Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   [sondaj] Comuniştii: cu UE sau…

[sondaj] Comuniştii: cu UE sau împotrivă?

Acum o săptămână, comuniştii îi cereau preşedintelui N. Timofti, ameninţând cu proteste, ca în două săptămâni să dispună organizarea unui referendum privind asocierea R. Moldova la UE.  Deşi termenul ultimatumului nu a expirat, comuniştii au schimbat macazul. Luni, la un post TV, Voronin a anunţat că ei sint deschizătorii drumului spre UE, că PCRM ”nu este împotriva drapelului UE”, ci doar ”împotriva ”purtătorilor drapelului”.

Ce vor, de fapt, comuniştii?

Alexandra-CanAlexanda Cann, vicepreşedintă PNL

Comuniştii vor ceea ce vrea şi Formuzal, Dodon şi alţii de teapa lor – să batem pasul pe loc. Asta au făcut-o în 8 ani de guvernare, asta vor şi acum – să ne abată din drum. Au găsut pretextul: referendumul. De fapt, este acelaşi joc pe care încearcă să-l joace Rusia, numai că pe altă cale. Voronin trişează când o face pe pro-europeanul. Comuniştii se declară pentru Europa, doar pentru că în Europa le sunt odraslele şi conturile bancare. Asta-i leagă de Europa. Ei sunt cu Europa, tot aşa cum sunt şi cu Biserica. De formă. Din interes electoral sau de imagine. În rest, sunt vechile slugi ale Rusiei.

Ion-NegreiIon Negrei, istoric

Comuniştii joacă, ba la o poartă, ba la alta, sau şi la una şi la alta. Parcă nu asta au făcut fiind la guvernare? Parcă au fost vreodată pro-europeni? Nu. Iar dacă au acceptat nişte lucruri, au făcut-o graţie fondurilor europene, care le conveneau. Nu-i exclus ca tovarăşii comunişti să fi înşeles, pe fondul evenimentelor din Ucraina, că R. Moldova s-a mişcat prea repede şi prea mult pe direcţia UE şi încearcă şi ei acum să-şi atribuie nişte merite. Dar de fapt scopul lor este fie electoral, fie subversiv, de deturnare a R. Moldova de pe pista pro-europeană. Vor trece alegerile şi, în dependenţă de viitoarea majoritate parlamentară, ei vor căuta să întoarcă oiştea la 180 de grade.

osmochescuNicolae Osmochescu, profesor universitar

După ce Lukaşenko şi Nazarbaev au dat peste cap proiectul cu Uniunea Vamală (UV), iar în Uniunea Euroasiatică nu mai crede nici Putin, Voronin, care se declarase marele adept al UV, s-a pomenit la strâmtoare şi acum încearcă să dreagă busuiocul pe relaţia cu UE. Însă, şi ultimatumul, şi elogierea „trecutului pro-european” al PCRM sunt, până la urmă, joc electoral. Asocierea R. Moldova la UE este un proces ireversibil şi Voronin a înţeles că dacă pe 27 iunie Chişinăul semnează Acordul cu UE, PCRM va începe să piardă dramatic din poziţii. Ultimatumul se va consuma de la sine. În mod logic, el, de fapt, a şi fost anulat de declaraţia lui Voronin… Până la urmă, comuniştii nu fac decât să speculeze pe marginea proiectului R. Moldova-UE, care le-a scăpat de sub control.

Ecaterina-MardaroviciEcaterina Mardarovici, Clubul Politic al Femeilor 50×50

Dacă comuniştii, prin declaraţiile lui Voronin, vor să recunoască că au rătăcit şi regretă acest fapt, atunci nu avem decât să le spunem „bun venit”. Este adevărat că, în anii cât au fost la putere, ei au pornit şi nişte lucruri bune pe relaţia cu UE, chiar dacă nu le-au dus la capăt. Însă, puţin probabil ca ei să se fi resemnat. Eu nu ştiu ce va prevala acum pe agenda PCRM: ultimatumul sau declaraţiile post-ultimatum ale lui Voronin, dar dacă diferenţa dintre ei şi cei de la guvernare e doar în felul în care văd integrarea noastră europeană, fără a o abandona ori deturna, atunci nu cred că acest lucru trebuie să ne deranjeze prea tare. Important e să fim pe aceeaşi undă, consolidaţi politic şi uniţi în aceeaşi idee.

Roman-MihaiesRoman Mihăieş, analist politic

Declaraţia lui Voronin, în cadrul unui talk-show, este mai mult o figură de stil, un exerciţiu de manevră politică, de care în presă întâlnim zilnic. Eu nu am auzit ca PCRM să-şi fi anulat ultimatumul, iar asta înseamnă că ameninţările cu proteste, în cazul în care preşedintele nu va da curs demersului lor, rămân în vigoare. Acum contează ce fel de proteste vor fi? Paşnice? Violente? Deocamdată cunoaştem doar că Rusia se opune ca Chişinăul să semneze, pe 27 iunie, Acordul de Asociere cu UE şi nu-i exclus să încerce anumite manevre de destabilizare a situaţiei, inclisiv prin aceste proteste anunţate de PCRM. Dacă comuniştii sunt unealta Rusiei, atunci ei vor fi folosiţi. În ce mod, vom vedea.