Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Socialiștii și-au desemnat candidatul la…

Socialiștii și-au desemnat candidatul la prezidențiale și merg la CEC pentru a începe colectarea semnăturilor

Consiliul Politic Republican al PRSM l-a desemnat acum câteva minute pe liderul partidului, Igor Dodon, drept candidat la funcția de președinte al R. Moldova. La ora 15.00, socialiștii vor merge la Comisia Electorală Centrală pentru depunerea cererii privind înregistrarea grupului de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în susținerea candidatului PSRM la funcția de lider al statului.

Actualul lider al socialiștilor a fost votat în unanimitate de toți cei 72 de membri ai Consiliului Politic Republican prezenți la ședință și a fost propus de fostul președinte PSRM, Eduard Smirnov. În aceeași ședință, socialiștii au constituit grupul de inițiativă care urmează să colecteze nu mai puțin de 15 mii de semnături în susținerea lui Igor Dodon, pentru ca ultmul să acceadă în competiția electorală. Grupul de inițiativă, format din 100 de persoane, va fi condus de deputatul Vlad Bătrîncea.

Campania electorală pentru scrutinul din 30 octombrie 2016 va dura doar o lună și va începe la 30 septembrie, până la această dată însă, grupurile de inițiativă vor trebui să colecteze cel puțin 15 mii de semnături în susținerea candidatului, pentru a intra în cursa electorală. Can­di­da­tul la Președinție trebuie să aibă 40 de ani împliniți, să locuiască în R. Moldova cel puțin 1zece ani și să posede limba de stat. Candidatul ales la funcția de preşedinte al Republicii Moldova va fi nevoit să renu­nţe la cali­ta­tea de mem­bru de par­tid sau oricare altă funcție publică sau privată. Dacă acum 20 de ani bule­ti­nele afi­şau şi o scurtă bio­gra­fie a can­di­da­tu­lui, noile modificări ale Codului Electoral prevăd ca bule­ti­nele de vot să includă doar numele, pre­nu­mele şi even­tual par­ti­dul sau forţa poli­tică care a îna­in­tat can­di­da­tura.