Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   [sondaj] Prudenţă la cheltuirea banilor…

[sondaj] Prudenţă la cheltuirea banilor publici?

Atenţie la bani. R. Moldova a ajuns la dezastru economic din cauza că guvernele precedente au cheltuit fraudulos banii publici. Este „sentința” premierului Pavel Filip. Într-o recentă şedinţă de guvern, Filip a cerut miniştrilor să fie „atenţi” cum cheltuie banii „din buget şi din străinătate”. Cei care vor cheltui ineficient banii sau vor admite fraude „vor fi demişi, ori de ei se vor ocupa organele de control”, a avertizat premierul.

Banii statului, în mai multă siguranță? E posibil?

577-tudor-malaiTudor Malai, comerciant

Am vrea să credem în ceea ce spune Filip, dar nu avem cum. Nu avem probe. Ce a reușit să facă guvernul până acum, ca să putem spune şi noi: „da, bravo Filip, e un premier tare, a zis şi a făcut cutare sau cutare lucru”. Promisiuni şi declaraţii. Unde-i miliardul furat? Unde-s reformele? A fost judecat Filat, dar mai departe? Lumea nu mai crede în nimeni. Nu crede în guvern, nu crede în parlament, nu crede în justiţie. Cum să-i crezi că nu vor mai băga mâna în buzunarul statului sau nu se vor înfrupta din creditele şi granturile din străinătate, dacă asta-i „afacerea” lor? De unde credeţi că s-au luat milionarii noştri? Dacă nu ne unim cu România, toate rămân pe vechi.

Silvia Şterbeţ, primar de Văleni, Cahul

Declaraţia e declaraţie. Nu se va întâmpla nimic serios, pentru că miniştrii sau alţi şefi de instituţii sunt tot oamenii partidelor de la guvernare. Nu cred că vor da cu piciorul în ei sau îi vor pune la puşcărie. Până acuma cine le-a încurcat să-i dea pe mâna organelor de control? Şi dacă i-au controlat, ce s-a schimbat? Dl Filip zice de guvernele precedente, dar din guvernele precedente nu au făcut parte şi partidele care sunt azi la guvernare, inclusiv dl Filip? Declaraţia premierului este una de piar. Suntem în an electoral şi guvernarea vrea să dea bine la popor sau să arate mai bine decât este în faţa creditorilor externi, care întârzie să deschidă finanţările pentru R. Moldova.

Alexandra-CanAlexandra Cann, Asociaţia Patronală APIUS, preşedinte

E bine ce spune dl Filip şi eu susţin: oricine greşeşte în raport cu banul public, trebuie să suporte consecinţele. Şi nu doar scos din funcţie, dar şi deferit justiţiei, aşa cum se procedează cu nea Ion pentru cel mai banal caz de abatere de la lege. Trebuie să facem ordine în gestionarea banului public, pentru că e mare dezordine. Şi la nivel central, şi local. Însă, nu știu dacă Filip are mână liberă să facă ceea ce spune. Să nu uităm că toate guvernele din ultimii 20 de ani sunt subordonate politic, iar parlamentele şi guvernele au creat legi ca să facă fărădelegi. Și asta fac. Nu cred că guvernului Filip i se va da voie să facă altceva. Tot aşa cum nu cred, deocamdată, că Filip chiar vrea să facă altceva.

577-ion-opreaIon Oprea, meşter de instrumente populare

Toate guvernele au furat şi fură. Care mai mult, care mai puţin, dar fură. Ei din asta trăiesc şi pentru asta vin la guvernare. Iar Filip – dacă are oleacă de hâtrie, nici nu putea să nu vorbească aşa cum a vorbit: „măi băieţi, nu mai puneţi mâna, fiţi atenţi că-i bâja”. E un fel de a spune. El vrea să pară un premier bun… Într-un stat în care persoane bănuite şi acuzate de corupţie şi hoţie stau la guvernare, e imposibil să nu se fure. Filip îi sperie că-i va da pe mâna organelor de control. Dar organele de control nu tot ei le controlează? Vorbesc ca să nu tacă. Sau cred că lumea e atât de proastă că nu-i pricepe. Noi am crezut fostele guverne. Dar ne-am săturat de vorbe. Vrem fapte. Şi vrem să lucreze legea, nu gura.

osmochescuNicolae Osmochescu, profesor universitar

Nu e clar care guverne le are în vedere premierul, cele de după 1990 sau de după 2009, că există o diferență, totuși. Banul public, la fel ca și cei din exterior, au fost gestionați cu abateri și până în 2009, dar după 2009 lucrurile au devenit mai evidente ca oricând. Și nu e vorba doar de „jaful secolului”, dar de bani serioși veniți din proiecte europene care, la fel ca și banul public, au fost folosiți nu unde trebuie, cum trebuie și pentru cine trebuie. Gestionarea banului public e o problemă foarte serioasă și dl Filip are dreptate când zice că mai departe nu se mai poate așa. Mai mult, guvernul are tot sprijinul politic al majorității parlamentare, și dacă va vrea o schimbare în acest sens, nu văd de ce nu ar face-o. Întrebarea e, dacă va vrea să meargă până la capăt.