Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   [sondaj] SOS pentru Moldova

[sondaj] SOS pentru Moldova

R. Moldova se află într-o mare dilemă. Părerile în societate rămân, în continuare, împărţite. În timp ce partidele parlamentare (cu excepţia socialiştilor şi liberal-democraţilor) urzesc zilnic scenarii de resetare a Alianţei de guvernare, opoziţia parlamentară şi protestatarii, aliniaţi în Piaţa Marii Adunări Naţionale şi în faţa Parlamentului, cer: „Jos Alianţa”, „Alegeri anticipate”.

R. Moldova: gata sau nu de anticipate?

mihai_darulMihai Dârul, pensionar

Anticipatele ar fi o catastrofă. Lumea acum e foarte supărată pe putere din cauza miliardului furat şi e gata să voteze orice şi pe oricine. La supărare e uşor să greşeşti. Uitaţi-vă ce arată sondajele: Dodon cu Usatîi, pe primele locuri. Vă închipuiţi ce ar fi cu Moldova? În cel mai bun caz, am bate, cu ei, pasul pe loc, iar în cel mai rău caz, Moldova ar fi transnistrizată total. Dodon de mult a promis federalizarea. Iar asta înseamnă „adio” Europa. Nu e de glumit. Eu cred că preşedintele trebuie să convoace partidele parlamentare şi să discute formarea unui guvern anti-criză, cu un prim-ministru fără apartenenţă politică, care ar avea dreptul să-şi formeze echipa de guvernare şi să guverneze pentru popor, nu pentru partide.

417-s-stefan-dambovitanuŞtefan Dumbrăviţanu, pictor

Personal nu mai cred în nimic. Sunt bolnav de pesimism. Să admitem că facem alegeri. Şi? O să avem gaze, curent mai ieftin? Sau pensii şi salarii mai mari? Că oamenii asta vor, ei au obosit de sărăcie… Dodon acum o face pe luptătorul pentru că nu-i la ciolan, dar când era la guvernare, nu era şi el din aceeaşi mafie? Sau Usatîi, care a vrut primar la Bălţi, dar e mai mult la Moscova, stă cu afacerile în Rusia şi nimeni nu ştie ce fel de afaceri are şi cât sunt de curate, dacă se joacă în bani. Nouă ne trebuie un şef de guvern care să nu fie ca toţi, dar de unde? Nu ştiu ce va fi, dar să-i răbdăm pe-aiştia încă trei ani e imposibil. Din primăvară cred că intrăm în anticipate. Poate până atunci, apare vreo „stea” şi pentru noi.

ecaterina-mardaroviciEcaterina Mardarovici, Clubul Femeilor „50×50”

Anticipatele nu rezolvă nimic. În primul rând, cei care arată mai bine în sondaje nu sunt mai buni. Doi: starea generală de spirit nu e una propice alegerilor: lumea va merge la urne nu pentru a alege, ci pentru a se răzbuna. Să nu uităm precedentul din 2001, când anticipatele i-au adus pe comunişti pentru 8 ani de zile la guvernare. Noi, din păcate, nu ştim să tragem concluzii din propriile noastre greşeli şi asta ne face să greşim iar şi iar. În opinia mea, demiterea Guvernului Streleţ a fost o decizie neinspirată a PD-ului, dar cu toate astea, PLDM, care dispune de destulă inteligenţă şi pragmatism politic, ar trebui să negocieze formarea unei coaliţii largi de guvernare cu participarea PLDM-PL-PD-PPEM şi PCRM. E o soluţie.

Dumitru Ambros, inginer-constructor

Lumea e gata de anticipate, dar nu vor criminalii de la putere, deoarece ar fi sfârşitul pentru ei. Peste 70% din populaţie e gata să le facă chiar azi prohodul. De liberal-democraţi depinde dacă vom avea anticipate. Dacă nu merg la negocieri, noua coaliţie nu va rezista decât până prin martie-aprilie. Problema e cu cine mergem în alegeri, în timp ce pe „dreapta” totul e compromis. Dacă Platforma „DA” va reuşi între timp să se organizeze într-o forţă politică serioasă, ar fi ceva. Dacă nu, va trebui să facem ca în Ucraina: să ne organizăm în gărzi populare şi să începem a face ordine în instituţiile statului: pentru hoţie şi jaf, obligaţi să-şi dea demisia şi judecaţi public cu confiscarea averii. Fără sânge, dar combativ. Nu avem ce aştepta. Starea de spirit în societate e una de topor şi de furcă.

Ion-DronIon Dron, Asociaţia „Justiţie şi Dreptate”

R. Moldova nu are nevoie de anticipate, din simplul motiv că ele nu pot aduce schimbarea, pe care şi-o doreşte majoritatea populaţiei. Noi nu avem nevoie de schimbarea la guvernare a unor partide cu altele. Noi avem nevoie de schimbarea sistemului, care e unul găunos şi vicios. Iată de ce, anul 2018 este un termen real până la care să se reuşească schimbarea bazei legislative, inclusiv a celei electorale, astfel ca prin alegerile din 2018 să putem schimba sistemul. În caz contrar, rezultatele vor fi aceleaşi. Nu trebuie să mergem pe varianta: ai mătreaţă, tăiem capul. Trebuie să căutăm remedii. În cazul nostru, indiferent de forma de influenţă, trebuie să impunem guvernării, în mod aprioric, pe agenda ei revendicările populaţiei.