Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Președintele României îndeamnă liderii europeni…

Președintele României îndeamnă liderii europeni să ofere R. Moldova sprijin energetic „imediat”

Președintele României, Klaus Iohannis, a pledat vineri, 7 octombrie, la summitul UE de la Praga, pentru susținerea R. Moldova, inclusiv prin acordarea sprijinului energetic imediat, în perspectiva sezonului rece.

Potrivit unui comunicat al administrației președintelui României, liderul de la București a subliniat încă o dată preocuparea față de efectele războiului asupra altor parteneri din regiune, „accentuând necesitatea continuării susținerii R. Moldova, un stat extrem de vulnerabil în fața acestor evoluții”.

„Președintele României a reiterat faptul că măsurile luate la nivel european trebuie să aibă în vedere și securizarea din punct de vedere energetic a Republicii Moldova care are nevoie de sprijin imediat în perspectiva sezonului rece”, se arată în comunicatul publicat de administrației președintelui României, Klaus Iohannis.

De asemenea, președintele României a explicat ce ar însemna pentru R. Moldova, găzduirea celui de-al doilea summit al Comunității Politice Europene. Iohannis susține că acesta „este un semnal clar că Moldova se vede și i se acordă importanța cuvenită”.

„Cred că este un semnal foarte important și foarte pozitiv pentru Moldova faptul că peste 40 de lideri europeni vor merge la Chișinău și vom dezbate chestiunile care și acum, probabil și atunci vor fi de mare importanță pentru continentul nostru. Este un semnal clar că Moldova se vede și i se acordă importanța cuvenită. Noi bineînțeles că am sprijinit această propunere”, a mai declarat președintele României.

Cel de-al doilea summit al Comunității Politice Europene (CPE) va avea loc primăvara viitoare în R. Moldova. Anunțul a fost făcut de președinta Maia Sandu înainte de conferința de presă susținută în seara de 6 octombrie, la Praga, în comun cu președintele francez Emmanuel Macron, inițiatorul CPE, și cu prim-ministrul ceh Petr Fiala.

„Propunerea de a găzdui reuniunea celor 44 de lideri ai statelor și regiunilor din Europa în țara noastră accentuează sprijinul univoc al partenerilor noștri pentru parcursul și viitorul european al Moldovei. El reflectă de asemenea caracterul pragmatic și orientat spre rezultat, pe care dorim să-l conferim Comunității Politice Europene create astăzi. Dragi prieteni, vă așteptăm la Chișinău”, se arată într-o postare a șefei statului pe pagina sa de Facebook.

R. Moldova va găzdui, primăvara viitoare, liderii statelor din Europa pentru cel de-al doilea summit al Comunității Politice Europene