Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Președinta Maia Sandu a discutat…

Președinta Maia Sandu a discutat telefonic cu președintele Germaniei despre situația politică din țară și evoluțiile de securitate din regiune

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a avut o convorbire telefonică cu președintele Germaniei, Frank Walter Steinmeier, informează instituția prezidențială. Discuțiile s-au axat pe situația politică din țară, evoluțiile de securitate din regiune și agenda europeană a R. Moldova.

„Șefa statului i-a mulțumit omologului său german pentru sprijinul generos oferit țării noastre și și-a exprimat interesul privind extinderea cooperării în domeniul economic, al securității, dar și cel al bunei guvernări”, potrivit unui comunicat.

În cadrul Conferinței de securitate de la München, șefa statului a subliniat că războiul din țara vecină ne afectează grav, chiar dacă, datorită Ucrainei care ține armata rusă departe de hotarele noastre, nu avem în acest moment riscuri de ordin militar.

Maia Sandu a mai spus că în prezent pentru R. Moldova nu se pune problema renunțării la neutralitate, dar pe de altă parte, neutralitatea nu înseamnă că sectorul de apărare trebuie neglijat. Țara noastră trebuie să își consolideze capacitatea sa de apărare, inclusiv capacitatea de a gestiona atacurile hibride și cibernetice, propaganda și dezinformarea, s-a menționat într-un comunicat al instituției prezidențiale.

Președinta a avertizat, în cadrul unui briefing susținut luni, 13 februarie, asupra unor scenarii rusești de destabilizare a situației din R. Moldova. Declarațiile au fost făcute după ce președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, în cadrul unei reuniuni a Consiliului European de săptămâna trecut, că Ucraina a interceptat planul Federației Ruse de destabilizare a R. Moldova. Potrivit președintelui ucrainean, acesta prevedea preluarea controlului asupra statului.