Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Reprezentanții mai multor partide critică…

Reprezentanții mai multor partide critică activitatea CEC: „Aceste alegeri nu sunt nici libere și nici corecte”

Membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC) s-au întrunit în seara zilei de 22 februarie în cadrul unor dezbateri cu concurenții electorali la alegerile parlamentare din 24 februarie în circumscripția națională și cu reprezentanții mai multor misiunilor acreditate de observatori. Reprezentanții mai multor partide politice au adus critici în adresa CEC cu privire la modul de organizare a scrutinului din 24 februarie, dar și cu referire la campania electorală.

La această dezbatere au fost prezenți și liderii Blocului Electoral ACUM, Maia Sandu și Andrei Năstase. Aceștia au adus mai multe critici la adresa CEC.

„Putem să constatăm deja că aceste alegeri nu sunt nici libere și nici corecte. Aceste alegeri nu sunt libere pentru că suntem martorii a mai multe decizii a CEC care vin să îngrădească dreptul oamenilor la vot. Și mă refer aici, în special, la decizia abuzivă a CEC și a Guvernului de a nu permite concetățenilor noștri plecați la munci peste hotare să voteze în baza pașaportului expirat așa cum s-a întâmplat la toate scrutinele precedente. În baza estimărilor noastre este vorba de aproape jumătate de milion de cetățeni. Aceste alegeri nu sunt corecte pentru că instituțiile statului, CEC, nu a reușit să asigure condiții egale pentru toți concurenții”, a spus Maia Sandu în cadrul dezbaterilor.

Mai mult, reprezentanta Blocului ACUM au acuzat conducerea instituției de favorizarea concurenților electorali a partidelor politice Șor, PSRM și PD, acuzându-i pe aceștia de folosirea resurselor administrative în scopuri electorale.

Andrei Năstase, un alt lider al blocului electoral ACUM, a venit și el cu acuzații la adresa conducerii CEC: „O instituție controlată politic și mafiotic de către cel care controlează toate instituțiile statului din R. Moldova, de către Vladimir Plahotniuc, un criminal care a fost deconspirat astăzi ca având și cetățenie rusească. Individul care încalcă legea în R. Moldova și care nu este sancționat de nimeni încalcă legea electorală iar CEC se face că plouă. Alegerile din R. Moldova nu mai pot fi considerate libere și corecte pentru că de fiecare dată când am observat încălcări flagrante a legislației de către trei actori, care au făcut blat în această campanie, vorbesc de partidul condus de oligarhul Plahotniuc de partidul condamnatului penal în instanță Ilan Șor și de partidul condus de facto de Igor Dodon, această instituție nu făcea decât să mimeze un scrutin electoral”.

Președinta CEC, nu a comentat acuzațiile care i se aduc. Aceasta a precizat că scopul întrevederii este despre a discuta despre competențele organelor electorale, care au obligațiunea de a organiza scrutinul.

„Mă voi abține de a da comentarii declarațiilor politice”, a spus Alina Russu.

Cu acuzații privind organizarea acestui scrutin electoral a venit și deputata Maria Postoico, din partea PCRM. Aceasta a declarat că în această campanie electorală exponenții partidului său au fost supuși presiunilor și s-a arătat solidară cu mesajul expus de liderii Blocului ACUM.

Câteva remarci privind campania electorală a făcut și reprezentantul Partidului Democrat, Vadim Moțarschii, fost membru al CEC: „Un lucru care l-am remarcat este că în perioada de după înregistrare a concurenților electorali și până la începerea campaniei electorale, cumva, cadrul normativ nu reglementează comportamentul concurenților electorali care sunt înregistrați. Imediat de când au fost înregistrați primii patru concurenți electorali, din 2 ianuarie, am văzut candidați electorali plimbându-se la televiziunile pe care le controlează. Codul electoral pe deoparte spune ca în campanie electorală un concurent electoral are, de fapt, dreptul la două minute de publicitate electorală și ei se perindau pe la talkshow-uri care așa și se cheamă 60 de minute cu Xulescu”.

La dezbatere a participat și activistul Andrei Donică, lider al mișcării social politice Speranța-Nadejda, acesta si-a lipit gura în semn de protest față de acțiunile FISC-ul, care nu a luat la evidență contul bancar al formațiunii din care face parte.

În cadrul dezbaterilor, Alina Russu a făcut și câteva precizări organizatorice cu referire la ziua de 24 februarie. Potrivit CEC, la alegerile parlamentare, în circumscripția națională au fost înregistrați 15 concurenți, printre care 14 partide politice și un bloc electoral. Totodată, în cele 51 de circumscripții uninominale au fost înregistrați 326 de concurenți electorali.

„Pentru că acest scrutin cuprinde atât componenta alegerilor parlamentare cât și scrutinul referendar, în acest scrutin vor fi puse în aplicare 4 tipuri de buletine de vot, doua utilizate pentru alegerile parlamentare și două buletine de vot vor fi pentru întrebări supuse referendumului republican consultativ”, a precizat Alina Russu, președinta CEC.

În același timp a fost adusă la cunoștința invitaților informația privind constituirea celor 2141 de secții de votare. Dintre acestea, 123 sunt stabilite pentru cetățenii R. Moldova care domiciliază sau se află în ziua votării peste hotare, iar 47 sunt organizate pe teritoriul R. Moldova pentru categoria de cetățeni din stânga Nistrului pentru care au fost formate doua circumscripții uninominale.