Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   [sondaj] Noi i-am crezut. Ei…

[sondaj] Noi i-am crezut. Ei ne-au mințit.

Pe 30 noiembrie, se împlineşte exact un an de la ultimele alegeri parlamentare, care au readus la guvernare, în R. Moldova, partidele din fosta coaliţie majoritară, zis „proeuropeană”: PLDM, PDM, PL. Promisiuni electorale s-au făcut multe, ce s-a întâmplat cu aşteptările?

Un an de la alegeri: Ce v-aţi dorit? Ce s-a împlinit?

glavaConstantin Glava, pensionar

Nu s-a împlinit nimic pentru noi. Planurile după care lucrează ei sunt pentru dânşii. Ei nu trăiesc cu grijile şi nevoile noastre, ci cu interesele lor. Au trecut alegerile şi s-au apucat mai departe de furat. Nu-s alianţă, dar huntă. Sărăcia, hoţia, corupţia cum au fost aşa şi au rămas. Ei nu au venit să guverneze. E o adunătură de tâlhari, care au împărţit Moldova între ei, au furat-o şi acum îşi rup găturile unul altuia ca să scape de furia lumii. Doar Filat jos e prea puţin. „Plaha”, el e tartorul. E viclean, e hoţ, e mare hoţ şi priceput la tâlhărie. Dacă ar fi fost pentru neamul ăsta, ar fi fost de mare preţ, dar aşa e hoţ şi atât. Locul lui e la puşcărie. Trebuie daţi jos toţi. Dacă au avut nesimţirea să facă lumea să iasă în stradă, trebuie măturaţi toţi.

tichisanGicu Tichişan, protestatar PMAN

Aşteptările au fost mari, pe potriva promisiunilor. Au promis de toate: şi jos corupţia, şi reforme, şi locuri de muncă, şi salarii, pensii, dar, până la urmă, „0”. Şi-au bătut joc de lume. În 2014, oamenii i-au votat cu atâta greu, crezând că se vor schimba, dar ei au degradat şi mai mult. Au făcut ceea ce au deprins de la hoţii mai bătrâni: Filat – de la Lucinschi, Lupu şi Plahotniuc – de la Voronin. Eu nu am votat pentru niciunul. Era clar că-s hoţi. Ne fură la preţuri, la tarife, la toate. Lumea blestemă ceasul în care i-a votat. PD-ul lui Lupu şi Plahotniuc sunt buboiul, care trebuie „operat”. Trebuie să facem referendum, să ne alegem preşedintele, un alt parlament, alt guvern şi aşa mai departe. Ceea ce este, nu e pentru noi.

ecaterina-mardaroviciEcaterina Mardarovici, Clubul Femeilor 50×50

Alegerile din 2014 nu au fost deloc uşoare. Pe rol de alegători, am mers la mari compromisuri noi cu noi înşine. Ştiam cu toţii că Alianţa nu prea şi-a făcut „temele” în mandatul 2010-2014. Cu toate acestea, lumea a crezut că lucrurile se pot schimba, că ar exista loc pentru mai bine şi că am putea ajunge acolo unde ne-am pornit. Până la urmă, constatăm că a fost o iluzie. Şi aceea pierdută. În consecinţă, liderii şi partidele de la guvernare au intrat într-o mare dizgraţie şi pe interior, şi pe exterior, iar lumea este în stradă. Ce va fi? Greu de spus, dar eu nu-mi doresc un nou 7 Aprilie, pentru că ne-a costat şi vieţi. Şi nici de anticipate nu suntem gata. Dacă se va găsi soluţia unui guvern care să împace lucrurile, e bine, dacă nu, greu de spus…

UliniciVictor Ulinici, antreprenor

E cerul şi pământul între ce au promis şi ce fac. Am ajuns la fundul gropii şi, pe zi ce trece, groapa asta se tot adânceşte. Într-un an am trecut prin două guverne mandatate şi alte 3 guverne provizorii (record în lume), iar schimbări nici cât negru sub unghie. Nu-i bătaie de joc? Unde-s reformele şi bunăstarea promisă? În 2014, lumea i-a votat la limita disperării: unii, pentru că nu au avut alternative, alţii s-au lăsat cumpăraţi cu o sută de lei sau cu alte „pomeni electorale”. Dar dacă se anunţă iar alegeri, suta de lei, săpunul sau orezul nu-i mai salvează. Noi, de două luni, suntem în PMAN trei generaţii: tata, eu şi feciorul. Credeţi că nu avem ce face? Dar nu mai vrem să fim călcaţi în picioare. Suntem şi noi oameni. Gata. Ajunge.

Anatol-CaramanAnatol Caraman, Asociaţia „Tiras-Tighina”

Dezastrul la care s-a ajuns a fost unul previzibil. „Tiras-Tighina”, alături de alte organizaţii pro-româneşti, a mers în alegerile 2014 sub sigla PNL şi noi am prevenit lumea să nu se lase păcălită cu afirmaţii gen „PLDM, PL şi PDM nu au alternativă” sau că ele sunt „singurele forţe proeuropene”. Până la urmă, lumea fie că s-a lăsat manipulată, fie că a fost cumpărată de mafia de la guvernare şi astăzi stă în stradă. Rezultatele acestei guvernări sunt şi antieuropene, şi antiromâneşti. Toată guvernarea R. Moldova şi toţi liderii ei sunt controlaţi azi de Rusia. Şi cei de la Platforma „DA”, la fel. Încă puţină răbdare şi toate vor ieşi la suprafaţă. Salvarea pentru noi nu e nici o nouă alianţă, nici un alt guvern, nici „DA”. Soluţia noastră e reunirea cu România.