Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   R. Moldova - premier cu…

R. Moldova – premier cu statut de bănuit într-un dosar penal

Inspectoratul General al Poliţiei (IGP) a pornit un dosar penal în cazul diplomelor de studii ale prim-ministrului Chiril Gaburici. Informaţia a fost făcută publică de ministrul Afacerilor Interne, Oleg Balan. „În legătură cu acest caz urmează să fie iniţiat un dosar penal, întrucât au fost depistate acte care prezintă interes pentru urmărirea penală”, a declarat ministrul.

Totodată, contactaţi de ZdG, reprezentanţii IGP au declarat că există posibilitatea ca premierul să aibă un statut de bănuit în acest dosar penal.

„Dosarul penal este pornit în legătură cu bănuiala rezonabilă privind falsificarea unor documente. Noi încă nu ştim cine le-a falsificat şi circumstanţele în care au fost falsificate. La acest moment, domnul Gaburici nu are niciun statut, dar bineînţeles că va avea statutul de bănuit la timpul cuvenit. Dacă va apărea necesitatea de a-l audia, sigur că va avea statut de bănuit. Oricare cetăţean poate să se aştepte şi poate fi audiat dacă încalcă legea”, a declarat Gheorghe Malic, şeful Direcţiei Urmărire Penală din cadrul IGP.

Malic nu a dorit să destăinuie care este instituţia care i-a eliberat premierului diploma de studii falsă, motivând că diploma de studii putea să fie falsificată de persoane ce nu ţin de această instituţie de învăţământ.

„Nu pot să vă răspund la această întrebare deoarece nu este exclus ca această instituţie nu a eliberat acest act. Nu pot să vă spun care este ea deoarece nu doresc să stric imaginea acestei instituţii. Când va veni timpul instanţa de judecată va stabili dacă instituţia a falsificat sau altcineva a falsificat documentul în numele ei. Până atunci nu putem divulga numele ei,” a precizat Malic.

După apariţia acestor informaţii în presă Ministerul Afacerilor Interne a venit cu o precizare, în care explică că „până la momentul de faţă nu se constată faptul falsificării acestui document”. Astfel spus, după mai bine de o lună de cercetări, oamenii legii mai menţin noţiunea de bănuială de falsificare.
Am întrebat experţii în drept care ar fi procedura în cazul în care premierul Gaburici va avea un statut de bănuit sau, ulterior, de învinuit şi dacă va fi obligat să-şi dea demisia.

„Din punct de vedere legal nu există o asemena obligaţie. Ca regulă, dacă e vorba de dosar penal, procurorul vine cu propunerea către angajator de a suspenda persoana bănuită sau învinuită în cadrul unui dosar penal. Deja în baza acestei propuneri, angajatorul decide. În cazul premierului, angajatorul, într-un fel, este Parlamentul, care trebuie să decidă. Eu cred că dacă apare un dosar penal, iar premierul capătă un statut în cadrul respectivului dosar penal, el trebuie să-şi dea singur demisia”.

Amintim că Inspectoratul General de Poliţie a ridicat, acum mai bine de o lună, de la mai multe instituţii de învăţământ documentele de studii ale premierului Gaburici.

Subiectul studiilor premierului Gaburici a fost dezvăluit de ZdG. Pe 5 martie, ZdG a publicat un articol care relata despre faptul că şeful Guvernului a picat, în 1995, BAC-ul susţinut la Colegiul de Microelectronică din Chişinău. Astfel, a apărut întrebarea în temeiul cărui document a fost acesta înmatriculat la Academia de Studii Economice din Moldova. Până acum, premierul şi Guvernul nu au putut oferi o explicaţie care ar face lumină în cazul diplomelor de studii ale prim-ministrului.

A.B.
Publicitate
Publicitate