• Seisme sexual-politice scutură globul

  Seisme sexual-politice scutură globul
  de
  16 iulie 2009 | 14:51

  În ultimele zile, mai mulţi bărbaţi politici au ajuns în primele pagini ale presei din cauza unor scandaluri sexuale. Unele media au acuzat serviciile secrete, altele – slăbiciunile bărbaţilor, iar alte instituţii au dat chiar sfaturi politicienilor prinşi cu ocaua mică. Aşadar, cine şi cum s-a comportat în vâltoarea scandalurilor sexuale şi care ar fi comportamentul ideal, după ce un demnitar care are o relaţie extraconjugală este descoperit. De asemenea, care sunt beneficiile şi riscurile unei asemenea relaţii, în descrierea experţilor, citaţi de presa străină.

  Scandalurile sexuale printre politicienii lumii s-au ţinut lanţ în ultimele săptămâni. Pe lângă imaginile cu Berlusconi şi partenerii săi, care se presupune că au avut ca fete de companie şi nişte tinere din România, a urmat un scandal declarat “made in Russia” cu un diplomat britanic, filmat în relaţii cu prostituate din Rusia, apoi, s-a invocat acelaşi scenariu în scandalul cu consulul României la Chişinău. Şi mai trist s-a întâmplat cu un bărbat din Swaziland, care este judecat acum pentru abuz sexual asupra colegilor de muncă, iar şase fotbalişti au finalizat un scandal sexual, contractând virusul HIV de la una şi aceeaşi tânără.

  “Devine un clişeu. Un politician de top a recunoscut în public că a fost prins într-un scandal sexual”, aşa începe un articol publicat de CNN marţi, 14 iulie. În articol se face o analiză a unor scandaluri sexuale mai răsunătoare şi a impactului acestora asupra vieţii publice, dar şi asupra familiilor acestor bărbaţi, nemaivorbind de cariera lor politică.

  Relaţia extraconjugală poate ridica ratingul

  Articolul începe cu vestitul caz al preşedintelui american Bill Clinton, despre care se spune că scandalul în care a fost implicat chiar ar fi „solidificat suportul” pe care l-a primit. Chiar dacă acesta “a minţit în faţa juraţilor despre relaţia sa cu stagiara Monica Lewinsky, a fost achitat după acuzaţiile de minciună şi obstrucţionare a justiţiei. Peste doi ani Clinton a părăsit oficiul prezidenţial cu cei mai înalţi indici în ratingurile de popularitate”. Presa americană menţionează că de fapt lui Clinton i-a fost înaintată procedura de impeachment nu pentru relaţia sa cu Monica, ci pentru declaraţiile mincinoase despre această relaţie.

  Analizând alte scandaluri sexuale, se pare că inteligenţa este de ajutor atunci când eşti lovit de un scandal sexual. Or, acesta nu a fost cazul republicanului Wayne Hays. Cazul acestuia, deşi a fost publicat cu câţiva ani în urmă în “Washington Post”, este relevant şi astăzi , pentru că secretara cu care întreţinea relaţii intime nu mai ştia să facă nimic altceva, dacă e să ne referim la activităţile de la birou. Elizabeth Ray, secretara lui, a spus presei că obligaţia ei principală în oficiu era “să facă sex cu Hays”. Deşi era plătită cu 14000 USD anual, cei din anturajul ei declarau că Liz nu putea nici măcar să dactilografieze.

  Prostituţia demolează cariera

  Fostul guvernator al oraşului New York, Eliot Spitzer, însă, a pierdut o poziţie politică foarte avantajoasă din cauza unui scandal similar. El a fost acuzat că ar fi legat de o reţea de prostituţie, tocmai atunci când acceptase creşterea penalităţilor pentru cei care patronează aceste cluburi. Deşi şi-a cerut scuze în public pentru „greşelile sale private”, el a trebuit să demisioneze.

  Şi un diplomat britanic a suferit, cu câteva zile în urmă, pentru faptele sale sexuale. Consulul Marii Britanii, James Hudson, a fost filmat făcând sex cu două prostituate într-un bordel din Ekaterinburg. El a demisionat în momentul în care imaginile compromiţătoare au fost făcute publice.

