Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   [sondaj] Cum comentează experții decizia…

[sondaj] Cum comentează experții decizia instanței în privința alegerilor locale?

Marți, 19 iunie, Judecătoria Chișinău, sediul Centru, nu a validat mandatul de primar al lui Andrei Năstase, constatând că „nu se confirmă legalitatea alegerilor locale noi”.

Sunt motive legale pentru invalidarea alegerilor?

Igor Munteanu, director executiv IDIS Viitorul

„În primul rând, mai există o instanţă care trebuie să se pronunţe – Curtea de Apel. În condiţiile în care Curtea de Apel va menţine în forţă această decizie, care este în opinia mea absurdă, se va crea un precedent deosebit de periculos pentru validarea oricăror tipuri de alegeri. Nu vom putea fi siguri că alegerile parlamentare se vor desfăşura. Paşii care s-au făcut în ultima vreme indică asupra neglijării votului popular şi a instituţiilor care indică standardele democraţiei minime. În al doilea rând, eu nu am putut vedea deocamdată textul complet al justificării acestei decizii stranii de ieri. Dar să pui pe acelaşi cântar nişte apeluri de participare la vot şi să consideri că acesta-i un motiv real de invalidare a rezultatelor unui scrutin, la care a participat un număr impunător de cetăţeni, arată miopia, lipsa de competenţă şi intenţii maligne faţă de esenţa democraţiei reprezentative. Au folosit nişte interpretări ale prevederilor legii electorale ca să ajungă la concluzia pe care şi-au dorit-o. Candidaţii care nu sunt politic confortabili puterii sunt eliminaţi. Din punctul meu de vedere, este un semnal de alertă roşie pentru toţi cei care credeau că Moldova se îndreaptă spre normele europene”.

Anatol Ţăranu, istoric, comentator politic

„Legea interzice agitaţia electorală în ziua alegerilor şi în ziua premergătoare alegerilor. Din acest punct de vedere legea a fost încălcată. Formal, instanţa are dreptate. De obicei, în cazurile acestea se ia în consideraţie dacă încălcarea comisă a fost capabilă sau a putut influenţa decisiv rezultatul votului. Într-o societate în care sistemul judecătoresc are o reputaţie bună această decizie, care este una neaşteptată, ar fi fost recepţionată de societate într-un mod absolut firesc. Problema R. Moldova este că sistemul judecătoresc este contestat de o parte bună a societăţii. Năstase va merge pe calea contestării în instanţele superioare, ceea ce este absolut firesc. Guvernarea va fi acuzată că a folosit pârghiile pe care le controlează pentru a opri ascensiunea la primărie a candidatului care nu-i convine. Acum totul depinde dacă Năstase şi Partidul „DA” vor fi capabili să provoace un nou val de proteste la Chişinău, ceea ce va dovedi că ei au susţinere şi rămân liderii mişcării protestatare în Moldova. Dacă ei nu vor fi capabili să facă acest lucru, atunci acest verdict judecătoresc va lovi grav în imaginea partidului, în imaginea personală a lui Năstase”.

Nadejda Hriptievschi, juristă, Centrul de Resurse Juridice din Moldova

Hotărârea judecătoarei care nu a confirmat rezultatul alegerilor locale întrece orice măsură. Este un exemplu foarte ilustrativ al justiției selective. Cineva zicea că avem speranță în judecătorii tineri. Greșit! Caracatița e prea împânzită. Sunt câțiva judecători buni și integri, dar ei fie sunt marginalizați, fie lor nu li se repartizează dosarele de acest gen. Au „greșit” în 2014 repartizându-i cauza referendumului doamnei Manole și de atunci se pare că au grijă mare cine și unde să examineze. Dacă și Curtea de Apel menține hotărârea, protestul e singura cale. Un grup mic ține țara întreagă în captivitate.

Octavian Țîcu, istoric, comentator politic

Ce înțeleg eu din această decizie de nevalidare sunt trei lucruri: 1. Frica regimului este atât de mare, încât a ucis chiar vaca sacră a democrației – votul ca principiu suprem de reprezentativitate. Dincolo de această linie roșie nu mai există cale de întoarcere! 2. În sfârșit românii, europenii, americanii și alți exponenți a ceea ce numim democrație liberală și civilizație occidentală au înțeles cu cine au de-a face – cu o guvernare criminală care are față europeană. Mai departe orice susținere pentru regim este catastrofală pentru partenerii externi. Iar de aici pentru regim tot nu există cale de întoarcere! 3. Prin această decizie regimul ne-a arătat că opoziția antioligarhică și cei care o susțin sunt pe calea cea dreaptă, iar căderea sistemului este inevitabilă. Într-un fel… este o mare victorie!