Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Reacția lui Năstase la refuzul…

Reacția lui Năstase la refuzul PG de a porni o urmărire penală privind uzurparea puterii de stat

Foto: gov.md

Ministrul Afacerilor Interne, vicepremierul Andrei Năstase, susține că refuzul Procuraturii Generale (PG) de a porni urmărirea penală privind uzurparea puterii de stat este o „nouă dovadă că uzurparea puterii în stat este o operațiune concertată și coordonată”.

Potrivit acestuia, țara noastră încă este „republica procurorilor”, iar șeful interimar al PG, Igor Popa, „a dovedit încă o dată că nu se află în slujba poporului, ci în serviciul oligarhiei și al bandiților”.

„Îl avertizez pe acest Popa că este în vigoare Hotărârea Parlamentului cu privire la captivitatea statului și că la nivelul coaliției de guvernare vom lua măsuri ferme în sensul acestei hotărâri, astfel încât Procuratura să nu mai poată bloca aflarea adevărului și dezvăluirea abuzurilor comise de regimul Plahotniuc și sancționarea criminalilor”, a scris autorul denunțului pe pagina sa de Facebook.

Astăzi, 25 iulie, Procuratura Generală (PG) a anunțat, prin intermediul unui comunicat de presă, că a emis ordonanţă de refuz în pornirea urmăririi penale, motivând că nu există fapta infracţiunii de „uzurpare a puterii de stat”.

„Respectiva hotărâre a fost adoptată în rezultatul analizei circumstanţelor faptice, aprecierea probelor administrate, fiind bazată pe raţionamente de ordin juridic”, menționează PG.

Denunțul depus de către Năstase, prin care cerea ridicarea imunității parlamentare a lui Vlad Plahotniuc și tragerea acestuia la răspundere, a fost înregistrat la 20 iunie. De asemenea, acesta solicita tragerea la răspundere a judecătorilor Curții Constituționale, deoarece, potrivit lui, în perioada 7-9 iunie, ei „au aprobat decizii, hotărâri și avize contrare prevederilor Constituției R. Moldova, în scopul de a permite numitului Plahotniuc Vladimir și grupării criminale conduse de acesta să se mențină abuziv la putere, precum și de a asigura o legalitate așa-zisului Guvern condus de Filip Pavel”.