Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Premierul interimar susține că…

VIDEO Premierul interimar susține că pe contul Executivului au fost virați 22,4 de milioane de lei: „Urmează convocarea Guvernului pentru adoptarea Hotărârii privind transferarea banilor către CEC”

Guvernul R. Moldova urmează să se întrunească în ședință și să adopte o Hotărâre privind alocarea a 22,4 milioane de lei solicitați anterior de Comisia Electorală Centrală (CEC) pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate. Anunțul a fost făcut astăzi, 11 iulie, de către premierul interimar, Aureliu Ciocoi, la ieșirea de la urna de vot.

Potrivit premierului, 22,4 milioane de lei au fost virați în fondul de rezervă al Executivului și urmează a fi remiși către CEC.

„Banii au fost virați în fondul de rezerve a Guvernului R. Moldova și urmează convocarea Guvernului pentru adoptarea Hotărârii privind transferarea banilor către CEC. Banii sunt destinați pentru achitarea salariilor funcționarilor electorali care activează pe teritoriul R. Moldova”, a declarat Ciocoi.

Ședința de Guvern programată pentru miercuri, 7 iulie, în cadrul căreia urma să fie examinat proiectul privind alocarea 22,4 milioane de lei Comisie Electorale Centrale (CEC) pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate a fost amânată din lipsă de cvorum.

Membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC) au anunțat marți, 29 iunie, că au solicitat Guvernului în demisii alocarea a încă 22,4 milioane de lei pentru organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie curent. Președintele CEC a menționat că Executivul urmează să se întrunească în ședință și să adopte o hotărâre în acest sens.

Pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent, Comisia Electorală Centrală (CEC) va constitui în total 2 150 de secții de votare. Din 2 150 de secții de votare, 150 vor fi constituite în afara țării, iar 41 de secții – urmează a fi deschise pentru alegătorii din stânga Nistrului.

La 12 mai curent, Guvernul anunța că alocă pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate 70 milioane de lei și îndemna Comisia Electorală Centrală (CEC) să-și revizuiască devizul de cheltuieli. Decizia Guvernului de a aloca 70 de milioane vine în contextul în care CEC a anunțat că devizul estimativ de cheltuieli pentru desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie este de 125 de milioane de lei.

Decizia Guvernului vine în contextul în care prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, a anunțat la 11 mai, că Guvernul este gata să aloce pentru desfășurarea alegerilor parlamentare „puțin peste 100 de milioane de lei, în așa fel încât să nu rămână chiar nimic în Fondul de Rezervă”.

Vineri, 30 aprilie, Comisia Electorală Centrală a aprobat devizul estimativ de cheltuieli pentru desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie, de 125 de milioane de lei.

La 28 aprilie curent, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a semnat decretul de dizolvare a Parlamentului și a anunțat data alegerilor parlamentare anticipate – 11 iulie 2021, asta după ce Curtea Constituțională a decis tot miercuri, 28 aprilie, că instituirea stării de urgență de PSRM – ȘOR este neconstituțională.