  Deşi nu ţine de lumea politicului, fotbaliştii sunt şi ei persoane publice. Iată că şase fotbalişti din Premier League au fost infectaţi cu HIV după ce au întreţinut relaţii cu aceeaşi tânără, scrie “The SUN”. Cariera lor sfârşeşte, probabil, aici, spune presa, adăugând că fata a întâlnit fotbaliştii cu ajutorul fostului său prieten, dar după ce s-a certat cu acesta, a avut întâlniri cu diverşi fotbalişti pe parcursul a câteva luni.

  Relaţii care distrug familii

  Senatorul american John Edwards din statul Carolina de Nord a mers în relaţie cu presa pe o pistă inversă, de la adevăr la minciună. Astfel, după ce a recunoscut public că are o relaţie extraconjugală, a renunţat apoi la aceste declaraţii, după ce soţia sa a declarat în public că suferă de cancer. “Lumea a calificat relaţia extraconjugală a lui Edward ca pe o glumă proastă împotriva unei femei suferinde de cancer”, spun experţii citaţi de presa americană.

  Politicianul american Jim McGreevey, însă, a fost mai puţin tolerat de public. Deşi a fost sincer, declarând publiuc că este gay şi că are o relaţie cu un bărbat, deşi asta s-a întâmplat într-o ţară care tolerează diversitatea, a fost tratat cu dezgust de public. El a trebuit să îşi dea demisia din funcţia de guvernator al statului New Jersey. Dar nu pentru că a recunoscut că era gay, ci pentru că societatea nu a putut tolera faptul că, atunci când a recunoscut că are această relaţie, era căsătorit şi avea doi copii.

  Salvat de Michael Jackson

  Guvernatorul Carolinei de Sud, Mark Sanford, aproape că a reuşit să înduioşeze publicul atunci când şi-a deconspirat relaţia sa cu o amantă din Argentina. Acesta a fost apreciat pentru sinceritatea cu care a recunoscut că ceea ce s-a întâmplat venea “din inimă, că dragostea l-a motivat să se comporte astfel”.

  Lui Sanford se pare că i-a mers şi pentru că… a murit Jackson. Or, tocmai atunci când presa americană a preluat acest caz de adulter, tema Sanford a fost împinsă de pe primele pagini de evenimentul trist al dispariţiei artistului. Totuşi, recent, Associated Press a revenit la acest politician, care, prin răspunsurile contradictorii pe care le-a dat jurnaliştilor, a ajuns iar în titlurile din primele pagini.

  Abuz sexual faţă de colegi

  O parte dintre scandalurile acestor zile vizează abuzuri sexuale faţă de colegii de serviciu. Nu putem plasa în această listă cazul de la Chişinău, deoarece niciunul dintre cei doi participanţi la acţiunea prezentată în filmul lansat de Gheorghe Roncea în ziarul „Curentul” nu a confirmat şi nu a infirmt cele întâmplate.

  Recent, presa americană a prezentat cazul Anitei Hill, declarând că “cea mai mare bombă” în dosarul politicianului Thomas Clarence, care aştepta o nominalizare recentă într-o poziţie publică, a fost anunţul Anitei că ar fi fost agresată sexual, atunci când a lucrat împreună cu Thomas.

  Regatul african Swaziland a fost scuturat de un scandal sexual mai sever. Un manager de cadre este judecat că a agresat sexual mai mulţi angajaţi tineri din familii sărace. Ei au declarat pentru presă că au tăcut o perioadă, ca să nu fie demişi de şeful de cadre. Printre probele examinate de instanţe sunt şi sms-uri trimise de agresor subalternilor săi.

  Sfaturi pentru cei care fac asta

  Când e vorba de explozia bombei politico-sexuale în presă, ca să ieşi viu dintr-un asemenea scandal, “regula de aur e ca, atunci când cazul devine public, să sari în faţă cât de repede posibil”, spune un expert american pentru CNN. “Spune tot adevărul, dar fii concis. Nu spune adevărul pe bucăţele, pentru că un asemenea procedeu răneşte şi mai mult”, este sfatul. De asemenea, se arată că „minciuna faţă de colegi şi faţă de presă nu a fost niciodată o strategie de succes”, deoarece „minciuna atrage mai multă atenţie şi aduce istoria în titluri”.

