Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   sondaj / Ce vrea de…

sondaj Ce vrea de fapt Dodon: Republică prezidențială sau califat rusesc?

După ce a aruncat R. Moldova într-o criză generală și s-a compromis fatal – și pe intern, și pe extern, Igor Dodon pretinde schimbarea regimului de guvernare la Chișinău, din parlamentar în prezidențial. Dodon se vrea un președinte autoritar. După modelul lui Putin sau Lukașenko: „ai dat cu pumnul în masă și l-ai pus la punct și pe procuror, și pe judecător, și pe deputat, și pe prim-ministru…”, s-a îndârjit Dodon de la ecran înainte de ultima sa vizită la Moscova.

Galina Bostan, director executiv CAPC

Regimul prezidențial pentru R. Moldova este o manie mai veche a lui Dodon, dar reapărută acum, probabil, în legătură cu isprava idolului său politic, V. Putin, care a reușit să își prelungească mandatul până în 2036. Și Dodon se gândește că un model din ăsta ar fi perfect confortabil și pentru el, un fel de „monarhie” în care el ar face ce vrea. Dar nu are nici o șansă. Ca să te vrei tătucă al națiunii, trebuie să ai măcar o idee națională, el nu are nicio idee națională. El se gândește la viitorul și interesele lui politice și personale. Programul maxim pentru el ar fi să se mențină la putere și a avea cât mai multe pârghii de influență și varianta minimă – de a se scuti de orice răspundere pentru toate nelegiuirile pe care le-a făcut. Dar nu cred că are vreo șansă. Eu nu știu câți oameni îl mai cred, pentru că în ultima perioadă atâtea neadevăruri a spus… Politicienii, în genere, spun foarte multe lucruri neadevărate, dar în cazul lui Dodon s-a văzut că ele nu sunt adevărate, că el minte. R. Moldova a experimentat până acum mai multe regimuri de guvernare și a ales să meargă pe sistemul parlamentar, care este cel mai reprezentativ și mai potrivit pentru R. Moldova, fiindcă nu permite unor persoane ca Dodon să uzurpeze puterea în stat. Asta este, dacă vreți, o garanție împotriva unor astfel de persoane și pericole.

Alexandru Arseni, profesor universitar, doctor

Ceea ce pretinde Dodon sunt pure speculații. Bătutul cu pumnii în masă nu are nimic în comun cu regimul prezidențial de guvernare. Ceea ce nu știe Dodon, dar trebuie să cunoaștem cu toții, e că republica prezidențială, ca regim politic, nu înseamnă concentrarea, ci separarea puterilor în stat: e vorba de parlament, șef de stat, guvern și autoritatea judecătorească absolut autonomă. Instaurarea unui regim de guvernare în care preşedintele să poată bate cu pumnul în masă în fața deputaților, procurorilor, judecătorilor şi a nu știu cui încă este o trăsătură specifică unui dictator, unui om bolnav de putere… Dodon nu vrea republică prezidențială, el idee nu are ce e asta. Dodon speculează cu regimul prezidențial, dar, de fapt, vrea să copieze regimurile instalate de Putin și Lukașenko în Rusia și Belarus. Însă nici Rusia și nici Belarus nu sunt republici prezidențiale, ele sunt regimuri dictatoriale, unde nu există separarea puterilor, nu există drepturi și libertăți, nu există supremația legii, nu există control din partea poporului, dar există ceea ce vrea să facă și Dodon: să bată cu pumnul în masă. Fie, să bată, dar la el acasă. Nu cred că în R. Moldova există cineva care și-ar dori să ajungă prizonierul unui analfabet din punct de vedere juridic, moral, politic… În Statele Unite, din câți președinți au fost nici unul nu a bătut, dar nici prin cap nu le-a trecut să bată cu pumnul în masă în fața deputaților sau procurorilor, ori judecătorilor… El ar fi fost arestat pe loc, împreună cu masă cu tot.

Ion Negrei, istoric

Toată povestea asta cu modelul prezidențial de guvernare nu este întâmplător. Mai ales, în cazul în care vine de la Dodon. Cu cât regimul este mai rigid, cu atât este mai la îndemâna Rusiei, pentru că sunt regimuri antidemocratice, ceea ce nu place Europei, dar convine Moscovei pentru a ne ține în afara spațiului european și românesc de dezvoltare. Noi vedem ce se face în Belarus… Rusia sau Belarus nu sunt un model de guvernare prezidențială. Așa cum prezintă lucrurile Dodon,”bătutul cu pumnul în masă” e dictatură. Toată miza aici e pe forță, pe manipulare… Dacă s-ar întâmpla, ar fi o revenire la totalitarismul de tip sovietic și o închidere a ușilor spre Europa și spre dezvoltarea noastră firească.