Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Raport: China și Federația Rusă…

Raport: China și Federația Rusă continuă să se folosească de criza provocată de pandemia de coronavirus pentru a difuza fake news

China și Rusia continuă să se folosească de criza provocată de pandemia de coronavirus pentru a difuza fake news, potrivit celei mai recente actualizări a raportului realizat de echipa Serviciului European de Acțiune Externă.

Potrivit autorilor raportului, în Uniunea Europeană și nu numai, mesajele de dezinformare urmăresc să încurajeze neîncrederea în capacitatea instituțiilor. Totodată, unii exploatează această criză pentru a-și promova interesele geopolitice, de cele mai multe ori punând la îndoială credibilitatea Uniunii Europene și a partenerilor săi.

La nivel global, aceștia semnalează că afimațiile din social media potrivit cărora Uniunea Europeană se dezintegreză în fața COVID-19 sunt în trend în toate regiunile analizate. În cadrul rețelelor de socializare, aceste afirmații, promovate deseori de mass-media rusești, precum Russia Today și Sputnik, au evidențiat, de asemenea, cum Kremlinul a fost mai bine pregătit decât omologii săi occidentali. Totodată, au fost publicate articole care aveau un conținut conspirativ precum că „virusul a fost creat în laborator sau a fost intenționat răspândit”.

În Uniunea Europeană, dezinformarea și sfaturile medicale eronate privind COVID-19 continuă să circule pe rețelele de socializare, în contradicție cu recomandările făcute de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) sau cu sfaturile autorităților naționale transmise prin diferite canale de comunicare. Experții dau exemplu în acest caz informațiile transmise de Sputnik Deutschland, care promovează pe Facebook și Twitter afirmația potrivit căreia spălatul pe mâini” nu contribuie la prevenirea infectării cu SARS-CoV-2.

China: Mass-media de stat și oficialii guvernamentali promovează teorii nedovedite despre originea noului coronavirus.

Rusia: Mai bine de 150 de cazuri de dezinformare privind pandemia de coronavirus, provenite din surse pro-Kremlin, au fost înregistrate, potrvit autorilor raportului, din 22 ianuarie până în prezent.

Balcanii de Vest: În această regiune predomină teoriile conspirative care sugerează că virusul COVID 19 reprezintă o armă biologică americană sau un pretext pentru o invazie”. În această regiune se mai promovează ideea că, din cauza situației de acum, Uniunea Europeană întoarce spatele” Balcanilor de Vest.

Turcia: Informațiile privind sănătatea pacienților și distorsionată continuă să circule pe scară largă pe rețelele de socializare, în timp ce se pune accent pe discursuri anti-UE și critici față de UE.

Ca răspuns la criza de sănătate publică, oficialii UE și directorii de la Google, Facebook și Twitter s-au pronunțat asupra acestei probleme. Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a cerut atât companiilor tehnologice, cât și publicului să oprească răspândirea dezinformării online.

În acest sens, Comisia Europeană a prezentat un material informativ dedicat luptei împotriva dezinformării în ceea ce privește noul coronavirus: