Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   [sondaj] Alegerile s-au încheiat: Vot…

[sondaj] Alegerile s-au încheiat: Vot câştigat? Vot pierdut?

„Aleşii să se apuce cât mai curând de lucru”

Pentru ce v-aţi exprimat votul la 30 noiembrie? Cum apreciaţi rezultatele? Ce sugestii aveţi pentru noua guvernare?

Felicia Lupaşco, studentă

Am fost la vot pentru a avea o viaţă mai bună. Nu sunt pentru Uniunea Europeană şi nu am vrut să câştige Alianţa, şi asta a fost principala motivaţie. Eu sunt pentru orientarea spre Uniunea Vamală şi am mers la vot să susţin forţele care pledează pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu Federaţia Rusă. Vreau să-mi continui studiile la Moscova şi de aceea susţin aceste partide. Parţial sunt mulţumită de rezultatele alegerilor, partidele pro-ruse au înregistrat un scor bun, dar mă nemulţumeşte că partidul „Patria” a fost scos din cursă. Apoi îmi displace că iarăşi partidele din fosta alianţă vor forma o nouă coaliţie şi problemele grave cu corupţia vor rămâne.

Maxim Mazur, student

Motivaţia mea principală pentru care am fost la alegeri a fost să nu dau votul meu altcuiva. Chiar dacă am votat pentru partidele pro-europene, nu am încredere în actuala guvernare. Sunt satisfăcut de rezultate, însă m-a indignat modul în care a fost exclus Renato Usatîi. El nu-mi place nici mie, dar a fost scos foarte agresiv şi într-un mod nedemocratic, se putea de exclus în mod legal mai înainte de ajunul alegerilor. Cred că partidele pro-europene vor forma o coaliţie, chiar dacă va fi iarăşi un proces complicat şi asemănător cu cel de la alegerile trecute. Însă aceste partide şi-au asumat mişcarea spre Europa şi vor fi obligate să îndeplinească măcar ceva din ce şi-au asumat. Cred că aceste partide ar trebui să nu ne mai arate spre Europa şi să înceapă să facă ceva aici, în ţară.

Iurie Dercacel, inginer energetician

E de datoria fiecărui cetăţean să meargă la vot. Sunt dezamăgit de toate partidele care au fost până acum în Parlament, aşa că am votat o formaţiune care nu a fost în Parlament, dar care tot e pentru integrarea în Europa. Moldova e atrasă de Federaţia Rusă şi de Uniunea Europeană şi cred că nu ar trebui să ne implicăm în aceste jocuri, dar să ne dezvoltăm pe intern. E bine că Partidul Socialiştilor şi cel al Comuniştilor nu au luat majoritatea, cred că aceste partide sunt o frână în calea dezvoltării R. Moldova, şi dacă Voronin înţelege asta, Dodon reprezintă un caz pierdut. Eu cred că o să se înceapă ca în 2009 sfada şi împărţirea fotoliilor, şi presupun că iarăşi Partidul Democrat va fi buba, care o să se târguiască şi cu unii, şi cu alţii şi va încerca să speculeze pe tot ce poate. Aceasta este ultima şansă a acestor partide, că dacă n-au să înceapă a face ceva şi pentru ţară, cred că la alegerile viitoare nu mai prind Parlamentul.

Valentina Lavric, angajată a poştei

Am fost la vot pentru a trăi mai bine în ţară, pentru a avea de lucru şi salarii mai mari. Cei care au fost până acum n-au făcut nimic şi sper că macăr acum se vor gândi şi la oameni. Sunt mulţumită de rezultatele alegerilor, dar să înceapă odată să facă ceva pentru ţară, oare ei nu văd în ce sărăcie trăiesc oamenii? Sunt sigură că aceste trei partide care au majoritatea vor începe iarăşi să se sfădească ca în trecut, o să apară neînţelegeri, nu vor şti cum să împartă funcţiile. Totuşi sperăm că va fi mai bine, pentru că ceea ce au făcut toţi aceşti ani îi nemulţumeşte tare pe oameni. Ar trebui să se unească toţi împreună şi să se apuce de lucru, că poate ei nu văd de acolo, de sus, cât de greu se trăieşte în Moldova.

Ion Caşcaval, pensionar

Să trăim mai bine, să putem merge liber în Europa şi copiii noştrii să trăiască mai bine. Am lucrat 45 de ani şi trăiesc cu o pensie de o 1025 de lei, asta nu-i deloc frumos. Îmi sunt pe plac rezultatele, dar nu-mi place că oamenii din cauza lui Usatîi au stricat multe buletine. Chiar dacă nu cred, sper ca acei care au luat cele mai multe voturi să facă mai repede o coaliţie şi un Guvern, să continuăm calea spre Europa. Că vrem să prindem şi noi o viaţă mai bună, şi poate europenii or să le bage mintea în cap la politicienii aceştia ai noştri şi o să se apuce şi ei de lucru.