Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Socialiștii susțin că au înregistrat…

Socialiștii susțin că au înregistrat un proiect prin care solicită micșorarea vârstei de pensionare: „În 2016, Guvernul Filip a aprobat aceste modificări în mare grabă”

După mai multe critice aduse foștilor parteneri democrați de coaliție, socialiștii susțin că au înregistrat joi un proiect de lege prin care solicită revenirea la vârsta de pensionare pentru limita de vârstă, mai exact PSRM cere anularea modificărilor făcute în 2016 de către Guvernul Filip la legea privind reforma pensiilor.

Vreau să vă amintesc că în 2016, guvernul Filip a aprobat legea așa numitei reforme a pensiilor, așa au numit-o ei, pentru că de fapt asta a fost o banălă modificare a vârstei de pensionare. Atunci, acest proiect a trecut în grabă, fără a fi supus consultărilor cu specialiștii, atunci demografi și socialiști le-au zis să nu se grăbească cu această modificare.

Noi, socialiștii, fracțiunea PSRM, tot timpul am spus că nu se poate de majorat vârsta de pensionare fără motive exacte și obiective.

În 2016, vârsta de persionare era de 57 de ani pentru femei, iar pentru bărbați – 62 de ani. Acest lucru era normal, pentru că durata medie de viață este scăzută în țara noastră, astfel că atingerea perioadei de pensionare este și mai scurtă.

În urma acelor modificări, Guvernul a aprobat acea lege noaptea târziu, în mare grabă. Atunci a fost luată decizia de modificare a vârstei de pensionare, pentru bărbați – 63 de ani, adică s-a mai adăugat un an, iar pentru femei, tot 63 de ani, adică s-au mai adăugat 6 ani.

Noi am promis de mai multe ori că vom reveni la formula veche, care presupune că vârsta de persionare pentru femei este de 57 de ani, iar pentru bărbați – 62 de ani.

Noi am înregistrat astăzi un proiect, o inițiativă legislativă la Parlament pentru revenirea la vechea vârstă de pensionare.

De fapt, noi propunem nu doar stoparea creșterii vârstei de pensionare, ci propunem și modificarea stagiului de muncă necesar pentru posibilitatea de pensionare. Totodată, noi venim și cu inițiativa ca femeile care au 5 sau mai mulți copii să se pensioneze la vârsta de 54 de ani”, a declarat deputatul socialist Vladimir Odnostalco.

Deputații socialiști vin cu această inițiativă după ce acum câteva zile Igor Dodon a vorbit despre asta.

În 2016, Cabinetul de miniștri condus de actualul lider al PDM, Pavel Filip, a aprobat mai multe modificări la legea privind reforma pensiilor.

Atunci, una dintre modificările majore, a fost majorarea vârstei de pensionare, pentru femei de la 57 la 63 de ani, iar pentru bărbați de la 62 la 63.

MAI MULTE DETALIIA AICI: Începând de azi se schimbă vârsta de pensionare în R. Moldova