Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ: CC a suspendat…

ULTIMA ORĂ: CC a suspendat legea cu privire la Acordul de credit cu Federația Rusă

Curtea Constituțională (CC) a admis cererea deputatului Grupului Pro Moldova, Sergiu Sîrbu, și a suspendat Acordul dintre R. Moldova și Federația Rusă cu privire la acordarea unui credit în sumă de 200 milioane de euro.

Vestea despre suspendare vine la doar câteva clipe după ce președintele CC, Vladimir Țurcan, a fost destituit din funcție, iar în locul acestuia a fost aleasă judecătoarea Domnica Manole.

Deputatul Sergiu Sîrbu a cerut CC să verifice constituționalitatea Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Federației Ruse privind acordarea către Guvernul Republicii Moldova a unui împrumut financiar de stat de 200 de milioane de euro.

Constatările Curții Constituționale:

Curtea consideră necesară suspendarea acțiunii legii, inclusiv procedura de intrare în vigoare a acesteia, prin prisma articolului 251 alin. (2) pct. 1) lit. e) („principiile fundamentale privind proprietatea”) din Legea nr. 317 din 13 decembrie 1994 cu privire la Curtea Constituțională și a articolului 71 alin. (2) pct. 1) lit. e) din Codul jurisdicției constituționale nr. 502 din 16 iunie 1995. În eventualitatea în care se vor confirma afirmațiile autorului sesizării privind încălcarea articolelor 1, 2, 126 și 129 din Constituție, ar putea fi afectată, la prima vedere, principiile fundamentale privind proprietatea.

De asemenea, necesitatea suspendării acțiunii Legii nr. 57 din 23 aprilie 2020 se justifică prin faptul că după intrarea în vigoare a Acordului internațional ratificat de Parlament prin Legea menționată mai sus, verificarea constituționalității acestuia nu va fi posibilă (a se vedea HCC nr. 5 din 24 septembrie 2002). 

Proiectul de lege pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Federației Ruse și cel al Republicii Moldova, privind acordarea unui împrumut financiar de stat în valoare de 200 de milioane de euro, a fost adoptat joi, 23 aprilie cu votul deputaților PSRM și PDM, în ambele lecturi. Parlamentarii din opoziție au criticat dur prevederile acordului și au cerut renegocierea împrumutului rusesc.

Potrivit acordului, prima tranșă de 100 de milioane de euro ar trebui să ajungă în R. Moldova în decurs de 30 de zile calendaristice de la intrarea în vigoare a Acordului dintre cele două țări. Cea de-a doua tranșă, la fel în sumă de 100 milioane de euro, ar urma să fie transmisă R. Moldova nu mai târziu de 31 octombrie 2020.

Tot potrivit Acordului, R. Moldova ar urma să întoarcă acest credit în decurs de 10 ani, în baza a 20 de plăți semestriale egale. Plățile vor fi rambursate la 15 martie și 15 septembrie a fiecărui an. Prima plată de rambursare va trebui realizată la 15 martie 2021. Totodată, creditul este acordat în baza unei dobânzi anuale de 2%.

Atât premierul Ion Chicu, cât și ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuța, au declarat că dobânda de 2% este una optimă și acceptabilă în condițiile actuale.

Anterior, premierul Chicu declara că împtumutul de la ruși este contractat în condiții „acceptabile și „toate speculațiile sunt lipsite de temei”.