• Radiografie electorală: Totul despre candidații din circumscripția nr.9

  Radiografie electorală: Totul despre candidații din circumscripția nr.9
  vizualizări
  04 februarie 2019 | 14:29

  Au rămas zile numărate până la alegerile parlamentare din 24 februarie, iar în acest context ZdG lansează o serie de articole informative despre candidații care vor lupta în fiecare circumscripție uninominală. 

  Pentru circumscripția uninominală numărul 9, Bălți, vor lupta opt concurenți electorali, dintre care doi sunt candidați independenți. Primul în buletinul de vot va figura democratul Serghei Buzurnîi, fiind urmat de Alexandr Usatîi de la PSRM și Igor Himici de la Partidul „Șor”. Lista este continuată de Elena Bordianu, înaintată de Blocul ACUM, dar și Ivan Osoianu (Partidul Nostru). Lista este încheiată de doi candidați independenți, Diana Grosu și Renata Grădinaru, dar și de candidatul PCRM, Said-Muhmat Amaev.

  Foto: candidat.md

  Serghei Buzurnîi, PDM

  Alege2019 scrie că Buzurnîi a fost ales în 2015 primar al satului Sadovoe din partea Partidului Comuniștilor. Ulterior, în 2016, acesta a fost exclus din PCRM, iar în 2017 a aderat la PDM. Buzurnîi este și fondator al companiei SRL Selmax și K, cu activități în domeniul agriculturii.

  Potrivit declarației de avere și interese personale, candidatul democraților a ridicat în perioada 2017 – 2018 un salariu de 162 de mii de lei. Familia lui Buzurnîi deține peste 70 de terenuri, o casă de locuit de 84,7 m2, un spațiu comercial de 235 m2, și alte patru bunuri imobile. Buzurnîi are în proprietate un automobil cumpărat în 2018 la un preț de 900 de euro. Familia candidatului mai are în posesie alte două automobile.

  Foto: ntv.md

  Alexandr Usatîi, PSRM

  În urma alegerilor locale din 2003, Alexandr Usatîii a devenit consilier municipal în Bălți din partea PCRM, scrie Alege2019. După alegerile locale din 2007, Usatîi a fost propus de către fracțiunea PCRM din consiliul municipal la funcția de vice-primar, funcție pe care a păstrat-o și după alegerile locale din 2011. Însă în aprilie 2015 a fost demis cu votul majorității consilierilor PCRM din cauza apropierii acestuia de PSRM. Ulterior, în mai 2018, Alexandr Usatîi a fost candidatul PSRM la funcția de primar al mun. Bălți.

  Usatîi indică în declarația sa de avere și interese personale pentru 2017 – 2018 un salariu total de 57 de mii de lei, obținut de la Fundația de binefacere „Soluția” și 1 700 de lei din funcția de consilier local. Usatîi declară un teren intravilan, un garaj, și 1/5 cotă parte dintr-un apartament și dintr-o casă de locuit . Usatîi susține că este proprietarul unui Renault Megane, fabricat în anul 2008 și cumpărat în anul 2015 cu 50.000 de lei, dar și a unui Ford Escort, dobândit în 2003 cu 10 mii de lei. Candidatul PSRM la funcția de deputat deține și 192 de acțiuni la S.A „Asito-Invest”.

  Foto: alege2019.md

  Igor Himici, Partidul „Șor”

  Pe site-ul Comisiei Electorale Centrale se precizează că Igor Himici este jurist de profesie, fiind administrator al SRL „Hișido”.

  Potrivit declarației de avere și interese personale pentru 2017 – 2018, Himici nu a avut nici un salariu în această perioada. Soția sa a ridicat în schimb un salariu de 164 de mii de la SRL „Avia Invest”. La venitul familiei Himici se adaugă 12 mii de euro și 40 de mii de lei primiți în numerar cu ocazia zilelor de naștere a copiilor și soției.  Familia candidatului Partidului „Șor” deține 1/5 cota parte dintr-un apartament, un automobil de model Hyundai Elantra, procurat în 2016 cu 10 mii de lei și un automobil de model Mercedes GLE, fabricat în 2018, și procurat în leasing în 2018 cu o sumă de 52 de mii de euro.

  Foto: acum.md

  Elena Bordianu, Blocul ACUM

  Elena Bordianu este vicepreședință a Organizației Teritoriale Bălți a Platformei DA.  Candidata Blocului ACUM este profesoară de limba și literatura română, activând și în calitate de coordonator de proiect la Asociația Femeilor de Afaceri din mun. Bălți.

  Bordianu indică în declarația de avere și interese personale pentru 2017 – 2018 un salariu total de 312 mii de lei. Candidata Blocului ACUM nu deține nici o mașină, nici un teren sau vreo altă avere imobilă.

  Foto: pnru.md

  Ivan Osoianu, Partidul Nostru

  Osoianu este vicepreședinte al Organizației Teritoriale Bălți. Economist de profesie, candidatul Partidului Nostru este director al Întreprinderii Municipale „Aprovizionare” din Bălți.

