• Radiografie electorală: Totul despre candidații din circumscripția nr.9

  Radiografie electorală: Totul despre candidații din circumscripția nr.9
  04 februarie 2019 | 14:29

  Au rămas zile numărate până la alegerile parlamentare din 24 februarie, iar în acest context ZdG lansează o serie de articole informative despre candidații care vor lupta în fiecare circumscripție uninominală. 

  Pentru circumscripția uninominală numărul 9, Bălți, vor lupta opt concurenți electorali, dintre care doi sunt candidați independenți. Primul în buletinul de vot va figura democratul Serghei Buzurnîi, fiind urmat de Alexandr Usatîi de la PSRM și Igor Himici de la Partidul „Șor”. Lista este continuată de Elena Bordianu, înaintată de Blocul ACUM, dar și Ivan Osoianu (Partidul Nostru). Lista este încheiată de doi candidați independenți, Diana Grosu și Renata Grădinaru, dar și de candidatul PCRM, Said-Muhmat Amaev.

  Foto: candidat.md

  Serghei Buzurnîi, PDM

  Alege2019 scrie că Buzurnîi a fost ales în 2015 primar al satului Sadovoe din partea Partidului Comuniștilor. Ulterior, în 2016, acesta a fost exclus din PCRM, iar în 2017 a aderat la PDM. Buzurnîi este și fondator al companiei SRL Selmax și K, cu activități în domeniul agriculturii.

  Potrivit declarației de avere și interese personale, candidatul democraților a ridicat în perioada 2017 – 2018 un salariu de 162 de mii de lei. Familia lui Buzurnîi deține peste 70 de terenuri, o casă de locuit de 84,7 m2, un spațiu comercial de 235 m2, și alte patru bunuri imobile. Buzurnîi are în proprietate un automobil cumpărat în 2018 la un preț de 900 de euro. Familia candidatului mai are în posesie alte două automobile.

  Foto: ntv.md

  Alexandr Usatîi, PSRM

  În urma alegerilor locale din 2003, Alexandr Usatîii a devenit consilier municipal în Bălți din partea PCRM, scrie Alege2019. După alegerile locale din 2007, Usatîi a fost propus de către fracțiunea PCRM din consiliul municipal la funcția de vice-primar, funcție pe care a păstrat-o și după alegerile locale din 2011. Însă în aprilie 2015 a fost demis cu votul majorității consilierilor PCRM din cauza apropierii acestuia de PSRM. Ulterior, în mai 2018, Alexandr Usatîi a fost candidatul PSRM la funcția de primar al mun. Bălți.

  Usatîi indică în declarația sa de avere și interese personale pentru 2017 – 2018 un salariu total de 57 de mii de lei, obținut de la Fundația de binefacere „Soluția” și 1 700 de lei din funcția de consilier local. Usatîi declară un teren intravilan, un garaj, și 1/5 cotă parte dintr-un apartament și dintr-o casă de locuit . Usatîi susține că este proprietarul unui Renault Megane, fabricat în anul 2008 și cumpărat în anul 2015 cu 50.000 de lei, dar și a unui Ford Escort, dobândit în 2003 cu 10 mii de lei. Candidatul PSRM la funcția de deputat deține și 192 de acțiuni la S.A „Asito-Invest”.

  Foto: alege2019.md

  Igor Himici, Partidul „Șor”

  Pe site-ul Comisiei Electorale Centrale se precizează că Igor Himici este jurist de profesie, fiind administrator al SRL „Hișido”.

  Potrivit declarației de avere și interese personale pentru 2017 – 2018, Himici nu a avut nici un salariu în această perioada. Soția sa a ridicat în schimb un salariu de 164 de mii de la SRL „Avia Invest”. La venitul familiei Himici se adaugă 12 mii de euro și 40 de mii de lei primiți în numerar cu ocazia zilelor de naștere a copiilor și soției.  Familia candidatului Partidului „Șor” deține 1/5 cota parte dintr-un apartament, un automobil de model Hyundai Elantra, procurat în 2016 cu 10 mii de lei și un automobil de model Mercedes GLE, fabricat în 2018, și procurat în leasing în 2018 cu o sumă de 52 de mii de euro.

  Foto: acum.md

  Elena Bordianu, Blocul ACUM

  Elena Bordianu este vicepreședință a Organizației Teritoriale Bălți a Platformei DA.  Candidata Blocului ACUM este profesoară de limba și literatura română, activând și în calitate de coordonator de proiect la Asociația Femeilor de Afaceri din mun. Bălți.

  Bordianu indică în declarația de avere și interese personale pentru 2017 – 2018 un salariu total de 312 mii de lei. Candidata Blocului ACUM nu deține nici o mașină, nici un teren sau vreo altă avere imobilă.

  Foto: pnru.md

  Ivan Osoianu, Partidul Nostru

  Osoianu este vicepreședinte al Organizației Teritoriale Bălți. Economist de profesie, candidatul Partidului Nostru este director al Întreprinderii Municipale „Aprovizionare” din Bălți.

