Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   SONDAJ/ Alt guvern, altă viață?

SONDAJ Alt guvern, altă viață?

Guvernul Chicu – „la tablă”. Premierul Ion Chicu a anunțat că, în cel mult două săptămâni, va prezenta Parlamentului un Raport de activitate al Cabinetului de Miniștri pentru primele 100 de zile de guvernare. Amintim că Guvernul Chicu a fost învestit în funcție de socialiști, cu votul democraților, pe 14 noiembrie 2019, după demiterea Guvernului Maiei Sandu. „Vom veni cu proiecte care vor face viața oamenilor mai bună”, promitea la învestire Ion Chicu.

Mihai Dârul, s. Lunga, Dubăsari

Toate-s pe vechi. Pensiile și salariile stau pe loc, prețurile cresc, sărăcia vine peste noi. Ce va fi mai departe? La noi toate guvernele promit de toate, dar, după ce intră în cabinete, uită… Mai bine ar promite mai puține și ar face mai multe… Pe mine știți ce mă doare cel mai mult? Iar dacă aș avea ocazia, l-aș întreba pe dl Chicu, când în R. Moldova, cei care în 1992 au apărat cu arma în mâini independența acestui stat, vor fi tratați ca eroi, nu ca niște cerșetori? Pe Dodon nu l-aș întreba, că Dodon e trădător… Am fost, acum două săptămâni, la dl Flenchea de la Reintegrare. A fost politicos cu mine, dar când am ajuns să vorbim despre problemele, pe care ni le face Tiraspolul în Transnistria, a început a mă calma. Nimic nu vor să schimbe. Ne țin ostatici. Pe 8 februarie, premierul Chicu convoacă veteranii Războiului de pe Nistru la o întâlnire la Palatul Național… Poate se rezolvă ceva?

Vitalia Pavlicenco, Partidul Național Liberal

Nu poate Guvernul Chicu să ne asigure o viață mai bună. Nu are cum. R. Moldova se ține pe banii UE, României, FMI și altor instituții financiare internaționale, care au spus clar că nu vor mai da bani Chișinăului, până nu văd rezultate. Iar dacă europenii nu vor da bani, situația se complică. Rusia a promis, dar și la ei nu e mai simplu. Și dacă vor da, știm cu ce condiții… Experții în economie vorbesc despre o gaură la buget de 3,3 miliarde de lei. Practic, Guvernul nu are cum face față nevoilor primare ale R. Moldova. Ei vor încerca să mintă lumea cu tot felul de inițiative sociale până îl fac pe Dodon iarăși președinte. Și mai departe nu au treabă. Personal, consider că PD are o sarcină enormă ca, împreună cu ceilalți deputați, să facă o altă coaliție parlamentară și să numească un nou Guvern. Până la alegeri. Ar fi un mare păcat să ajungem la alegeri cu un Guvern al lui Dodon. Nu cred că se va ajunge.

Valentin Krîlov, comentator politic

După 100 de zile e greu să dai o apreciere activității Guvernului. Situația însă nu e simplă. Noi am auzit multe despre creșterea salariilor în sfera bugetară, indexarea veniturilor populației, tot felul de compensații, dar va fi sau nu deocamdată e greu de spus. În ianuarie, au fost înregistrate restanțe serioase la salarii și nu e clar cum vor fi achitate în luna curentă plățile de la buget. În timp ce experții susțin că ar exista o gaură în buget, Guvernul neagă că ar avea probleme. Vom trăi și vom vedea. Problema cea mai mare, pe care a avut-o de rezolvat Guvernul Chicu în aceste 100 de zile și care a rămas nerezolvată, sunt finanțările externe, care rămân blocate. Iar asta pune Guvernul la bătaie. Nu avem claritate nici în privința creditului din Federația Rusă, în urma schimbării Guvernului. În plus, 2020 mai e un an electoral, în care Guvernului îi va fi greu să nu fie atras în lupta electorală. Va fi Guvernul Chicu unul de sacrificiu? Posibil că da. Rămâne să vedem până la alegeri sau după.

Fiodor Ghelici, Asociația „Moldova Mea”

Alt Guvern – da. Altă viață nu. Totul degradează în jur. Lumea pleacă. Reformele sunt la pământ. Dosarul miliardului furat – în suspans. Această guvernare cu Dodon în frunte s-a compromis. Minte lumea cu sondaje trucate. Credibilitatea lor pe plan extern e sub „0”. Guvernul nu știe nici să facă bani, nici să aducă investiții. Toată speranța era la creditările externe, iar acum europenii și americanii nici credite nu ne mai dau… Am intrat în anul nou cu restanțe la salarii. Unde am ajuns? Acest Guvern nu e pentru noi. Dodon l-a creat din foștii săi consilieri, pentru a-i face campanie electorală prezidențială… R. Moldova nu mai are nicio perspectivă. Cred că în primăvară vor începe proteste masive. Dodon trebuie demis, și Parlamentul, și Guvernul, iar la putere trebuie să ajungă lume neafectată de corupție, minciună și hoție.

Pentru conformitate, P.G.