Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Șefa Direcţiei Educație, Rodica Guţu,…

Șefa Direcţiei Educație, Rodica Guţu, și-a depus demisia. Primarul general al capitalei a numit un nou adjunct în cadrul direcției

Șefa Direcţiei generale educație, tineret și sport, Rodica Guţu, și-a depus demisia, marți, 21 ianuarie. Între timp, primarul general al capitalei, Ion Ceban, anunță că a semnat cererile de demisie și a celor șefi adjuncți ai direcției.

„Nu a durat mult, după ce luni am cerut să plece benevol. Asta, deoarece doamna știa că a avut multe încălcări pe parcursul activității sale în această direcție, dar și scheme de interese”, a scris Ceban pe Facebook.

Tot marți, Ceban susține că a semnat cererile de demisie și a celor șefi adjuncți ai Direcției Educație, iar între timp l-a numit în una dintre funcțiile de șef-adjunct al Direcţiei generale educație, tineret și sport din cadrul primăriei pe Andrei Pavaloi.

Din anul 2017, Andrei Pavaloi este șef la Direcția educație, tineret și sport, sectorul Râșcani.

Anterior, Pavaloi a fost învinuit că „în perioada anilor 2009- 2015, activând în calitate de Președinte al Comitetului Sindical al Școlii Profesionale nr. 2 mun. Chişinău, acționând cu intenţie directă şi urmărind scopul însușirii ilegale a bunurilor altei persoane, încredințate în administrarea sa, folosindu-se de situația de serviciu, a însușit ilegal din casieria Organizației Sindicale a Școlii Profesionale nr.2 mun. Chişinău, mijloace financiare în sumă totală de 109 265 lei, cauzându-i astfel părții vătămate, Organizația sindicală a Școlii Profesionale nr. 2 mun. Chişinău, o daună materială în proporţii deosebit de mari”.

Pe 3 aprilie 2017, prin sentința Judecătoriei Chişinău, sediul Buiucani, Andrei Pavaloi, a fost achitat de sub învinuirea de comiterea infracțiunii prevăzute de art. 191 alin. (5) din Codul penal, pe motiv că fapta acestuia nu întrunește elementele infracţiunii. Ulterior, decizia primei instanțe a fost menținută de Curtea de Apel și CSJ. Detalii aici

Luni, 20 ianuarie, Ion Ceban i-a cerut șefei Direcției Educație din cadrul Primăriei, Rodica Guțu, să-și dea demisia. Solicitarea lui Ceban a venit, după ce, potrivit lui, în cadrul Direcției Educație au fost depistate și semnalate un șir de nereguli. Edilul capitalei a cerut atunci și implicarea organelor de drept în acest caz.

Șefa Direcției Educație din cadrul Primăriei Chișinău, Rodica Guțu, a fost mustrată pe 30 decembrie 2019, de primarul general al capitalei, Ion Ceban, după ce, în perioada 16 – 20 decembrie, a mers într-o deplasare peste hotare, împreună cu 40 de profesori. Atunci, Ceban i-a cerut Rodicăi Guțu să prezinte explicații în scris, pentru ca ulterior să fie decisă sancțiunea.

Rodica Guțu a fost numită șefă în cadrul Direcției Educație în luna iunie 2018.

Ceban susține că procedura de angajare a unui nou șef al direcției Educație va fi efectuată în conformitate cu legislația în vigoare.