  Din funcția de director al ÎM „Aprovizionare”, Osoianu a câștigat 280 de mii de lei în perioada 2017 – 2018. Potrivit declarației de avere și interese personale, familia candidatului PN deține un apartament, și 1/2 cota parte dintr-o casă de locuit și un alt apartament.

  Foto: reper.md

  Diana Grosu, candidat independent

  Diana Grosu este jurist de profesie. Aceasta activează în calitate de expert în achiziții la Asociația pentru Drepturile Omului Lex XXI.

  Grosu indică că în perioada 2017 – 2018 a obținut un salariu cumulativ de peste 550 de mii de lei de la IDIS „Viitorul, A.O. Ager, Asociația pentru Drepturile Omului Lex XXI și ICS Strabag SRL. Potrivit declarației de avere și interese personale, Diana Grosu deține un teren intravilan, un apartament și un automobil de model Toyota Corolla, procurat în 2016 cu 20 de mii de lei.

  Foto: btv.md

  Renata Grădinaru, candidat independent

  Potrivit CEC, Renata Grădinaru este economist de profesie. Aceasta activează în calitate de conducător de cerc la Centrul de Resurse pentru Adolescenți și Tineret, fiind și inițiatoarea și coordonatoarea proiectului „Bugetul civic” din Bălți.

  Conform declarației de avere și interese personale, Renata Grădinaru a obținut în perioada 2017 – 2018 un salariu de 55 de mii de lei, la care se mai adaugă încă circa 5 mii de lei pentru prestări de servicii. Candidata la parlamentare nu declară nici un bun imobil sau mobil.

  Said-Muhmat Amaev, PCRM

  Despre candidatul comuniștilor pe această circumscripție nu există prea multe informații publice. Pe site-ul CEC se menționează doar că acesta este jurist de profesie și activează în calitate de antrenor la Școala sportivă „B. Petuhov”.

  În declarația de avere și interese personale pentru 2017 – 2018, Amaev indică un salariu de 167 de mii de lei, 1/2 cota parte dintr-un apartament și un BMW 318, procurat în 2013 cu 70 de mii de lei.

  Vezi AICI lista tuturor secțiilor de votare din Circumscripția nr. 9

  [gs-fb-comments]

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  64 de cetățeni ai R. Moldova au fost repatriați din Emiratele Arabe Unite

  Potrivit Ambasadei României la Chișinău, 64 de cetățeni ai R. Moldova au fost repatriați astăzi, 4 aprilie, din Emiratele Arabe Unite. Aceștia au reușit să ajungă acasă prin intermediul unei curse aeriene speci…
  64 de cetățeni ai R. Moldova au fost repatriați din Emiratele Arabe Unite

  Număr record de infectare cu COVID-19. 161 de cazuri noi confirmate

  În ultimele 24 de ore a fost confirmat un număr record de cazuri de infectare cu COVID-19. Până la această oră, astăzi, 4 aprilie, 161 de persoane au fost testate pozitiv cu noul coronavirus, dintre care 11 caz…
  Număr record de infectare cu COVID-19. 161 de cazuri noi confirmate

  4,2 milioane de lei pentru reconstrucția unui havuz pietonal. Primăria anunță licitație deschisă

  În plină criză pandemică, Direcţia Generală Locativ Comunală şi Amenajare din cadrul Primăriei Municipiului Chișinău a anunțat vineri, 3 aprilie, licitație deschisă pentru construcția havuzului pietonal din par…
  4,2 milioane de lei pentru reconstrucția unui havuz pietonal. Primăria anunță licitație deschisă

  Şeful secţiei internare al Spitalului Clinic Municipal „Sfânta Treime”, diagnosticat cu noul coronavirus

  Şeful Secţiei Internare al Spitalului Clinic Municipal „Sfânta Treime” a fost diagnosticat cu COVID-19. Potrivit Cristinei Stratulat, consilierul în comunicare a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Soc…
  Şeful secţiei internare al Spitalului Clinic Municipal „Sfânta Treime”, diagnosticat cu noul coronavirus

  Încă un deces cauzat de COVID-19 înregistrat în stânga Nistrului

  Autoritățile de la Tiraspol au confirmat astăzi, 4 aprilie, cel de-al treilea deces cauzat de noul coronavirus din stânga Nistrului. Este vorba despre o tânără de 27 de ani care era într-o stare gravă, având in…
  Încă un deces cauzat de COVID-19 înregistrat în stânga Nistrului

  Campania “Accesul la Justiție”. Starea de urgență: libertăți și drepturi restricționate

  În Republica Moldova a fost instituită stare de urgență pentru 60 de zile, până la 15 mai 2020. Urmând exemplul altor țări, autoritățile moldovenești au aprobat un set de măsuri pentru a diminua extinderea infe…
  Campania “Accesul la Justiție”. Starea de urgență: libertăți și drepturi restricționate