Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   PSRM în loc de Guvern.…

PSRM în loc de Guvern. Formațiunea anunță că „achitarea salariilor, pensiilor și altor plăți sociale se va face fără întîrziere” și spune ce se va întâmpla dacă CC va bloca creditul rusesc

Achitarea salariilor, pensiilor și altor plăți sociale este prioritară și se va face fără întîrziere”, se precizează într-un comunicat de presă al PSRM.

Anunțul vine în contextul declarațiilor anterioare ale șefului statului, Igor Dodon, și el exponent al PSRM, care spunea că dacă se va bloca acordul de creditare cu Federația Rusă, din 1 mai, statul ar putea să nu mai achite salariile la bugetari, dar și pensiile.

„Riscul blocării de către unii politicieni a legilor bugetar-fiscale în baza cărora guvernul finanțează aceste cheltuiieli se menține, dar datorită promulgării și publicării rapide a acestor acte legislative ele au intrat în vigoare sâmbătă, 25 aprilie. Astfel, Ministerul Finanțelor a reușit accesarea celor peste 4 miliarde lei oferiți de FMI, înainte ca aceste legi să fie blocate. Rămân, însă, sub pericol de nefinanțare chetuielile, care conform rectificării bugetare urmează a fi finanțate din mijloacele creditului de stat din partea Federației Ruse”, anunță PSRM, formațiune aflată la guvernare.

Totuși, PSRM susține că în cazul blocării finanțării din Rusia de către Curtea Constituțională, guvernul va trebui să vină în Parlament cu rectificare, reducând peste 4 miliarde de lei cheltuielile menite să susțină economia națională. „Astfel, dacă acei peste 4 mlrd de lei (echivalentul creditului rusesc de 200 mln euro) nu vor mai ajunge în buget, Guvernul va fi nevoit să renunțe la reparația drumurilor (1,4 mlrd lei), la subvenționarea dobînzilor pentru creditele acordate agenților economici (90 mln lei), la programul de rambursare a TVA pentru agenții economici (1 miliard de lei), la alocarea mijloacelor suplimentare pentru sistemul medical (circa 600 mln lei), la implementarea măsurilor menite să atenueze consecințele secetei, precum și la alte cheltuieli esențiale pentru funcționarea statului în condițiile unei crize pandemice, economice, dar și de situație excepțională în agricultură”, se afirmă în comunicatul PSRM.

PSRM precizează că despre acest fapt au discutat luni seara, 27 aprilie, reprezentanții majorității parlamentare. În context, coaliția de guvernare apreciază și salută asistența externă oferită țării noastre de partenerii externi: Fondul Monetar Internațional, Uniunea Europeană, Banca Mondială, Federația Rusă, Turcia. De asemenea, Chișinăul este recunoscător pentru sprijinul anunțat astăzi de România, la 10 ani de parteneriat strategic cu țara noastră: echipe de medici, măști, materiale sanitare și medicamente vor ajunge la Chișinău în perioada următoare”, precizează PSRM.

Totodată, la ședința coaliției s-a discutat necesitatea unor măsuri și acțiuni post-criză care „să țintească relansarea economiei naționale”. În comunicat se mai precizează că „relaxarea restricțiilor pentru cetățeni și reluarea activității economice în unele sectoare va fi strict monitorizată de autorități. De asemenea, părțile au discutat și despre posibile scenarii privind procesul educațional din acest an”.