Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   [sondaj] Revizie sau capcană?

[sondaj] Revizie sau capcană?

Partidul Democrat promite să facă „revizie” în rândul miniştrilor, deputaţilor şi altor funcționari delegaţi din partea PD. Aceştia vor fi evaluaţi săptămânal și, dacă nu fac treabă, „vor fi schimbaţi cu alţii… Noi avem nevoie, ca partid, de o echipă politică mult mai aproape de nevoile oamenilor”, declara, luni, într-un briefing de presă, președintele PD, Vlad Plahotniuc. Dincolo de declaraţii, însă, viaţa nu mai e viaţă, veniturile nu mai fac faţă preţurilor şi tarifelor, oamenii mai mult mor decât se nasc, justiţia nu îşi face treaba, sărăcia creşte, hoţia înfloreşte…

După 7 ani de guvernare, PD se vrea „mai aproape de oameni”. De ce atât de târziu?

Alexei Busuioc, primar de Capaclia, Cantemir

Eu aş vrea să cred în ce declară dl Plahotniuc, dar cum, pentru că eu mă uit la lucruri așa după cum se văd ele de „jos”, nu cum și le închipuie cei de „sus”. PD este într-o echipă de guvernare din 2010. Cine le-a interzis să fie până acum mai aproape „de nevoile oamenilor”? Și de ce nu au fost? Pentru că au avut grijă de buzunarele și interesele lor. Unde-i miliardul furat? De ce nu-i nimeni judecat, de ce furtul a fost trecut pe seama populației? De ce cresc tarifele, de ce leul a ajuns de nimic? Ce-i cu scumpirea asta nesăbuită la serviciile medicale… Nu cred că PD vrea să se schimbe. E un joc. De ochii lumii, ministrul Vasilică va fi schimbat cu ministrul Petrică. Atât. E o chestie de PR politic. Vin alegerile și PD vrea să ne ia cu „amăgica”. Ştiţi care-i problema? Că şi partidele de opoziție, după ce ajung la guvernare, devin la fel. Pentru că așa-i sistemul. Toată puterea e la centru. În teritoriu – nimic. Avem urgent nevoie de o descentralizare a puterii. Fără o reformă administrativ-teritorială, toate rămân pe vechi.

Veronica Abramciuc, expertă, Fondul Internaţional „Alternative”

Intenția nu e rea. De mult e nevoie să avem o astfel de practică la guvernare, dar nu ştiu dacă e reală. Marea problemă știți care poate fi? Rezerva de cadre. PD vrea să-și facă o altfel de imagine, iar pentru asta are nevoie de lume nouă, numai că foarte multă lume bună a emigrat din R. Moldova, unii pentru totdeauna, alții sunt pe ducă, iar din cei rămaşi nu toţi vor accepta oferta. S-ar putea ca Plahotniuc să nu aibă rezerva necesară de personal ca să poată face faţă intenţiei la modul serios. Mă tem că, atunci, lucrurile se vor limita la o schimbare formală a miniştrilor sau deputaţilor cu locul, deși… Plahotniuc este un lider de partid la început de cale. Foarte ambiţios. Munceşte mult şi nu va accepta ca ceilalţi să stea în umbră şi să huzurească pe seama lui. Nu cred că e o chestie de PR. Plahotniuc nu e Dodon. Dacă ar fi vrut PR, ar fi stat ca Dodon la microfoane şi la ecrane. E sincer sau nu în intenţiile sale? E devreme să spunem. Așteptăm să înceapă „revizia”.

Anatol Țăranu, analist politic

Societatea este în așteptarea unor schimbări serioase. R. Moldova nu poate merge mai departe așa după cum a mers și asta au înțeles-o inclusiv cei care s-au înfruptat de pe urma corupției. De aici tot genul de inițiative, pe care le-a lansat PD în ultima vreme, de la „uninominal” și până la această „revizie” în guvern și parlament și „apropiere de nevoile oamenilor”. Prea târziu sau nu? Depinde. Până la arestarea lui Filat, PD a fost a doua componentă la guvernare, acum este prima și, evident, vrea să iasă în evidență. Nu pentru că ar dori să se schimbe, dar pentru că nu are încotro. Să guverneze, ca până acum, nu se mai poate și Plahotniuc, în calitate de nou și destul de ambițios lider al PD, caută soluții pentru a lustrui imaginea partidului, implicat în cele mai mari scandaluri de corupție. Numai că principala problemă a PD este imaginea lui Plahotniuc.

Arcadie Suceveanu, Uniunea Scriitorilor, președinte

Ne-am fript de atâtea ori, încât orice inițiativă care vine din zona guvernării – încercăm s-o întoarcem pe toate părțile, ca să vedem ce se ascunde în spatele ei, dacă e sinceră și nu e vreo capcană. Intenția, în sine, e bună, contează cât de departe se vrea să se ajungă. Aproape de nevoile oamenilor, partidele de la guvernare trebuie să fie oricând, nu doar atunci când vin crizele peste ele, așa cum se întâmplă cu PD. Pe cât de sincer e dl Plahotniuc în ceea ce spune? Nu știu. Suntem în an preelectoral. Inițiativa are, desigur, și o tentă electorală, dar să vedem pe cine și cu cine vor schimba, că până la urmă asta contează. Dacă viața oamenilor, de pe urma schimbării miniștrilor, nu se va schimba, inițiativa nu costă nimic.