Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Premierul demisionar anunță că la…

Premierul demisionar anunță că la bugetul de stat, la capitolul venituri, s-a adunat o cifră mai mare decât cea planificată pentru anul 2020

Premierul demisionar al R. Moldova, Ion Chicu, a anunțat marți într-o postare pe Facebook că la bugetul de stat pentru 2020, la capitolul venituri, s-a adunat o cifră mai mare decât cea planificată de către autorități.

În context, în mesajul postat, Chicu a adresat mulțimiri contribuabilor și a menționat că în ultima zi a anului 2020 va susține o conferință de presă unde va vorbi, mai detaliat, despre executarea bugetului.

„Aduc sincere mulțumiri din partea întregului guvern agenților economici și cetățenilor contribuabili la Bugetul de Stat. Cifra planificată a veniturilor anuale 2020 din impozite și taxe colectate de Fisc și Vamă a fost îndeplinită ieri. La moment, deja avem o supraîndeplinire la veniturile colectate cu circa 800 mln.lei și considerăm, că în următoarele 2 zile această cifră va ajunge la circa 1,2 mlrd.lei. O informație mai amplă despre executarea bugetului, situația macro-economică, dar și alte aspecte legate de situația social-economică în țară vă vom prezenta în cadrul conferinței de presă, pe care o vom organiza joi, 31 decembrie, ora 10.00, la Guvern. Încă o dată mulțumim antreprenorilor și tuturor cetățenilor care contribuie la buget!”, a scris Chicu pe Facebook.

La 23 aprilie 2020, deputații democrați și socialiști, care împreună formau atunci majoritatea parlamentară, au aprobat proiectul de lege privind modificarea Legii bugetului de stat – 2020, în două lecturi. 

Guvernul Chicu a motivat atunci că factorii de bază care au determinat modificările operate la bugetul de stat țin de impactul pandemiei de COVID–19 asupra economiei naționale, precum și necesitățile sistemului de sănătate publică, măsurile urgente de susținere a sectorului real și a populației și, ca urmare, de ajustarea indicatorilor bugetari.

În urma modificărilor operate, veniturile bugetului de stat vor avea o diminuare cu 6,34 miliarde lei sau 14,3 la sută față de cele aprobate inițial și vor constitui 37,798 miliarde lei. Reducerea veniturilor este cauzată, în principal, de diminuarea impozitelor și taxelor, dar și a veniturilor din subvenții.

În același timp, au fost majorate cheltuielile cu cca 2,2 miliarde de lei (1,6%), utilizându-se instrumentele politicii bugetar-fiscale, acestea vor constitui 53,773 miliarde lei.

Modificările operate la partea de venituri, cheltuieli și sursele de finanțare a bugetului de stat s-au soldat cu majorarea deficitului aprobat a bugetului de stat cu 8,559 miliarde lei, în sumă nominală constituind 15,975 miliarde lei sau 7,52% în PIB. 

Pentru cheltuieli capitale, din bugetul de stat se vor direcționa 5,558 miliarde lei, cu 1,449 miliarde lei mai puțin față de aprobat inițial în buget. A fost păstrat Programul de reparație a drumurilor publice naționale, locale, comunale și a străzilor în sumă de 1,375 miliarde lei.

Deputații din opoziție au declarat că au propus un șir de amendamente la proiectul de lege privind modificarea Legii bugetului de stat – 2020, însă toate au fost respinse.