Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   SONDAJ/ Va accepta PAS în…

SONDAJ Va accepta PAS în Guvern și alte partide?

Până la sfârșitul săptămânii curente, s-ar putea ca PAS să anunțe candidatul pentru funcția de premier. Într-o conferință de presă, după ședința de luni a Parlamentului, președintele interimar al formațiunii, Igor Grosu, a declarat că, în cazul în care joi vor fi alese organele de conducere ale Legislativului, președinta Maia Sandu ar putea convoca fracțiunile la consultări, pentru a nominaliza candidatul la șefia Guvernului. Grosu a reiterat și de data asta invitația PAS către „profesioniști și oameni dedicați” să se implice „în vederea propunerilor pentru funcții în Guvern”.

Stanislav Pavlovschi, jurist

Nu cred. Să accepți reprezentanții altor partide în componența Guvernului ar însemna să formezi un Guvern de coaliție. Având o majoritate confortabilă în Parlament, ar fi straniu și inexplicabilă formarea unui Guvern de coaliție. De regulă, guvernele de coaliție se formează atunci când nu ajung voturile necesare învestirii Guvernului, ceea ce nu este cazul în situaţia în care se află R. Moldova.

Ecaterina Mardarovici, Clubul Politic al Femeilor „50×50”

De ce nu? Nu cred că ar fi o problemă, dar cu condiția că aceste partide, mai bine-zis reprezentanții lor în Guvern, vor respecta principiile programatice și agenda de guvernare ale PAS. S-ar putea să vină și cu anumite proiecte din programele lor de guvernare, dar acestea nu trebuie să contravină agendei PAS. Cred că cei mai aproape de PAS sunt Platforma DA, cu care au și cooperat în fostul legislativ și care a avut o ținută parlamentară bună. Decizia, însă, îi aparține PAS. Ei vor decide dacă vor să împartă cu cineva puterea și responsabilitățile sau vor vrea să se descurce singuri.

Ion Tăbârță, analist politic

PAS se află acum în dilema în care trebuie să formeze majoritatea organelor puterii politice în R. Moldova. Problema este că ei trebuie să găsească un echilibru în a forma echipe competente în Parlament și în Guvern, pentru ca, împreună, acestea să funcționeze organic în exercitarea puterii politice. Dacă în Guvern ar putea fi cooptați oameni din afara partidului, atunci în Parlament garnitura de cadre a PAS-ului va rămâne la lista celor 98 de candidați. De aceea, în cazul în care PAS va vrea să delege pe cineva dintre deputați în Executiv, va trebui să ia în calcul dacă va putea fi suplinită persoana plecată cu alta deopotrivă din lista de candidați… Pentru Guvern, PAS are marja de manevră de a atrage persoane din exterior. Foarte mult s-a vehiculat atragerea persoanelor din Platforma DA, a cărei echipă în legislatura trecută s-a manifestat ca una competentă și profesionistă. Dar este puțin probabil că cei de la Platforma DA se vor regăsi în echipa guvernamentală a PAS. Dacă PAS chiar și va atrage în echipa sa guvernamentală persoane din exterior, acestea pot fi din societatea civilă, diasporă sau de la partide politice care nu au avut experiență parlamentară. Pentru aceasta, însă, PAS trebuie să folosească abordarea de cooptare, nu pe cea de „trimitere de CV”, care este puțin probabilă să aducă persoane cu plusvaloare în echipa PAS.

Mariana Rață, jurnalistă

O schimbare radicală a lucrurilor în stat și o curățare profundă a instituțiilor publice nu va presupune doar un efort imens pentru a elimina persoanele nocive și compromise, dar și o provocare mai mare – de a aduce oameni mai buni în loc. Nu știu dacă a făcut cineva un calcul de câți oameni noi va fi nevoie pentru a crea o masă critică a schimbării în instituțiile de stat. Un calcul superficial pe care l-am făcut eu indică minim 1000 de persoane, ceea ce pentru R. Moldova înseamnă foarte mult. Este imposibil ca PAS să asigure un număr atât de mare de profesioniști în funcții-cheie, fără a apela la diasporă, societatea civilă, alte partide. Liderii PAS au anunțat clar că în Cabinetul de miniștri nu se vor regăsi reprezentanții altor partide. Guvernul va fi eminamente PAS. Nu văd în asta nicio problemă. Atunci când îți asumi guvernarea, e logic să îți asumi și funcțiile-cheie care asigură realizarea angajamentelor. Pe verticală în jos sunt însă multe alte funcții foarte importante pentru care vor trebui aleși profesioniști integri, ignorând apartenența lor politică.

Pentru conformitate. P.G.