Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   SONDAJ/ Schimbați miniştrii? Sau demis…

SONDAJ Schimbați miniştrii? Sau demis guvernul?

Premierul Ion Chicu a anunţat că își va scoate, într-o săptămână, miniștrii „la tablă”. Vor fi evaluați cu toții. „La 100 de zile a mandatului acestui guvern vom face o evaluare a prestației fiecărui ministru și, în funcție de rezultatele acestei evaluări, vom decide cine rămâne şi cine nu”. Declarația lui Chicu vine după ce Igor Dodon şi-a exprimat în câteva rânduri insatisfacția vizavi de activitatea unor miniștri şi ministere şi i-a ameninţat că vor fi schimbaţi, „dacă nu își vor onora obligațiunile…”

Igor Grosu, președintele fracţiunii PAS

Schimbat guvernul. Cum să cârpeşti ceea ce nu funcţionează? Este un guvern totalmente izolat, cu un prim-ministru neacceptat în capitalele europene… Cui foloseşte asemenea guvern? Schimbarea câtorva miniştri cu alţi consilieri ai lui Dodon nu va schimba nimic. Guvernul ăsta a demonstrat că este unul de buzunar care nu a putut aduce pe agendă nimic, nicio investiţie, niciun proiect serios…Şi nu e vorba atât de Chicu, pentru că guvernul nu e al lui Chicu, e guvernul lui Dodon care nu a reuşit, în mandatul său de 4 ani ca preşedinte şi nici în cele 100 de zile de când şi-a mai tras şi un guvern de buzunar, să scoată R. Moldova din izolare măcar în ceea ce priveşte relaţia cu Bucureștiul sau Kievul. Menţinerea la guvernare a acestui guvern nu rezolvă nimic, numai acutizează criza în care ne aflăm. Şi lucrurile se vor complica. Deja s-au complicat în mai multe domenii: transport, pensii, alocaţii sociale, infrastructură. Va vota PDM demiterea guvernului Chicu? E greu de spus. Bănuiesc că nu. Sunt prea timizi. Cred ca se tem de Dodon pentru dosarele pe care le au.

Anatol Țăranu, analist politic

Miniștrii sau guvernul? Trebuie să vedem ce stă în spatele acestei declaraţii a lui Dodon, conform căreia Chicu nu face decât ceea ce-i spune Dodon. Există două versiuni. Prima – că lucrurile la guvernare nu merg și nici nu au de unde merge, iar în încercarea de a găsi un ţap ispășitor pentru opinia publică unii miniştri ar putea fi demişi şi, în acest fel, opiniei publice să i se ofere o explicaţie că, chipurile, ei fac totul ca să fie bine. Şi a doua: ea decurge din întâlnirea PSRM-PDM. Nu este exclus că cele două partide au convenit asupra unor formule de conlucrări şi atunci trebuie eliberate anumite posturi de miniştri care vor fi oferite democraților. În cazul acesta trebuie să ne așteptăm la constituirea unei alianțe formale şi stabile la guvernare. Iar luând în consideraţie faptul că PDM nu are un candidat cert la prezidenţiale, ei vor plăti cu susținerea lui Igor Dodon în alegeri pentru cele câteva locuri în guvern.

Anatol Caraman, Asociația „Tiras-Tighina”

Atât declaraţia lui Chicu, cât şi cea a lui Dodon sunt un truc electoral. Praf în ochi. Nu pot face nimic, au vorbit, au promis majorarea pensiilor de două ori pe an şi tot ce le-a trecut prin cap, dar nu au reuşit nimic, s-au făcut de râs. Uitați-vă ce declaraţii face acest guvern legat de Războiul de la Nistru. Ăsta-i guvern de stat independent? Şi acuma, ca să-și salveze fundul, vor sacrifica câțiva miniştri şi își vor amâna promisiunile pentru alte 100 de zile, şi tot aşa până la alegeri. Schimbarea câtorva miniştri, de ochii lumii, cum cere Dodon, nu e o soluţie. Pentru R. Moldova acum cel mai bine ar fi ca Maia Sandu, Andrei Năstase şi Pavel Filip să formeze o nouă coaliție în parlament, să creeze un nou guvern şi până la alegeri să-l înlăture pe Dodon de la guvernare. Şi să-l mai şi judece pentru trădare de ţară și alte abateri de la lege.

Grigore Plămădeală, artist plastic

O vorbă populară spune: ”Ziua bună se cunoaște de dimineață”. Așa e și cu guvernul. În 100 de zile nu ne-a convins cu nimic că e bun de ceva. Despre un guvern, dacă e bun sau nu, putem judeca după cum ne este viața. Da noi ce viață avem? Într-o sută de zile – nimic clar. De 100 de ori și-a schimbat planurile. Singurul lucru pe care l-a făcut Chicu, la sfat cu Dodon și Greceanâi, a mărit cu peste 4000 de lei salariul deputaților. Păi, sunt oare deputații cei mai defavorizați? Eu primesc o pensie de 1700 de lei. Și de-alde mine sunt 400 de mii. Au promis să ne-o mărească cu 5% și apoi încă cu 10%, iar de la 1 aprilie am înțeles că va fi mai mare cu 3%. Păi, nu-i bătaie de joc? Personal nu am nevoie de așa guvern și nici de așa parlament, și nici de așa președinte.

Pentru conformitate, P.G.