Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Plahotniuc recunoaște corupția, incompetența și…

Plahotniuc recunoaște corupția, incompetența și traseismul clasei politice din R. Moldova?

Omul de afaceri și liderul Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vlad Plahotniuc, care a format acum un an, în jurul partidului său o majoritate parlamentară, recunoaște că cei mai mulți dintre deputații din Parlamentul R. Moldova nu reprezintă interese cetățenilor, deoare au fost numiți pe „alte criterii decât cele de reprezentativitate politică”. Acesta susține că din acest motiv,  există o prăpastie între oameni și politicieni, iar problema constă în faptul că cetățenii nu dețin control asupra parlamentarilor decât o dată în patru ani, când au loc alegerile. Plahotniuc a admis că la acest moment clasa politică este caracterizată de „traseims politic”, „corupție” și „incompetență”, iar soluția pentru disciplinarea aleșilor poporului este introducerea votului uninominal la alegerile parlamentare.

În primul său briefing de presă de când a fost ales șef al formațiunii, Plahotniuc a declarat că în fiecare zi de luni la sediul PDM au loc ședințe de lucru la care participă toți deputații și miniștrii partidului, dar și alți ministri, susținuți de partid, care au ajuns la concluzia că sistemul electoral din Moldova trebuie schimbat prin introducerea votului uninominal, astfel încât, cetățenii să voteze, nu pentru un partid sau altul, dar pentru un anumit lider local care ar preprezenta interesele oamenilor dintr-o anumit raion în Legislativ.

„Astăzi, majoritatea  cetățenilor nu cunosc oamenii pe care-i votează. Ei votează o listă de partid, în mare aprte autonomă. Astăzi, majoritatea cetățenilor nu au reprezentanți în organele politice ale statului, deoarece deputații sunt aleși pe alte criterii, decât cele de reprezentativitate politică. Astăzi, majoritatea cetățenilor au control asupra deputaților doar o singură zi în patru ani, atunci când sunt alegerile parlamentare, după care, deputații aleși uită de cei care au votat, iar cetățenii trebuie să aștepte patru ani pentru a-i putea sancționa, doar prin vot. Nu este corect și nu este echitabil. Din acest motiv avem astăzi în politica din R. Moldova ceea ce avem. Avem această prăpastie mare între oameni și politicieni”, a declarat Vlad Plahotniuc, care este coordonatorul coaliției de guvernare, 

Acesta și-a argumentat propunerea prin faptul că votul uninominal va putea asigura cetățenilor un control direct asupra celor pe care-i trimit în Parlament și le va da posibilitatea „să nu mai voteze liste de partid în spatele cărora se ascund uneori persoane anonime, incompetente sau unde își găsesc un loc comod politicieni care uită de oameni a doua zi după ce au fost votați”. Plahotiuc a declarat că PDM va susține și ideea reprezentării diasporei în Parlament de către deputați desemnați de cătețenii stabiliți peste hotarele țării.

La 25 de ani de independență, în R. Moldova, două din cele mai importante funcții în stat sunt ocupate de reprezentanții unui singur partid politic (PD), iar persoanele numite în aceste funcții pe criterii politice se subordonează lui Vladimir Plahotniuc, președintele PDM din decembrie 2016.

Partidul condus de acesta deține astăzi, direct, 9 cele mai importante ministere din Guvern, iar alianța care a votat executivul, creată și coordonată de Plahotniuc, cuprinde o majoritate formată din 60 de deputați, care deține șefia a 6 din cele 9 comisii parlamentare. Premierul și președintele Parlamentului sunt, la fel, reprezentanții PD, ultimul fiind și finul de cununie al prim-vicepreședintelui PD, Vladimir Plahotniuc.

Iar ramificațiile se duc din ce în ce mai jos, inclusiv la nivel de șefi de agenții, președinți de raioane sau primării, acolo unde PD deține majoritatea.

Citți AICI 

Parlamentul transfugilor

Republica Plahotniuc

Foto: captură video privesc.eu