Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Reacția MAEIE, după ce Ambasada…

Reacția MAEIE, după ce Ambasada Federației Ruse s-a declară „jignită” de decizia CC și a amintit de războiul de pe Nistru

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) face apel către misiunile diplomatice acreditate în R. Moldova să manifeste respect față de legile și să se abțină de la comentarii, care ar putea fi calificate ca ingerințe în treburile interne ale statului. Reacția vine după ce Ambasada Federației Ruse în R. Moldova a criticat decizia de joi a Curţii Constituţionale (CC), prin care a fost declarată neconstituțională legea ce oferea statut special limbii ruse.

MAEIE a cerut misiunile diplomatice acreditate în R. Moldova să manifeste respect față de legile în spiritul Convenției cu privire la relațiile diplomatice de la Viena (1961).

„În contextul recentelor declarații pe marginea Hotărârii nr. 4 a Curții Constituționale pentru controlul constituționalității Legii nr. 234 din 16 decembrie 2020 cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul R. Moldova, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene solicită misiunilor diplomatice acreditate în R. Moldova și membrilor personalului diplomatic al acestora, în spiritul Convenției cu privire la relațiile diplomatice de la Viena (1961), să manifeste respect față de legile, regulamentele și instituțiile statului de acreditare și să se abțină de la comentarii, care ar putea fi calificate ca ingerințe în treburile interne ale statului”, se arată în declarația purtătorului de cuvânt al MAEIE, Daniel Vodă.

Ambasada Federației Ruse la Chișinău a calificat decizia CC drept „jignire” la adresa statului și poporului rus, spune că verdictul este unul „alarmant” şi aminteşte de consecinţele „şovinismul anti-rus” de la finele secolului trecut.

Misiunea diplomatică spune că „privarea limbii ruse de statutul limbii de comunicare interetnică pare a fi un factor alarmant în contextul păstrării păcii interetnice în statul multinațional moldovenesc”.


„Timp de decenii, alături de limba de stat a R. Moldova, rusa a fost un element integrant al comunicării eficiente și al coexistenței armonioase a tuturor grupurilor naționale din țară – moldoveni, ucraineni, ruși, bulgari, găgăuzi, evrei, romi, polonezi. În acest context, jignirile radicalilor împotriva conducerii țării noastre, a poporului din Rusia și a cetățenilor de limbă rusă din R. Moldova par contradictorii şi blasfemiatoare”, se mai arată în comentariu.

Misiunea diplomatică amintește, în context, de consecinţele „şovinismului anti-rus” de la finele secolului trecut, adică de războiul de pe Nistru.

„Reacţia forţelor moldoveneşti sănătoase la actele rusofobe este înţeleasă. Consecinţele şovinismului anti-rus de la sfârşitul anilor ’80 şi începutul anilor ’90 ai secolului trecut sunt foarte bine cunoscute”, se mai menţionează în reacția Ambasadei Federației Ruse în R. Moldova.  

Joi, 21 ianuarie, CC a declarat neconstituțională Legea cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul R. Moldova, votata de către deputații PSRM – Șor la ședința nocturnă a Parlamentului din 16 decembrie 2020.

Potrivit președintei CC, Domnica Manole, judecătorul Curții Constituționale, Vladimir Țurcan, a avut o opinie separată pe marginea subiectul respectiv.

Respectiva lege prevedea ca angajații instituțiilor de stat erau obligați să discute, să ofere informații și să asigure traducerea avizelor, certificatelor și a oricărui tip de documente în limba rusă, dacă cetățenii vin cu solicitari în acest sens. Acest proiect de lege a fost elaborat de către deputații PSRM.

CC a fost sesizată de deputații Dinu Plîngău, Maria Ciobanu și Octavian Țîcu.