de aproape 90 de milioane de dolari

Sursa: Guvernul R. Moldova/Flickr

Statele Unite ale Americii vor aloca încă aproape 90 de milioane de dolari R. Moldova. Mai exact, conform unui comunicat al Ambasadei SUA, șeful delegației SUA la Platforma de sprijin pentru Moldova, asistentul adjunct al administratorului USAID, Mark Simakovsky, și ambasadorul SUA Kent Logsdon au anunțat marți, 17 octombrie, o asistență suplimentară în sumă de 88,6 milioane de dolari pentru R. Moldova.

Aceasta include 30 de milioane de dolari în asistență militară nouă din partea SUA, totalizând 45 de milioane de dolari în acest an, „care va permite Guvernului Republicii Moldova să achiziționeze echipamente noi pentru modernizarea Armatei Naționale”.

Asistența americană pentru dezvoltare, umanitară și de securitate acordată R. Moldova din februarie 2022 până în prezent este de circa 774 de milioane de dolari.

„Statele Unite sunt dedicate consolidării în continuare a parteneriatului nostru de durată cu Republica Moldova pentru un viitor mai democratic, mai sigur și mai prosper”, notează Ambasada SUA.

Oficialii europeni adunați la Chișinău, în cadrul Platformei de sprijin pentru R. Moldova, au anunțat mai multe ajutoarea financiare pentru țara noastră, la începutul evenimentului. Franța a anunțat 300 de milioane de euro pentru proiecte sociale, dar și 200 de milioane de euro, în următorii trei ani, pentru proiecte de energie. Germania va susține R. Moldova, în 2024, cu 95 de milioane de euro, iar Marea Britanie va ajuta cu 9 milioane de lire sterline.

Chișinăul a găzduit marți, 17 octombrie, cea de-a 4-a ediție a Platformei de sprijin pentru R. Moldova, lansată la inițiativa României, Germaniei și Franței. Peste 30 de state și zeci de organizații internaționale și financiare s-au reunit pentru a mobiliza ajutorul necesar pe trei direcții principale în dezvoltarea R. Moldova – suportul bugetar, crearea unui Fond pentru Infrastructură și a Fondului rezidențial pentru eficiență energetică.