Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Socialiștii spun că au înregistrat…

Socialiștii spun că au înregistrat proiectul pentru constituirea unei comisii de anchetă care să investigheze răpirea fostului judecător ucrainean, Nicolai Ceaus

Deputații Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) au anunțat joi, 8 aprilie, că au înregistrat în Parlament proiectul de hotărâre cu privire la crearea unei Comisii de anchetă care să investigheze circumstanțele în care fostul judecător ucrainean Nicolai Ceaus, vestit pentru mita de 150 de mii de dolari pe care ar fi ascuns-o în borcane și ar fi îngropat-o în grădină, a fost răpit sâmbătă, 3 aprilie, la Chișinău.

Potrivit unei note informative postate pe pagina Parlamentului, autorii inițiativei, deputații fracțiunii PSRM Corneliu Furculiță, Vlad Batrîncea, Bogdan Tîrdea, Petru Burduja, Grigore Novac, Vladimir Odnostalco și Adrian Lebedinschi, susțin că necesitatea constituirii Comisiei de anchetă „ține de monitorizarea acțiunilor organelor competente cu privire la soluționarea cazului și identificariea carențelor din legislația națională”.

Tot socialiștii spun că un alt obiectiv al comisiei de anchetă va fi colaborarea cu instituțiile de stat ale căror competență ține de soluționarea situațiilor de genul dat.

Comisia va înainta propuneri pentru soluționarea eficientă și rapidă a cazului, în scopul neadmiterii încălcării grave ale drepturilor omului, dar și a legislației din domeniul penal al Republica Moldova. Scopul comisiei de anchetă este de a antrena în activitatea sa autoritățile responsabile ale statului, audierea părțillor și persoanelor implicate și prezentarea, în 60 de zile, un raport în plenul Parlamentului, se menționează în comunicatul Parlamentului.

Deputații PSRM propun ca din comisie să facă parte nouă deputați, din toate fracțiunile parlamentare.

Deputații socialiști au adus luni, 5 aprilie, mai multe acuzații în adresa Serviciului de Informații și Securitate (SIS) în legătură cu răpirea magistratului ucrainean, menționând că acest fapt nu s-ar fi produs „fără implicarea SIS”.

Anterior, și deputații din Platforma DA s-au expus pentru crearea unei astfel de comisii în Parlament.

Iulian Balan, avocatul judecătorului ucrainean Nicolai Ceaus, vestit pentru mita de 150 de mii de dolari pe care ar fi ascuns-o în borcane și ar fi îngropat-o în grădină, a anunțat sâmbătă, 3 aprilie, într-un live pe Facebook, că magistratul a fost răpit la Chișinău, de un grup înarmat de persoane.

Luni, 5 aprilie, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a venit cu un mesaj pe Facebook în legătură cu răpirea magistratului ucrainean, în care a menționat că „este inadmisibil ca în R. Moldova să dispară oameni” și a cerut acțiuni imediate din partea conducerii Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și Serviciului de Informații și Securitate pentru a clarifica această dispariție.

Tot luni, 5 aprilie, Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) a emis un comunicat în care a menționat că instituția neagă orice implicare în răpirea judecătorului ucrainean Nicolai Ceaus, vestit pentru mita de 150 de mii de dolari pe care ar fi ascuns-o în borcane. În comunicatul emis de SIS, se menționează că se monitorizează informația parvenită în legătură cu incidentul produs și cooperează cu organele de ocrotire a normelor de drept în vederea elucidării tuturor circumstanțelor.

La 10 martie curent, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins solicitarea lui Nicolai Ceaus, judecătorul ucrainean vestit pentru mita de 150 de mii de dolari pe care ar fi ascuns-o în borcane și ar fi îngropat-o în grădină, de a suspenda actul emis de către preşedintele R. Moldova la 12 octombrie 2017 prin care i s-a refuzat azil politic până la examinarea recursului. În același timp, CSJ nu s-a pronunțat, deocamdată, asupra solicitării de a casa decizia instanţei de apel şi a hotărârii primei instanţe, cu emiterea unei noi decizii de admitere a acţiunii.

În luna martie 2017, magistratul s-a prezentat benevol la Inspectoratul de Poliţie al sectorului Buiucani, declarând că a trecut ilegal frontiera de stat cu R. Moldova, în Ucraina fiind cercetat penal. La moment, acesta locuiește la Chișinău.

Judecătorul ucrainean Nicolai Ceaus a ajuns în vizorul organelor de urmărire penală de la Kiev după ce în august 2016 ar fi luat 150 000 de dolari mită pentru pronunțarea unei hotărâri în favoarea unui inculpat.

Din cauza imunității de judecător el nu a putut fi reținut imediat, dar abia în septembrie, când Rada Supremă de la Kiev și-a dat acordul pentru arestarea și aducerea lui în fața legei. Doar că autoritățile ucrainene nu l-au mai putut găsi.

Judecătorul cunoscut pentru faptul că a examinat mai multe dosare cu implicarea participanţilor la Euromaidan, a fost reţinut la Chişinău pe 1 martie 2017. Magistratul s-a prezentat benevol la Inspectoratul de Poliţie al sectorului Buiucani, declarând că a trecut ilegal frontiera de stat. La Chișinău acesta a solicitat azil politic, însă 12 octombrie 2017 a primit refuz.