Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   [sondaj] De ce Kroll? Unde-i…

[sondaj] De ce Kroll? Unde-i procuratura?

Acum un an, ex-deputatul PLDM V. Ioniţă făcea primele dezvăluiri în cazul miliardului furat, atenţionând Parlamentul asupra unor transferuri băneşti suspecte din partea unor bănci moldoveneşti spre bănci din Rusia. Furtul miliardului a devenit subiect de presă în toată lumea. Cazul a fost dat spre investigare Companiei americane Kroll. Deşi de la raportul Kroll a trecut jumătate de an, lucrurile rămân pe vechi. În timp ce oficialităţile insistă pe continuarea anchetei, motivând că nu au fost identificaţi autorii jafului, lumea în stradă scandează: „Miliardul înapoi!”.

Miliardul furat: „Hoţilor, ce aţi făcut cu banii noştri?”

Petrea Bortă, pensionar

Este o mare bătaie de joc. Mai mare nelegiuire nu ţin minte să fi fost în ultimii douăzeci şi ceva de ani. Moldova a intrat pe mâini rele. Şi ceilalţi au furat, dar ca aiştia nu a furat nimeni. Ei şi atunci când dorm visează că fură. Nu cred că se mai pot corecta, în 5 ani s-au ţinut doar de furat. Nu-s pentru popor. Ei trebuie daţi jos şi judecaţi cu confiscarea averilor furate. Am auzit că americanii şi europenii nu vor să le mai dea niciun leu până nu întorc miliardul. Şi bine ar face. Aşa ar veni sfârşitul pentru ei. Trebuie să vedem ce facem, pe cine aducem în locul lor, ca să nu greşim din nou.

Ion Onofrei, agricultor

Nu rezolvăm nimic, dacă nu mergem până la capăt: hoţii daţi jos, judecaţi, băgaţi la puşcărie şi miliardul întors poporului. De bună voie nu vor întoarce nimic. Hoţii îs hoţi. La orice ne-am aşteptat, dar să furi tu de la gura bătrânilor, copiilor, bolnavilor, orfanilor, să furi tu poporul tău, când viaţa şi aşa e grea, asta-i culmea. Nesimţire totală. Crimă. Ei trebuie judecaţi ca criminali de stat. Noi i-am votat în 2009, i-am votat în 2010, i-am votat şi în 2014, pentru că au promis să ne scape de sărăcie, să ne ducă în Europa, dar ei ce-au făcut? Cine mai are pe cineva peste hotare se mai descurcă, dar cine nu are pe nimeni ce face?

Maxim Nedelcu, istoric

Miliardul înapoi, indiferent că vor sau nu vor guvernanţii. E miliardul nostru. Nu va fi întors de bună voie, vor trebui să-l întoarcă de nevoie. Ajunge cu „investigaţiile Kroll”. E speculă. Sunt cheltuieli de milioane, tot de pe spatele nostru. De ce Kroll să se ocupe de caz? Unde-i Procuratura, unde-i Anticorupţia, SIS-ul, Curtea de Conturi şi alte instituţii pe care le plătim din bani publici? La ce ne servesc, dacă până acum nu pot scoate la capăt un caz de furt? Se spală mână pe mână. De la Adunarea din 6 septembrie, nu au făcut niciun pas în întâmpinarea protestatarilor. Timofti se miră că Drăguţanu încă mai e guvernator la Banca Naţională, iar Candu zice că schimbarea guvernatorilor şi procurorilor nu schimbă nimic. Atunci trebuie schimbaţi ei. Eu cred că, dacă Maia Sandu ar fi fost prim-ministru, lumea nu ajungea în stradă.

Grigore Plămădeală, artist plastic

O fac pe niznaiul. Toată lumea vorbeşte că miliardul nu a dispărut fără ştirea lui Filat şi Plahotniuc. Chetraru anunţase încă jumătate de an în urmă că ştie unde ar putea fi banii, iar ei se prefac că-i caută pe hoţi, de parcă aceştia ar fi venit de pe alte planete. Prostesc lumea. Hoţi de drumul mare, oameni de două parale. Hoţilor, ce aţi făcut cu banii noştri? Nouă nu ne trebuie ce se întâmplă în Ucraiina, dar nici de răbdat nu se mai poate. „Jos”. Problema e pe cine punem în loc. Nu ştiu dacă „DA” e o alternativă. Ceea ce am văzut la tribună nu inspiră mare încredere. Prea multă lume spoită. Partea bună a lucrurilor e că lumea nu are de gând să mai dea înapoi. Ne trebuie doar un lider curat şi curajos.

Petru Balan, meseriaş

Mă tem că urma miliardului furat s-a cam pierdut. A trecut prea mult timp, trebuia imediat, pe urme proaspete, să iasă lumea în stradă şi să-i ia pe sus până la alegeri. Dar aşa i-am ales, iar ei o fac acum pe surzii. Soluţia? Lumea trebuie să iasă din Piaţă, să mergem la Parlament şi să cerem reunirea cu Ţara. Altfel, degeaba ne zbatem. Cât să mai îndurăm? În 24 de ani, am avut la putere şi comunişti, şi agrarieni, şi democraţi, şi creştini-democraţi, şi liberali, şi cine vrei a fost la guvernare. Rostul? Acum o săptămână, am discutat în Bulgaria cu nişte nemţi. Ştiau ce se întâmplă la noi. M-au întrebat care ar fi soluţia? Le-am zis: reunirea cu România. Şi au spus „da, altă scăpare nu aveţi”.