Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   [sondaj] Alegem vectorul european?

[sondaj] Alegem vectorul european?

Ce mesaj aveţi, ca exponenţi ai societăţii civile, pentru electorii R.Moldova? Cum i-aţi motiva să aleagă vectorul european?

ludmila-popoviciLudmila Popovici, Centrul pentru Reabilitarea Victimelor Torturii „Memoria”

Chiar dacă a rămas puţin timp până la alegeri, cred că e posibil de făcut câteva lucruri importante: 1) De cultivat electoratul! Cetăţenii noştri au nevoie de ridicarea nivelului de cultură politică. 2) Să le dăm o lecţie politicienilor, care au făcut din partide un fel de SRL-uri, cu „venituri şi cheltuieli” mai mult ilegale, ca să înţeleagă clar că 1 kg de orez nu costă demnitatea unui om. 3) Oamenii trebuie să scape de frica de a vorbi deschis despre ceea ce gândim. Trebuie să învăţăm să ne exprimăm opiniile, mai ales vis-a-vis de guvernare, de politicieni. 4) Să gândim pozitiv, să ne dorim cu adevărat să schimbăm lucrurile, în aşa fel încât democraţia să fie adevărată, dar nu mimată. 5) Pe 30 noiembrie să demonstrăm că demnitatea umană nu se cumpără cu nişte concerte, ceasuri, făină, ulei, pseudocaritate etc.

368-ion-guzunIon Guzun, Centrul de Resurse Juridice

Sunt schimbări, familii şi destine pe care societatea civilă le-a ajutat să aibă o viaţă mai bună. Astfel, ceea ce a promovat societatea civilă a fost demnitatea umană şi supremaţia legii. Sunt sigur că iniţiativele vor fi promovate şi în continuare. Statele membre ale UE şi SUA au investit în dezvoltarea satelor şi oraşelor din R. Moldova – conectarea a sute de sate la reţelele de apă de calitate; reconstruirea a zeci de centre de sănătate, sociale şi de tineret; construcţia de sute de kilometri de drumuri; integrarea a mii de persoane vulnerabile în societate ş.a. Acestea sunt schimbări măsurabile. Vreau să găsesc undeva scris despre schimbările cu impact pozitiv realizate de ţara care ne împiedică să ne decidem singuri prezentul şi viitorul. După instaurarea regimului comunist în România, pentru viziuni anti-comuniste, Tudor Arghezi era interzis în spaţiul public şi boicotat de nomenclaturişti. Când s-au întâlnit cei doi, liderul comunist, explicându-i lui Arghezi despre reuşitele partidului, iar Arghezi cerându-i permisiunea să fumeze, scoţând din buzunar nişte ţigări ieftine, mototolite. Gheorghiu-Dej i-a propus din partea sa nişte ţigări americane. Atunci Arghezi i-a răspuns: „Vedeţi, una vorbim, iar alta fumăm”.

Mariana-IanacheviciMariana Ianachevici, Asociaţia „AVE Copiii”

Pe domeniul de protecţie a copilului, ca de altfel şi altele, am intrat, imediat după semnarea Acordului, în campania electorală. La ordinea zilei au fost mai mult tăierea panglicilor, decât asumarea de angajamente şi decizii relative implementării Acordului. ONG-urile din domeniul protecţiei copilului din nou şi-au asumat angajamente care deseori nu le suntcaracteristice şi, prin urmare, societatea civilă din nou este înaintea carului. În acelaşi timp, iniţiative importante ale societăţii civile, care fac subiectul Acordului de Asociere, sunt puse în stand-by. Totuşi, chiar dacă copiii nu votează acum, ei vor vota în viitor! Decizia care urmează să fie asumată pe 30 noiembrie este, de fapt, ceea ce urmează să li se asigure copiilor noştri. Mai aveţi un pic de timp. Întrebaţi copiii ce-şi dorec mâine, peste un an sau peste 10 ani şi daţi-le o lecţie de cetăţenie activă. Mergeţi la vot şi alegeţi şi în funcţie de ce v-au spus propriii copii.

368-oleg-bregaOleg Brega, Asociaţia Obştească Hyde Park

Oamenii ar trebui să se gândească la interesul propriu, să conteze pe intuiţia personală, nu să asculte de preot, brigadier, cumetre. Chiar Voronin a demonstrat că poate renunţa la planul de integrare estică, declarând recent că nu ar denunţa Acordul de Asociere cu UE. Dacă un general de miliţie sovietică a simţit de unde vine prosperitatea şi stabilitatea afacerilor, atunci e foarte posibil ca şi foştii lui ciraci să-şi schimbe comportamentul în Parlament. Aşadar, nu vă mai gândiţi la interesele lor, gândiţi-vă la ce vreţi voi să facă politicienii, cum aţi vrea să arate şi să se comporte faţă de oameni, faţă de legi şi faţă de stat.

antonita-fonariAntoniţa Fonari, Consiliul Naţional al ONG-urilor

Trebuie să ieşim la vot la 30 noiembrie. Ne vedem în Europa sau nu? Am avansat greu pe drumul nostru pro-european şi dacă nu votăm chibzuit, apoi până la Crăciun o să intrăm în curbă. Ne-au minţit de multe ori partidele pro-europene, dar dacă ajungem în UE, bandiţii vor ajunge la dubă, inclusiv bandiţi care se ascund după valori pro-europene. Numai dacă facem parte din Europa o să scăpăm de tâlharii politici care ne-au băgat în sărăcie şi ne sufocă în corupţie. Dacă ajungem în Uniunea Vamală, bandiţii îşi vor cumpăra libertatea şi vor vinde ce a mai rămas din noi şi prin R. Moldova. Este o provocare să ne aventurăm ca să discutăm despre opţiuni politice, dar este extrem de important acum să avem câte un mesaj pentru cei de acasă.