• Strigătul unei candidate ACUM la funcția de primar într-un sat din Orhei: „Ne-au lăsat cu Șor alături. Ne luptăm ca și cu un zmeu uriaș și nimeni nu vine măcar cu un ziar”

  Strigătul unei candidate ACUM la funcția de primar într-un sat din Orhei: „Ne-au lăsat cu Șor alături. Ne luptăm ca și cu un zmeu uriaș și nimeni nu vine măcar cu un ziar”
  vizualizări
  29 octombrie 2019 | 15:36

  Elena Rotaru, candidată la funcția de primar în satul Clișova din raionul Orhei din partea Blocului ACUM afirmă, într-o discuție cu ZdG, că în această campanie electorală nu a primit niciun ajutor din partea reprezentanților Blocului. „Nimeni nu a venit în sat. Ne-au lăsat cu Șor alături. Ne luptăm ca și cu zmeu uriaș și nimeni nu vine măcar cu un ziar, cu o felicitare, cu absolut nimic, afirmă Rotaru.

  Elena Rotaru a ajuns primar în satul Clișova din raionul Orhei în 2015, fiind candidată din partea PLDM. Ulterior, în perioada guvernării PDM, aceasta a ajuns să colaboreze cu democrații. La alegerile locale din octombrie 2019, Rotaru a candidat din partea Blocului ACUM.

  În primul tur de scrutin aceasta a obținut 49,6% din voturi, devansând candidatul Partidului „Șor”, Victor Coniuc, care a obținut 41,25%. Cei doi se vor întâlni, pe 3 noiembrie, în turul doi de scrutin.

  Elena Rotaru a avut nevoie de câteva voturi pentru a câștiga alegerile din primul tur

  Într-o discuție cu ZdG, Rotaru a menționat că deși a ales să candideze din partea Blocului ACUM la aceste alegeri, a rămas dezamăgită, pentru că nu ar fi primit niciuun ajutor.

  Elena Rotaru, primara satului Clișova, raionul Orhei. Ea candidează pentru un nou mandat în fruntea satului din partea Blocului ACUM. În 2015 a câștigat alegerile din partea PLDM din primul tur, cu 59% din voturi.

  „Eu n-am trecut la PDM. Eu nu am fost membră de partid. Sunt chestiile lor dacă m-au inclus în lista lor, dar eu am fost simpatizant în ultima campanie electorală, dar membru de partid, categoric nu. Am colaborat pentru că erau la guvernare. Nu au fost presiuni. Absolut. De fapt, eu am o poziție aparte și ei nici nu îndrăznesc. Cu Blocul „ACUM” noi am fost și am rugat, dar este un eșec al nostru. E un eșec pentru țară, pentru raionul Orhei e la fel un eșec, plus rușine. Toți stau în fotolii. Nimeni nu a venit în sat. Ne-au lăsat cu Șor alături. Ne luptăm ca și cu zmeu uriaș și nimeni nu vine măcar cu un ziar, cu o felicitare, cu absolut nimic. Nimeni nu m-a ajutat cu nimic. Cum să fii membrul lor, să fii afișat că ești de la ACUM, iar ei să nu vină la o adunare sau să-mi dea un ziar, măcar să mă ajute, să meargă pe drum lângă mine. Nu. Absolut deloc. Toți stau în fotolii și așteaptă. Iată au așteptat și au cinci candidate la Consiliul Raional. La toți așa ne trebuie”, spune, indignată, candidata la funcția de primar al satului Clișova.

  În raionul Orhei, Partidul „Șor”, condus de fostul primar al orașului Orhei, Ilan Șor, anunțat în căutare internațională, a câștigat 10 primării din turul 1 de scrutin, inclusiv orașul Orhei. Totodată, Partidul „Șor” are candidați în turul 2 în alte 21 de primării din raion. Altfel spus, Partidul „Șor” poate câștiga 31 din cele 38 de primării din raionul Orhei.

  Primăriile din raionul Orhei câștitate de Partidul „Șor” după primul tur al alegerilor locale:

  Isacova, Jora de mijloc, Mîrzești, Morozeni, Piatra, Puțintei, Vatici, Chiperceni, Pelivan, Orhei.

  Primăriile din raionul Orhei în care Partidul „Șor” are reprezentanți în turul 2 de scrutin:

  Crihana, Cucuruzeni, Ivancea, Mălăiești, Berezlogi, Neculăieuca, Peresecina, Pohorniceni, Pohrebeni, Sămănanca, Biești, Step Soci, Susleni, Vîșcăuți, Zorile, Bolohan, Brăviceni, Bulăiești, Ciocîlteni, Clișova, Seliște.

