Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   [sondaj] Ascultaţi-l pe Kobzon, nu…

[sondaj] Ascultaţi-l pe Kobzon, nu jucaţi după Kobzon

R. Moldova a intrat în sezon electoral. Vin alegerile. Unii dintre „peţitorii” electorali, neglijând legea, au început a curta alegătorii cu două luni înainte de „sezon”. Igor Dodon de la Partidul socialiştilor şi Renato Usatîi, pretins om de afaceri în Rusia, după ce au împânzit Chişinăul, centrele raionale şi toate răscrucile de drumuri cu panouri electorale, au dat-o în parade, marşuri şi concerte de milioane de euro neidentificaţi. „Jocul” abia începe.

Milioanele electorale ale lui Dodon şi Usatîi. De unde-s banii?

Valentin-KrilovValentin Krîlov, politician

Greu de spus de unde-s banii. Una e clar: doar din cotizaţii şi donaţii personale e imposibil să aduni milioanele puse la bătaie de dnii Dodon, Usatîi şi de alţi, posibili, jucători electorali, care vor mai apărea. Situaţia nu e nouă. Noi nu avem o bază legală pentu a face claritate în banii partidelor, iar ceea ce avem nu se respectă. Organele de control nu-şi fac treaba. De ani de zile, vorbim de o Lege de finanţare a partidelor politice de către stat, dar suntem iarăşi în alegeri cu aceeaşi problemă nerezolvată. Banul de la buget poate fi controlat, banii veniţi liber la partide pot fi de orice fel, inclusiv murdari sau „negri”. Să nu uităm că guvernărle câştigate pe bani murdari sunt şi ele la fel.

Ludmila-BolboceanuLudmila Bolboceanu, profesor universitar

Ca să ne dăm seama de unde-s banii, trebuie să vedem care-i „refrenul” electoral al lui Usatîi şi Dodon. Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan. Şi atunci de unde pot veni banii? De acolo de unde a venit şi Usatîi şi unde merg periodic, la consultări, Dodon cu Greceanîi. Sunt cu toţii agenţi de influenţă ai Moscovei, pe care Rusia încearcă să-i aducă la putere, ca să controleze, prin ei şi alţii ca ei, situaţia în R. Moldova. Moscova vrea cu orice preţ să ne reîntoarcă din drumul spre UE şi e gata să plătească orice ban. Suntem într-un mare pericol. Avem nevoie de o consolidare a forţelor de dreapta şi a electoratului în jurul acestor forţe.

Maria-SarabasMaria Sarabaş, artistă

De unde-s banii? De la Moscova. Mai este cineva care nu a înţeles că Dodon şi Usatîi fac interesele Rusiei? Unde stă Usatîi? La Moscova. Unde merge Dodon în vizite? La Moscova. Ce vor Usatîi şi Dodon? Uniune cu Rusia. De unde îşi aduc artiştii la concerte? Din Rusia. Iar onorariul unor artişti ca Rotaru sau Kobzon, mai ales într-un concert electoral, este de domeniul visului. Sunt bani foarte mari şi, puţin probabil, să fie curaţi. Banii curaţi nu se cheltuie în halul ăsta, o ştie tot omul cinstit. Banii sunt mari, pentru că interesele Rusiei sunt geopolitice. Rusia nu vrea doar Transnistria, ea vrea toată Moldova şi mă tem că nu toată lumea noastră înţelege ce jocuri murdare se fac în spatele acestor concerte cu mari artişti.

Arcadie-SuceveanuArcadie Suceveanu, Uniunea Scriitorilor, preşedinte

Îmi vine greu să spun de unde exact, dar sunt bani pompaţi din afară, cu anumite scopuri politice, ştim noi care şi de unde. Nu pot şti ce sume li s-au pus la dispoziţie lui Dodon şi Usatîi, dar sunt bani mulţi, dacă numai în Chişinău, oriunde te întorci, peste tot billboarduri cu Usatîi şi Dodon, plus marşurile socialistilor în echipament special, plus concertele lui Usatîi şi Dodon cu artişti foarte scumpi. E o echilibristică electorală de prost gust. Vreau să cred că alegătorul nostru nu se va vinde pe un concert de-al lui Usatîi sau pe un maiou cu steluţă roşie de-al lui Dodon. Contează ca alegătorul să înţeleagă că tot ce i se dă pe gratis, costă. Şi costurile vor fi mari.

osmochescuNicolae Osmochescu, profesor universitar

Sunt bani din exterior, cu siguranţă. Bani direcţionaţi în scopuri politice mari. Care-i provenienţa lor – asta-i treaba organelor noastre de specialitate, dar cu siguranţă nu sunt bani curaţi şi nu sunt nici ai lui Dodon, şi nici ai lui Usatîi. De unde să aibă acest puştan de 30 de ani astfel de sume? Ca să ne dăm seama de cheltuieli, Stas Mihailov, doar pentru un concert corporativ de două ore, la Moscova, ridică 500 de mii de Euro. În cazul concertelor politice, suma e şi mai mare. Plăteşte Usatîi? Dodon? Să fim serioşi. Ei sunt doar trepăduşii din faţă. Riscurile unei răsturnări de situaţie politică la Chişinău sunt enorme şi reale. Cred că s-a mers prea departe. Instituţiile noastre de specialitate trebuie să intervină şi să nu lase lucrurile să degradeze până la pericol.