Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Socialiștii, despre schimbările de la…

Socialiștii, despre schimbările de la CC: „E o încercare de preluare a controlului de către un grup infracțional”. Acuzațiile aduse partidelor din opoziție

Reprezentanții Partidului Socialiștilor (PSRM) susțin că schimbările care au avut loc, joi, 23 aprilie, la Curtea Constituțională – destituirea lui Vladimir Țurcan din funcția de președinte al CC și numirea judecătoareI Domnica Manole în această funcție, sunt „o încercare de preluare a controlului asupra instituției de către un grup infracțional”. Tot socialiștii acuză partidele de opoziție că ar fi participat la preluarea controlul asupra CC, pentru a bloca proiectele actualului Cabinet de miniștri.

Potrivit socialiștilor, „aceste acțiuni, din partea opoziției s-au intensificat în momentul în care Guvernul a decis ca o parte din taxa de aeroport, plătită de cetățeni în costul biletelor de călătorie cu avionul, să fie întoarsă la stat și să fie folosită pentru ajutarea cetățenilor afectați de criza socială și economică”.

„Decizia a generat nemulțumirea grupului care controlează ilegal Aeroportul Internațional Chișinău, grup care a încercat mai întâi să blocheze în Parlament pachetul de legi pentru sprijinirea cetățenilor prin intermediul grupului Pro Moldova, creată și susținută de condamnatul Ilan Șor. Când au văzut că au eșuat, au apelat la metodele bine cunoscute din trecut și au blocat pachetul de legi la Curtea Constituțională, iar când acesta a fost revotat de majoritatea parlamentară, au decis că au nevoie de un control total asupra CC.

Considerăm, în acest context, că sunt indicii clare că schimbările care au avut loc, ieri, la Curtea Constituțională sunt în realitate o încercare de preluare a controlului acestei instituții fundamentale a statului de către un grup infracțional, care are ca scop paralizarea statului în plină criză pandemică, blocarea inițiativelor sociale și economice ale Guvernului, până la ajungerea în situația în care cetățenii să nu mai primească pensii și salarii, o situație foarte posibilă dacă pachetul de legi votat ieri în Parlament va fi anulat.

Toate acestea se întâmplă cu concursul larg al PAS și PPDA, partide care s-au lăsat atrase în acest joc de interese, partide care sunt preocupate doar de interesele lor politice, nu de interesul cetățenilor. Aceste partide au ales să sprijine interesele celor care controlează ilegal Aeroportul, în loc să sprijine nevoile populației în criza grea pe care o traversează”, transmite PSRM printr-un comunicat de presă.

Vladimir Țurcan a fost destituit la 23 aprilie din funcția de președinte al Curții Constituționale. În locul acestuia, pentru un termen de trei ani, a fost aleasă judecătoarea Domnica Manole.

Potrivit hotărârii CC cu privire la destituirea lui Vladimir Țurcan, decizia a fost luată în urma demersului din 21 aprilie 2020, semnat de către judecătorii Nicolae Roșca și Liuba Șova.

„Dl Vladimir Țurcan se destituie din funcția de Preşedinte al Curţii Constituţionale ca urmare a exprimării votului de neîncredere” – este precizat în hotărârea luată de CC la 23 aprilie.

Cele două hotărâri luate de CC, cu privire la destituirea lui Vladimir Țurcan și numirea Domnicăi Manole în funcția de președinte al CC sunt definitive și au intrat în vigoare la data adoptării.

Tot ieri, după destituirea lui Vladimir Țurcan și numirea Domnicăi Manole în funcția de președinte al CC, Curtea Constituțională (CC) a admis cererea deputatului Grupului Pro Moldova, Sergiu Sîrbu, și a suspendat Acordul dintre R. Moldova și Federația Rusă cu privire la acordarea unui credit în sumă de 200 milioane de euro. Acord, care tot joi, 23 aprilie, cu câteva ore înainte de schimbările de la CC, a fost ratificat în Parlamentul de la Chișinău.  Deputații din opoziție au criticat dur prevederile acordului și au cerut renegocierea împrumutului rusesc.