Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Rusia: pro şi anti-separatism

Rusia: pro şi anti-separatism

Rusia descurajează separatismul la ea acasă şi îl încurajează în afara frontierelor sale.  Preşedintele V. Putin a semnat, recent, un decret prin care incitarea la separatism este pedepsită în Rusia cu până la 5 ani de închisoare. Totodată, Ambasada Rusiei la Chişinău încurajează referendumurile Comratului din 2 februarie, prin care se vrea separarea Găgăuziei de R. Moldova.

Două feţe, aceeaşi Rusie. Cum comentaţi?

Mihai-GodeaMihai Godea, deputat independent

Rusia şi jocul dublu sunt sinonime. Una sunt regulile sale interne şi altele – în afară, mai ales în spaţiul ex-sovietic, unde îşi permite orice, de la şantaj la agresiuni armate. Avem cazul Georgiei, mai nou al Ucrainei, Armeniei, ca să nu zic de R. Moldova. Cred că în relaţiile cu Rusia a greşit Chişinăul. Aplicativul „buni cu Rusia” ne-a făcut doar probleme. Uitaţi-vă ce avem în Transnistria. Dar embargourile? Dar discriminarea migranţilor noştri? Trebuie să fim mai fermi în relaţiile cu Rusia. Ceea ce pune Moscova la cale în Sud e un nou atentat la suveranitate, şi aici Chişinăul trebuie să demonstreze mai multă fermitate. Până pe 2 februarie mai e timp. Referendumurile nu trebuie admise, altfel ne facem probleme în plus.

Mihai-CernencoMihai Cernencu, analist politic

Orice imperiu are politici duplicitare, Rusia, la fel. Bunăoară, separatiştii din Transnistria sunt declaraţi de Rusia eroi, iar cei din Cecenia – bandiţi. Era bine să avem şi noi un cadru legal anti-separatism, dar nu ştiu de ce se întârzie cu asta. De ce un Burgudji, un Dobrov, un Formuzal, care sapă sub R. Moldova, stau în funcţii şi nu în puşcării? De ce ambasadorul rus la Chişinău nu a fost expulzat după îndemnul făcut minorităţilor naţionale să urmeze exemplul Comratului? În altă parte era de mult persona nongrata. Că Rusia face ceea ce face, nu e nou. Altceva e cum reacţionăm noi la ceea ce face Rusia. Lecţia transnistreană trebuia învăţată de mult. Separatismul e o crimă împotriva statului şi trebuie condamnat prin lege.

Ecaterina-MardaroviciEcaterina Mardarovici, Clubul Politic al Femeilor 50×50

Rusia, de când e, una spune, alta face. Ba ne recunoaşte independenţa, ba ne ia Transnistria. Acum îşi face loc în Găgăuzia, iar Chişinăul tace. După Comrat, Muhametşin asmuţă la nesupunere şi bulgarii, iar Chişinăul iarăşi tace. Se revoltă cancelariile europene, iar noi ne limităm la dialog. Atât. Ce au dat dialogurile cu Tiraspolul în 22 de ani? Referendumurile la Sud sunt proiecte politice. Rusia caută să ne scoată cu orice preţ din cursa europeană. Numai că Rusia a întârziat. În R. Moldova, cetăţenii s-au pronunţat în problema integrării europene încă la alegerile din 2009-2010, atunci când electoratul, inclusiv cel din Găgăuzia, a votat partidele şi platformele pro-europene. şi basta. Dincolo de asta, toate sunt speculaţii.

anatol-petrencuAnatol Petrencu, istoric

Vedeţi cum e Rusia? Tot ce se face în Transnistria e bine, dar tot ce se întâmplă în Cecenia, Daghestan, Tatarstan – e rău. Faptul că noi, care de 22 de ani ne confruntăm cu separatismul, nu avem o lege anti-secesionism, e greu de explicat. Şi mai neînţeles e faptul că nu avem în concept de remediere a separatismului. Să admitem că, în Transnistria, nu controlăm situaţia. Dar în Găgăuzia? De ce lucrurile sunt lăsate la discreţia başcanului, care e la cheremul lui Rogozin? Unde-i PD, care are majoritatea în Adunarea Populară de la Comrat? De ce nimeni nu le deschide ochii găgăuzilor că sunt folosiţi în jocuri politice, aşa cum au fost folosiţi cei din Transnistria? Atât timp cât vom avea mai multe întrebări decât răspunsuri, situaţia va fi neschimbată.

vladimir-besleagaVladimir Beşleagă, scriitor

Problema cu Rusia şi Găgăuzia nu e nouă. Greşeala cea mare a fost făcută în 1994, când agro-comuniştii au dat Găgăuziei autonomie. A fost o bombă cu efect întârziat. Faptul că Moscova s-a luat de capul Găgăuziei înseamnă că Transnistria nu mai poate salva planurile Rusiei. Vilniusul a pus Rusia pe foc. Până la urmă, şi câştigul pe care credea că l-a obţinut în cazul Ucrainei s-a întors contra sa. Vedeţi ce se îmtâmplă? Era şi de aşteptat ca Moscova să dea de ştire şi în R. Moldova. Referendumurile din Găgăuzia sunt o mare provocare. Nu ştiu dacă mai pot fi oprite, dar ignorate – da… Noi avem o singură şansă pentru a rezista acestor provocări, aşa cum am rezistat la începutul anilor ‘90 – prin mişcări populare masive.