  Din funcția de director al ÎM „Aprovizionare”, Osoianu a câștigat 280 de mii de lei în perioada 2017 – 2018. Potrivit declarației de avere și interese personale, familia candidatului PN deține un apartament, și 1/2 cota parte dintr-o casă de locuit și un alt apartament.

  Foto: reper.md

  Diana Grosu, candidat independent

  Diana Grosu este jurist de profesie. Aceasta activează în calitate de expert în achiziții la Asociația pentru Drepturile Omului Lex XXI.

  Grosu indică că în perioada 2017 – 2018 a obținut un salariu cumulativ de peste 550 de mii de lei de la IDIS „Viitorul, A.O. Ager, Asociația pentru Drepturile Omului Lex XXI și ICS Strabag SRL. Potrivit declarației de avere și interese personale, Diana Grosu deține un teren intravilan, un apartament și un automobil de model Toyota Corolla, procurat în 2016 cu 20 de mii de lei.

  Foto: btv.md

  Renata Grădinaru, candidat independent

  Potrivit CEC, Renata Grădinaru este economist de profesie. Aceasta activează în calitate de conducător de cerc la Centrul de Resurse pentru Adolescenți și Tineret, fiind și inițiatoarea și coordonatoarea proiectului „Bugetul civic” din Bălți.

  Conform declarației de avere și interese personale, Renata Grădinaru a obținut în perioada 2017 – 2018 un salariu de 55 de mii de lei, la care se mai adaugă încă circa 5 mii de lei pentru prestări de servicii. Candidata la parlamentare nu declară nici un bun imobil sau mobil.

  Said-Muhmat Amaev, PCRM

  Despre candidatul comuniștilor pe această circumscripție nu există prea multe informații publice. Pe site-ul CEC se menționează doar că acesta este jurist de profesie și activează în calitate de antrenor la Școala sportivă „B. Petuhov”.

  În declarația de avere și interese personale pentru 2017 – 2018, Amaev indică un salariu de 167 de mii de lei, 1/2 cota parte dintr-un apartament și un BMW 318, procurat în 2013 cu 70 de mii de lei.

  Vezi AICI lista tuturor secțiilor de votare din Circumscripția nr. 9

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Maia Sandu spune că Igor Dodon comunică în continuare cu Vlad Plahotniuc: „Se încearcă un târg acolo”

  Lidera PAS spune că Igor Dodon și Vladimir Plahotniuc mențin comunicarea și că, în urma publicării imaginilor se vede clar că se încearcă un târg despre care vom afla mai târziu. Declarațiile au fost făcute în…
  Maia Sandu spune că Igor Dodon comunică în continuare cu Vlad Plahotniuc: „Se încearcă un târg acolo”

  Igor Dodon despre vacanțele din week-end de la tabăra de la Sadova: „Eu nu merg doar la mama în sat”

  Igor Dodon recunoaște că-și petrece zilele de odihnă la Tabăra de la Sadova, dar neagă faptul că aceasta îi aparține. În context, șeful statului spune că nu poate merge doar la mama sa când vizitează satul nata…
  Igor Dodon despre vacanțele din week-end de la tabăra de la Sadova: „Eu nu merg doar la mama în sat”

  Cine este șeful departamentului IT al PDM reținut de procurori în cadrul unei operațiuni legate de dosarul furtului miliardului

  Curtea de Apel a respins contestația avocaților șeful departamentului IT al PDM reținut joi, 2 iulie în cadrul unor percheziții la fostul sediu al Partidului Democrat. Potrivit NewsMaker.md, este vorba despre M…
  Cine este șeful departamentului IT al PDM reținut de procurori în cadrul unei operațiuni legate de dosarul furtului miliardului

  LIVE, VIDEO/ Proteste în Belarus după ce doi candidați ai opoziției au fost scoși din cursa pentru prezidențiale

  Revoltă la Minsk după ce doi din candidații opoziției, Victor Babariko și Valeri Țepkalo au fost scoși din cursa pentru prezidențiale. Babariko și Țepkalo erau cotați cu cele mai mari șanse de a lupta cu actual…
  LIVE, VIDEO/ Proteste în Belarus după ce doi candidați ai opoziției au fost scoși din cursa pentru prezidențiale

  Igor Dodon: 6-8 deputați socialiști au declarat că au fost contactați să părăsească fracțiunea. La procuratură au depus plângeri 10-15 deputați PSRM și PDM

  Igor Dodon se arată dezamăgit și îngrijorat de acțiunile forțelor de ordine care nu ar investiga așa cum trebuie traseismul deputaților. Dodon spune că nu vrea să învinovățească pe nimeni, dar că întrebarea num…
  Igor Dodon: 6-8 deputați socialiști au declarat că au fost contactați să părăsească fracțiunea. La procuratură au depus plângeri 10-15 deputați PSRM și PDM

  Se caută 10 monumente cultural-istorice de pe ambele maluri ale Nistrului, care să fie restaurate din fonduri europene

  Concurs de selectare a 10 monumente cultural-istorice de pe ambele maluri ale Nistrului care să fie restaurate din fonduri europene. Anunțul a fost postat de Programul finanțat de Uniunea Europeană „Măsuri de p…
  Se caută 10 monumente cultural-istorice de pe ambele maluri ale Nistrului, care să fie restaurate din fonduri europene