  L-am întrebat pe Victor Mudrea, liderul Platformei DA la Orhei, cel care, conform reprezentanților PAS ar fi gestionat activitatea electorală a candidatului la funcția de primar în satul Clișova. Întrebați-i pe cei de la PAS. Da, eu sunt responsabil, dar eu nu vreau să vorbesc despre asta și problemele care au fost. Nu pot să vorbesc. Să spun minciuni nu pot, dar să vorbesc corect, tot nu pot”.

  Mariana Cușnir, lidera PAS din raionul Orhei a menționat, la rându-i, că promovarea candidatului ține și de solicitările acestuia. „A fost foarte clară pusă întrebarea. A cui este primarul acela și gestionează campania electorală, cu pliante, cu ziare. Cu logistică. Totul gestionează partidul al cărui candidat este. Dacă avea să ceară ajutor și spuneau că este nevoie de prezența PAS, noi mergeam. Noi am fost în primării unde s-a solicitat să fie tot Blocul ACUM, liderii celor două partide. Am fost acolo unde candidații au solicitat acest lucru. Dar acolo unde candidații nu au considerat că trebuie să facă lansări, adunări, pentru că le-au considerat ineficiente, ține de ei”.

  În raionul Orhei, Blocul ACUM a câștigat un singur mandat de primar după primul tur de scrutin, în satul Trebunjeni. Blocul ACUM are candidați în turul doi în alte 9 localități din raion.

  ZdG a discutat cu mai mulți primari aleși în urma alegerilor din 2015, care ulterior, au schimbat tabăra politică. Discuția a avut loc în contextul declarațiilor recente ale președintelui PDM, Pavel Filip, care afirma că „dintre primarii aleși din primul tur pe listele celor de la putere, 83 sunt foști primari ai Partidului Democrat din Moldova. Majoritatea dintre aceştia au fost șantajați să treacă de la PDM la ACUM sau PSRM, sau măcar să candideze independent”. 

  Ce spun primarii și cum arată, de fapt, realitatea din spatele acestei declarații, citiți în ediția tipărită a ZdG de joi, 31 octombrie 2019.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  România: Fosta șefă a DIICOT România, Alina Bica, urmărită internațional, a fost prinsă în Italia

  Alina Bica, fosta șefă a DIICOT, urmărită internațional cu mandat european pentru infracțiunea de favorizarea infactorilor, și Ioan Bene, de asemenea condamnat în România și urmărit internațional, au fost prinș…
  România: Fosta șefă a DIICOT România, Alina Bica, urmărită internațional, a fost prinsă în Italia

  Opinia separată a lui Vladimir Țurcan, „judecător în propria cauză”, privind decizia potrivit căreia actele CC nu pot fi atacate

  „Lipsa controlului judecătoresc în privința legalității activității administrative (funcționale) realizată de Curtea Constituțională (CC) ar genera profunde semne de întrebare referitoare la transparența, legal…
  Opinia separată a lui Vladimir Țurcan, „judecător în propria cauză”, privind decizia potrivit căreia actele CC nu pot fi atacate

  Zagorodnîi rămâne încă în funcție. CC a respins solicitarea lui Alaiba de a suspenda hotărârea prin care a fost numit la ANSC: „Nu a motivat”

  Curtea Constituțională (CC) a respins vineri, 10 iulie, solicitarea deputatului Dumitru Alaiba privind suspendarea acțiunii Hotărârii Parlamentului nr. 1 din 7 februarie 2019, prin care Anatolie Zagorodnîi a fo…
  Zagorodnîi rămâne încă în funcție. CC a respins solicitarea lui Alaiba de a suspenda hotărârea prin care a fost numit la ANSC: „Nu a motivat”

  S-au scumpit hainele și încălțămintea de vară, fructele exotice și ouăle. Cu cât au crescut prețurile luna trecută

  Față de luna mai, în iunie au crescut prețurile în special la mărfurile specifice sezonului estival, arată datele publicate vineri, 10 iulie, de Biroul Național de Statistică (BNS). Astfel, au fost înregistrate…
  S-au scumpit hainele și încălțămintea de vară, fructele exotice și ouăle. Cu cât au crescut prețurile luna trecută

  DOC/ Judecător la CtEDO din partea R. Moldova: Detalii despre concursul privind selectarea candidaţilor și comisia care va alege

  Din Comisia pentru selectarea candidaţilor la postul de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) ar urma să facă parte 17 membri. Un proiect în acest sens a fost elaborat de Ministerul Justiți…
  DOC/ Judecător la CtEDO din partea R. Moldova: Detalii despre concursul privind selectarea candidaţilor și comisia care va alege

  Filip nu exclude că Nichiforciuc și Andronachi ar putea pleca la PSRM

  În ultima perioadă, deputații Vladimir Andronachi și Eugeniu Nichiforciuc sunt mai absenți din activitatea PDM. Liderul partidului, Pavel Filip, nu exclude că aceștia ar putea adera la PSRM, în contextul în car…
  Filip nu exclude că Nichiforciuc și Andronachi ar putea pleca la PSRM