Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Președinta Parlamentului European va vizita…

Președinta Parlamentului European va vizita în curând R. Moldova. Speakerul Igor Grosu spune că acesta este „un semnal foarte puternic de susținere, care va deschide noi oportunități pentru R. Moldova”

Președintele Parlamentului R. Moldova, Igor Grosu, anunță că președinta Parlamentului European (PE), Roberta Metsola, va întreprinde, „într-o săptămână”, o vizită la Chișinău. Potrivit speakerului Grosu, acestă vizită este „un semnal foarte puternic de susținere”, care va deschide noi oportunități pentru R. Moldova”.

„I-am făcut invitații de câteva ori, încă de la începutul anului. (…) Cred că într-o săptămână va avea loc acest eveniment, doamna Metsola va vizita R. Moldova. Un gest de susținere, un semnal foarte puternic de susținere, politic, din partea Parlamentului European și sunt sigur că asta va deschide și noi uși, noi oportunități pentru R. Moldova, în special acum, în perioada asta complicată pe care noi o parcurgem.

Dincolo de conexitatea problemei, trebuie să o privim ca o oportunitate, să ne întărim și să ne rupem odată de acestă dependență energetică în care ne aflăm de 30 de ani”, a declarat speakerul Igor Grosu în cadrul emisiunii Punctul pe Azi de la TVR Moldova.

Pe 12 octombrie, într-un interviu pentru un grup de jurnaliști din România, Polonia şi Lituania, președinta PE, Roberta Metsola a anunțat că va vizita în următoarea perioadă Chișinăul, menționând că R. Moldova necesită o atenție specială întrucât, pe lângă faptul că este vulnerabilă din cauza frontierei cu Ucraina și a problemelor cu alimentarea cu electricitatea, se confruntă cu o situație în care oricând o altă opoziție foarte ostilă poate face pasul înainte, potrivit Agerpres.

„Din punctul meu de vedere, R. Moldova necesită o atenţie specială (…) Nu doar pentru că este în momentul cel mai vulnerabil din cauza frontierei cu Ucraina (…), ci şi pentru că nu se mai poate baza, din motive evidente, pe electricitatea din Ucraina, aşa că acum se bazează pe electricitatea din România şi plăteşte pentru ea la preţul pieţei. Este o situaţie în care oricând o altă opoziţie foarte ostilă poate face pasul înainte, şi suntem foarte mândri pe decizia noastră din 23 iunie de a acorda Ucrainei şi R. Moldova statutul de ţări candidate la aderare la UE”, a declarat Roberta Metsola.

Pe 23 iunie 2022, Consiliul European a acordat R. Moldova statutul de țară candidată pentru aderarea la UE. Obținerea acestui statut nu oferă calitatea de stat membru al UE, întrucât cea din urmă presupune parcurgerea unei proceduri complexe. Abia după ce îndeplinesc condițiile de aderare, țările candidate trebuie să aplice legislația europeană în toate domeniile.