  O soluţie nu prea tolerată de presă, dar posibil de urmat pentru cei ajunşi în asemenea situaţii, este ignorarea vocii publice în maniera lui Berlusconi. “În iunie, o prostituată a făcut publică înregistrarea audio a discuţiei pe care a avut-o cu premierul într-o noapte petrecută împreună, în care acesta îi spunea să îl aştepte “în patul cel mare”, până îşi făcea un duş şi îşi punea un halat. Într-un interviu pentru “The Times”, Patrizia D’Addario a povestit că relaţia sa cu Berlusconi a început în octombrie 2008, când a fost plătită cu 1.000 de euro pentru a participa la o petrecere a acestuia. Când a ajuns acolo şi a văzut că mai erau 20 de femei, s-a gândit că a nimerit într-un harem. A fost şocată văzând cât de machiat era premierul. Luna aceasta, Berlusconi a generat un nou scandal, când s-a aflat că s-a lăsat pozat alături de două femei care se sărută”, scrie Cotidianul.

  Dar nici o furtună politico-sexuală se pare că nu l-a afectat.

  Alina RADU

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  VIDEO/ „I-aș sugera să nu se bucure înainte de vreme”. Reacția lui Ilan Șor la decizia instanţei prin care este obligat să-i achite Maiei Sandu despăgubiri de 50 000 de lei

  Preşedintele Partidului Șor, Ilan Șor a venit cu o reacție, după ce președinta R. Moldova, Maia Sandu, a câștigat în prima instanță procesul intentat contra lui Șor pentru minciună și defăimare. Șor îi sugereaz…
  VIDEO/ „I-aș sugera să nu se bucure înainte de vreme”. Reacția lui Ilan Șor la decizia instanţei prin care este obligat să-i achite Maiei Sandu despăgubiri de 50 000 de lei

  Primăria municipiului Chișinău inițiază elaborarea Planului Urbanistic Zonal pentru teritoriul cuprins în perimetrul mai multor străzi din sectorul Buiucani

  Primăria municipiului Chișinău inițiază elaborarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) pentru teritoriul cuprins în perimetrul străzilor Vasile Lupu – V. Belinski – Ioana Radu – Constituției, cu o…
  Primăria municipiului Chișinău inițiază elaborarea Planului Urbanistic Zonal pentru teritoriul cuprins în perimetrul mai multor străzi din sectorul Buiucani

  Lider PSRM, după consultările cu fracțiunile parlamentare privind declanșarea alegerilor parlamentare anticipate: Sunt diferite viziuni

  Deputatul socialist, Corneliu Furculiță anunță că pe parcursul acestei săptămâni au fost purtat discuții cu reprezentanții mai multor grupuri legislative referitor la declanșarea alegerilor parlamentare anticip…
  Lider PSRM, după consultările cu fracțiunile parlamentare privind declanșarea alegerilor parlamentare anticipate: Sunt diferite viziuni

  „Cetățenii obțin astăzi o nouă victorie împotriva regimului Dodon-Șor”. Filip, despre legea prin care se oferă statut special limbii ruse, declarată neconstituțională

  Liderul Partidului Democrat din Moldova(PDM), Pavel Filip, salută decizia Curții Constituționale (CC) cu privire la Legea privind funcționarea limbilor pe teritoriul R. Moldova. Acesta susține că decizia de ast…
  „Cetățenii obțin astăzi o nouă victorie împotriva regimului Dodon-Șor”. Filip, despre legea prin care se oferă statut special limbii ruse, declarată neconstituțională

  Grupul „Pentru Moldova”, despre soluția propusă de PAS privind declanșarea anticipatelor

  Grupul „Pentru Moldova” a venit cu o reacție referitor la soluția propusă de Partidul Acțiune și Solidaritate privind declanșarea anticipatelor. Aceștia consideră că intenția celor de la PAS de a cere deputațil…
  Grupul „Pentru Moldova”, despre soluția propusă de PAS privind declanșarea anticipatelor