Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   [sondaj] Un președinte în același…

[sondaj] Un președinte în același gând cu noi

Deşi mandatul preşedintelui R. Moldova expiră în 2016, cei 3 negociatori ai noii alianţe de guvernare, Filat, Lupu şi Ghimpu, anunţă că deja s-au înţeles asupra formulei de alegere a şefului statului. În timp ce PLDM, PL, PDM insistă asupra modificării Constituţiei, prin referendum, şi alegerea preşedintelui de către parlament, cu o majoritate simplă de voturi, socialiştii pledează pentru alegerea şefului statului de către „întreg poporul”.

Preşedintele R. Moldova: convenit „în trei”? Ales de cetăţeni?

Arcadie Suceveanu, Uniunea Scriitorilor, preşedinte

De la 1991 încoace, noi am avut şi preşedinţi pe care i-am ales cu toţii, dar şi aleşi de parlament. Până la urmă, ne-am convins că totul depinde de om. Contează, desigur, şi procedura de alegere. Ar fi ideal ca, în halul în care suntem, cu o guvernare care s-a compromis total, să ne putem alege singuri preşedintele – om din altă bucată, dar, pe fundalul unei crize şi supărări generale, riscul că am putea face o alegere greşită e foarte mare. La supărare, lumea e răzbunătoare. Noi nu avem nevoie de orice fel de preşedinte, dar de un preşedinte care să fie în acelaşi gând cu noi… Nu cred că suntem pregătiţi pentru alegerea preşedintelui prin vot general. Dacă am avea un lider naţional bine afirmat, atunci da, dar altfel e riscant.

Ion Oprea, meşter de instrumente populare

Eu sunt adeptul alegerii preşedintelui de către întreg poporul şi, la referendum – dacă va fi, trebuie să fie pusă şi această întrebare, nu numai cea de alegere a lui în parlament cu 51 de voturi. Soarta unui preşedinte nu poate fi decisă în 3. Nu-i serios. Dar, există o problemă: lumea nu va ieşi la referendum, tot aşa cum nu a ieşit în 2010. Eu înţeleg că supărările sunt mari, că mai mult rău la guvernare nu a făcut nimeni decât ei, dar asta nu înseamnă că trebuie să stăm acasă. Ori mergem la referendum, ori ieşim în stradă, dar trebuie să facem ceva. Şi mai este o problemă: dacă modificăm Constituţia, trebuie să i se dea preşedintelui şi nişte împuterniciri, ca să ne poată apăra interesele, altfel degeaba îl mai alegem, să fie doar de dat medalii.

Profira Volkov, contabilă

Un preşedinte de ţară, în mod normal, trebuie să ne reprezinte pe toţi, de asta este bine ca el să fie ales de întreg poporul. E una când acest lucru îl hotărăsc două-trei persoane, pe care le leagă nişte simpatii sau interese, şi e cu totul alta când alegerea o face toată ţara. Ce-i drept, noi, în anii noştri de independenţă, nu prea am avut noroc de preşedinţi, mai ales de cei aleşi de parlament. Nu ne-a mers prea tare nici cu cei pe care i-am ales noi, dar atunci când alege lumea, există, totuşi, o speranţă că s-ar putea să fie preşedintele nostru. Până acum nu a fost, dar poate că următorul va fi. Cel puţin, e bine să nu mai fie la cheremul partidelor.

Anatol Ţăranu, analist politic

Dacă R. Moldova nu ar fi un stat captiv, procedura alegerii preşedintelui nu ar fi o problemă – avem experienţa marilor democraţii. Dar clasa noastră politică, din păcate, nu se înscrie în cutuma democraţiilor occidentale şi, de aici, avem şi regulile de joc pe care le avem. Ce rezolvă un referendum în varianta PLDM-PL-PDM? Coborârea pragului de alegere a preşedintelui nu este decât un exerciţiu matematic, prin care am putea evita o nouă criză politică, de genul celei din 2009-2010. Atât. O altfel de instituţie prezidenţială cu un altfel de preşedinte, mai angajat faţă de societate şi mai puţin dependent de ”aliaţii” de la guvernare, nu vom avea. Şi, în acest sens, alegerea preşedintelui prin vot universal ar fi un act mult mai preferabil.

Sergiu Musteaţă, istoric

Constituţia trebuie modificată, pentru că suntem într-un impas de a alege preşedintele. Dar nu în halul în care pretind noii ”aliaţi”. Dacă vor să modifice doar procentajul de voturi la alegerea preşedintelui, s-o facă în parlament, că au această prerogativă, şi să nu ne bage în noi cheltuieli. Eu sunt pentru referendum, numai că problema trebuie pusă puţin altfel: vreţi ca preşedintele să fie ales de parlament, din 3 runde, ultima presupunând 51 de voturi, sau preşedintele să fie ales de întreg poporul? Personal sunt pentru un preşedinte ales de toţi. Altfel referendumul nu-şi are nici un rost. Sunt jocuri, scenarii pentru dânşii. Ei vor să rămână cu mâna pe toate „butoanele” puterii şi caută soluţii. Pentru ei, nu pentru noi.